{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Ivanišević pojašnjava: Rekao sam da bih pucao u neke Srbe što su me psovali tokom meča u Adelajdu

/ Izvor: mozzartsport.com, Žurnal
Komentari: 19
Sve se desilo pre 27 godina na turniru u Australiji
Ivanišević pojašnjava: Rekao sam da bih pucao u neke Srbe što su me psovali tokom meča u Adelajdu

Velika se bura digla kada je Novak Đoković izabrao Gorana Ivaniševića da mu bude drugi trener tokom Vimbldona. Kako internet „pamti“ sve, odmah je pronađena izjava nekadašnjeg hrvatskog tenisera iz 1992. godine, u kojoj je rekao da kako bi – pucao u Srbe.

Mnogi su zamerili Đokoviću što je posle svega baš Ivaniševića izabrao za trenera, iako je visoki Splićanin od prvog dana Novakove karijere biranim rečima govorio o njemu.

Na kraju, Ivanišević je pojasnio i svoju tadašnju izjavu. Nije osporio da je rekao, objasnio je samo kako je do nje došlo i zbog čega je rekao:
To se dogodilo u Adelajdu pre 27 godina. U prvom kolu rival mi je bio Šveđanin Kulti. Igrao je bolje od mene, a onda u jednom delu meča na tribine je došla grupa pet-deset momaka, Srba, koji su počeli da me psuju na najgori način. Pretili su da će me ubiti, preklati, vređali su moju majku najvulgarnijim psovkama. Uzvratio sam im i onda je došlo do prekida meča“, počeo je priču Ivanišević za Žurnal.

I onda je rekao kako je došlo do izjave.
U toku te nedelje, pošto nisam mogao nigde da izađem, specijalci su me pozvali na strelište gde oni vežbaju i pucaju. Dali su mi poluautomatsku pušku da gađam mete. Novinari su posle saznali da sam bio tamo i pitali me kako je bilo. Rekao sam da je bilo super, ali da bi bilo još bolje da su umesto meta bili oni navijači sa meča. Novinar je to preveo kako je preveo. Pogrešno“.

Bilo je još spornih izjava tokom devedesetih na račun Srba...
Bio je rat, bio sam za svoju zemlju, možda sam bio i najeksponiraniji sportista uz pokojnog Dražena. Svaku šansu sam koristio za promociju Hrvatske. Svako je radio šta je mogao, tako da ne vidim neki sporni deo. Ispalo je kao da sam  stvarno uzeo mitraljez i ubio 500 ljudi, a to nije tačno“.

Suprotno svim tim izjavama iz prošlosti, Ivanišević je često u poslednje vreme govorio da Balkancima može da pomogne samo – Balkanac.
U tenisu nije sve u forhendu, bekhendu ili servisu. Pola mečeva vam dobije atmosfera, poznavanje psihe igrača. Mi Balkanci imamo poseban način razmišljanja. Nismo lagani, ali smo jednostavni. Mi smo dosta prilagodljivi i smatram da Balkanac može da trenira bilo koga“.

Po mišljenju Nenada Zimonjića, uticaj Gorana Ivaniševića se već vidi kod Novaka Đokovića, najviše kod servisa.
Nisam ja došao da nešto menjam, već da ponudim viđenje sa druge strane mreže. Godinama sam pravio taktiku protiv njega, dok sam radio kao trener drugih tenisera. Neki rezultati napše saradnje se mogu videti za četiri do šest meseci. Rekao sam mu neka moja mišljenja o serviranju, ali on je taj koji donosi odluke na terenu i koji mora da igra“, rekao je Ivanišević.

Foto: Reuters

×