{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Italijanski teniser Omar Đakalone javno se zahvalio našem asu što brine i o “malim ljudima” belog sporta, prepušteni "sistemu koji ih zlostavlja"
no_image.png
©AFP

Kriza u sportu nastala pandemijom virusa korona najteže je pogodila one “najmanje”.  I lige i klubove i pojedince. Tako je u svetu tenisa nastala već prava panika pošto će veliki broj tenisera morati da batali reket i krene da se bavi “običnim” poslovima ne bi li imali šta da jedu. Prava armija devojaka i momaka koji se nalaze ispod 250. mesta na ATP i WTA listi.

I onako oni su igrali samo da bi igrali, to jest preživeli od turnira do turnira. Iz ljubavi i/ili strasti prema igri. Sitne novčane nagrade od nekoliko stotina, eventualno hiljada evra brzo pojedu putovanja, pripreme, treneri i ostalo. A kada nema ni tih, malih turnira, onda glad kuca na vrata. Porodična srebrnina se prodaje, kao i snovi.

I upravo o tome je u otvorenom pismu Novaku Đokoviću pre neki dan “govorio” Omar Đakalone. U pitanju je praktično anonimni 28-godišnji italijanski, tačnije sicilijanski igrač, nekada 325. reket sveta, a trenutno 874, koji je želeo da se zahvali Novaku Đokoviću, ali pre svega da skrene pažnju u kakvom su problemu on i njegove kolege. I kako je jedini koji je reagovao na njihovu muku upravo najbolji na svetu. Srpski as je naime pre nekoliko sedmica pokrenuo inicijativu da se osnuje fond za ugrožene igrače koji bi se finansirao na razne načine, ali uglavnom od dela zarade najboljih. Praktično svi uticajniji teniseri,a među njima i Rodžer Federer i Rafael Nadal su se načelno složili sa njim, izuzev Dominika Tima.

©Facebook

A Austrijanac bi možda mogao da “promeni ploču” kada pročita ono što je Đakalone poručio Đokoviću:
“Ćao, Nole. Pišem ti jer si ti izgleda jedina osoba sposobna da razumie i napravi nešto za nas, jer iskreno verujem da porukom ATP-u ne bih postigao ništa. Oduvek sam ti se divio i kao igraču i kao osobi. Uvek si pokazivao srce i skromnost i to se najbolje vbidi iz tvoje brige za nas slabije rangirane igrače. Napravio si određene poteze i spreman si da pomogneš igračima od 250. do 750. mesta. Verujem da se u ovim uslovima niko ne oseća napušteno, svi mi koji pokušavamo da živimo od tenisa i ostvarimo ciljeve. Svi igrači, ne samo oni do 700. mesta bi morali da budu deo sistema, a ne da budu prepušteni sami sebi kao do sada. Pričam o onim igračima koji se mogu da se pouzdaju samo u ATP i ITF za hranu i smeštaj jer moraju da plaćaju i španovanje reketa, fizioterapeute, a većina njih nema mogućnost da ima trenera. Tokom karijere upoznao sam puno odličnih igrača koje je ubio sistem i koji su morali da prestanu da slede snove jer nisu imali porodicu da ih izdržava. Moramo da putujemo na čudne lokacije, idemo na mesta koja ne mogu da osiguraju čak ni smeštaj, a ITF ih izabere samo kako bi zaradio novac. Međutim, mi to radimo i dalje jer pratimo svoj san.'' iskren je Italijan u pismu prvom tebsieru sveta, ''Igrao sam na odobrenim lokacijama među bubašvabama, tamo gde nismo imali terene za trening, gde nisu radile teretane i tuševi. U takvim uslovima sam osećao da me sistem zlostavlja. Kad mi se poredak na listi promenio pre dve godine, morao sam da potrošim 50.000 eura kako bih se zadržao oko 500. mesta, ali se tada bodovi na ITF turnirima nisu računali, tako da sam bio bez renkinga. Nadam se da to više neće biti tako. Nadam se da će pandemija podići svest oko mogućeg rešenja i osećam da mi je ovo poslednja šansa da ostvarim san. Nikad se nisam bavio ovim sportom zbog novca, a da jesam prestao bih odavno kad ne bih imao prebijene pare na kraju sezone. S obzirom na to koliko me je pogodio virus korona, moram da nađem posao i želim da se to ne dogodi mlađim igračima koji imaju isti san. Oni zaslužuju šansu. Ovo je san koji imaju svi, a ne samo neki, a ti, Nole sa ulica Beograda, živ si dokaz toga. Hvala ti, Nole. P.S. Zaboravio sam da kažem da sam imao tu čast da treniram pored tebe"

Najnovije vesti


×