{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Vazduh koji davi - stopirani treninzi u Melburnu, Šarapova prekinula egzibiciju, Jakupovićeva se gušila na kvalifikacijama za AO

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 4
Zagađenost uzrokovana velikim šumskim požarima u Australiji sve ozbiljnije ometa sportske aktivnosti, a ugroženo je i održavanje prvog grend slema sezone
Vazduh koji davi - stopirani treninzi u Melburnu, Šarapova prekinula egzibiciju, Jakupovićeva se gušila na kvalifikacijama za AO

Ljudska gluposta, nemar, a pre svega gramzivost uništavaju ovu našu divnu planetu, jedini naš dom u vasioni. Od Srbije pa sve do Australije.

Ljudi bi rekli da je Australija uređena država gde se zna pravo, ali liberalni kapitalizam, koji tamo caruje već decenijama učinio je svoje. Večna potera za kapitalom desetkovala je rečne tokove, izvore i potoke, što za intenzivno navodnjavanje useva u gotovo pustinjskim uslovima, što za razne druge ostale "biznise". Naravno, unutrašnjost, kako je Australijanci zovu godinama se tako suši toliko da kada negde bukne plamen bukvalno krene da gori pola kontinenta.  A onda se dozivaju "dodole", bog, ko god ne bi li ih spasao pakla koji su sami napravili. Kao što je sada slučaj.

Hiljade hektara bukti već mesecima i zagađenost vazduha po Srbiji deluje sve više kao igra za ono što se dešava "tamo dole". Situacija postaje dramatična, toliko da su tamošnji gradovi zagađeniji čak i od naših. Trenutno, Melburn je u nekim delovima duplo zagađeniji od Starog grada u Beograda čiji stanovnici se već danima guše u smogu. Poslednjih sati australijska metropola je najzagađeniji grad na svetu! Naravno, u društvu sa našom prestonicom.

Kako je tamo, možemo samo zamisliti jer su usput i temperature visoke. Zvaničnici su urgirali da se ne izlazi napolje, kao i da se ne obavljaju fizičke aktinosti. Koliko je situacija gadna pokazao je napad kašlja koji umalo nije ugušio Dalilu Jakupović. Slovenačka tensierka je zbog napada kašlja morala da preda meč prvog kola kvalifikacija za Australijan open iako je bila vrlo blizu pobede protiv Švajcarkinje Štefani Fegele.

"Nemam astmu, niti probleme sa disanjem, ali naterali su nas da igramo po ovim uslovima što nije fer. " izjavila je slovenačka teniserka, "Bilo je baš gadno. Nikada nisam tako nešto doživela. Kolabirala sam na teren, nisam više mogla da dišem!"

Zvaničnici prvog grend slema sezone odmah su prekinuli sve treninge na kompleksu i čekaju da se situacija promeni. Lepa Evženi Bušar je zbog bolova u grudima takođe morala da traži medicinsku pomoć tokom meča kvalifikacija, ali je uspela da se oporavi i pobedi nakon pauze. Marija Šarapova je prvi kraju egzibicionog susreta u Kujongu, na istoku Melburna prekinula susret sa Laurom Zigemund zbog problema sa disanjem.
"Počela sam da kašljucam krajem drugog seta, ali sam bolesna poslednjih sedmica pa sam mislila da je to u pitanju. Ali kada sam videla da se ona žali sudiji da ne može da diše, odlučili smo da prekinemo mučenje", izjavila je Ruskinja.

Stanovnici Melburna, ali i teniseri sada čekaju "pomoć odozgo", to jest vetar ili kišu koja bi koliko -toliko sprala posledice ljudske gluposti. A tenisa da li će biti ili ne, to je najmanje važno. Bilo kako bilo, Australijan open bi trebalo da počne 20. januara.

(Foto: Shutterstock, https://aqicn.org/)

Najnovije vesti


×