{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Sport i korona virus: Tenis bez rizika, vaterpolo najbezbedniji kolektivni sport

/ Izvor: mozzartsport.com
Ali, treba doći do samog terena...
no_image.png

Širom sveta priča se o tome kada će se sezone nastaviti i situacija nije nimalo optimistična. Posebno u zemljama koje su pretrpele jak udar korona virusa, poput Italije. Pa je zato tamošnje Ministarstvo sporta u saradnji sa Olimpijskim komitetom i nadležnim naučnim institucijama napravilo listu sportova po riziku od širenja virusa.

Utvrđeno je tako da rizik uopšte ne postoji kod sportova kakvi su jedrenje, plivanje na otvorenim vodama, golf, pa i tenis. S tim da su u slučaju belog sporta propisana i određena pravila poput nošenja naočara i rukavica, loptice za svakog igrača kod servera, pa čak i preporuka da oba igrača istovremenu istrčavaju na mrežu?! Naravno, ovo sve treba uzeti sa rezervom, jer teniska sezona je prekinuta i možda trenutno u najvećoj neizvesnosti, jer nije problem sam teren koliko putovanja s turnir na turnir.

Dalje na listi slede oni individualni sportovi, atletika recimo, dok u konkurenciji kolektivnih najmanje šanse za obolenje ima u vaterpolu, jer se igra u hlorisanoj vodi koja može da ubije virus, navodi se u strudiji.

Na skali od nula do četiri – gde je četiri najveći rizik – fudbal je označen ocenom tri, dok su košarka, odbojka i rukomet dobili “četvorku” što znači da tu postoji najveća šansa od infekcije. Pre svega jer se igra u dvoranama. Za odbojku je specifično i to što su igrači, posebno na mreži, veoma blizu jedni drugima.

Za kolektivne sportove se tako preporučuje da se takmičari testiraju 48 sati pre svake utakmice. Zaštitna oprema se naravno podrazumeva.

U ovoj poslednjoj grupi najrizičnijih sportova su naravno i sve borilačke veštine.

(Foto: AFP)

Najnovije vesti


×