{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Drama u dva dana i preko četiri sata: Đoković bez prilike za „Nole slem“, Tim u finalu Rolan Garosa

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 25
Austrijanac u drugom uzastopnom finalu opet protiv Nadala
Drama u dva dana i preko četiri sata: Đoković bez prilike za „Nole slem“, Tim u finalu Rolan Garosa

Nije kome je namenjeno, već kome je suđeno... Ponekad je osim suvog kvaliteta i klase potrebno imati i sreću, a Novak Đoković je danas nije imao. Odnosno, Dominika Tima je Fortuna pogledala više. A tu uključujemo i onu odluku španskog arbitra Haumea Kampistola, koji na 1:4 u korist Austrijanca napravio katastrofalnu grešku i na čist aut dodelio poen Timu na Đokovićev servis i tako umalo još tada presudio najboljem na svetu.

Đoković neće imati priliku da po drugi put osvoji jedinstveni „Nole slem“, tačnije da u istom trenutku bude vlasnik sva četiri Grend slema sezone. Novak Đoković je položio oružje u borbi protiv Dominika Tima posle skoro četiri sata i dvadeset minuta aktivne razmene udaraca, raspoređena u dva dana tenisa i dva velika prekida - 2:3 (2:6, 6:3, 5:7, 7:5, 5:7). Tim će u svom drugom uzastopnom finalu igrati protiv kralja šljake Rafe Nadala, mada treba istaći da je ova na terenu Filip Šatrije neverovatno spora...

Uprkos eliminaciji u polufinalu, Đoković je dodao još 360 bodova u odnosu na prošlogodišnji plasman i već su se pojavile određene računice da je Srbin sebi matembatički obezbedio ostanak na vrhu ATP liste sve do 5. avgusta ove godine, čak i da ne odbrani nijedan bod do tog perioda. To znači da će Novak na prvom mestu ostati ukupno 262 sedmice! 

Posle susreta s Timom ostaje žal zbog propuštene šanse koju je imao srpski as. Na momente se činilo da je Timu mreža naklonjena, pošto je svaka loptica koja bi se odbila o prepreku išla njemu na ruku. Istini za volju, Tim je bio vrlo dominantan na mreži i rešio čak 18 od ukupno 20 situacija u svoju korist.

Ceo meč stao je u preko sat vremena, tačnije 69 minuta aktivnog tenisa u petom setu! I tu smo prisustvovali neviđenom tenisu dvojice majstora ove igre! Tim je gotovo ekspresno slavio sa 4:1, pošto je u četvrtom gemu uz samo jedan izgubljen poen uzeo brejk Đokoviću! Tada je izgledalo kao da su sve lađe otplovile za srpskog asa, ali to nije bio slučaj! Koliku mentalnu snagu ima najbolji na svetu govori i činjenica da je meč produžio do tačke kada bi mnogima popucali živci! Posle jednočasovne pauze zbog jakog pljuska Đoković se vratio na teren i zajedno sa Timom skakao po nervima ljudi sa tribina. Ali, oni su gotovo mazohistički uživali u svemu tome i tražili još!

A, oni su im pružili još tenisa za pamćenje. Novak je uspeo da izvuče svoj servis uprkos tome što je Austrijanac imao čak dve brejk lopte, uključujući i onu koju je Kampistol poklonio Timu, ali se prvi teniser sveta nije predavao! Vezao je tri poena i bar nakratko se vratio u život. A onda se dogodio mnogo važan trenutak – Đoković je vezao brejk, na šta je Tim uzvratio re-brejkom za 5:3, a čak i tada je Novak ostao u igri za pobedu! U momentu kada je Tim servirao za meč, Đoković je sprečio dve lopte za finale i čak u jednom momentu kažiprstom preko usta ućutkao navijače, kao da je želeo da im stavi do znanja ko je najbolji. To i jeste, ali je na kraju ipak ostao bez finala...

Tim nije uspeo da iskoristi dve, ali treću meč loptu nije ispustio! I to opet na Đokovićev servis, za peti brejk samo u ovom setu koji, uprkos svemu, nije trajao duže od trećeg (72 minuta).

Sada ostaje veliko pitanje kada će se igrati finalni susret između Nadala i Tima. Prvobitni plan bio je da to bude od 15 časova u nedelju, ali posle svega ostaje mogućnost da dođe do određenih pomeranja. Naravno, treba računati i na vremenske prilike, koje su i danas bile nestabilne...

Bilo kako, nećemo gledati teniski blokbaster...

Foto: Reuters

×