{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

ZLATNE DEVOJKE ČELIČNIH ŽIVACA!!! Srpske odbojkašice su opet šampionke Evrope

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 81
Srbija pred 14.000 turskih navijača odbranila evropsku titulu posle drame u pet setova
ZLATNE DEVOJKE ČELIČNIH ŽIVACA!!! Srpske odbojkašice su opet šampionke Evrope

Još jedna godina, još jedna titula, još jedno zlato! Ovim devojkama su pobede i titule upisane u DNK. Treće zlato za tri godine! Posle drame u pet setova kada je izgledalo da su izgubljene u grotlu 14.000 turskih navijača. Ali ove naše devojke su stvarno nešto posebno. Nepobedive su! Kakvi su to živci, kakvo je to srce...

Srpske odbojkašice nastavljaju da pišu istoriju, ne samo našeg, već i svetskog sporta. Kao jedna od najboljih generacija u istoriji odbojke, izabranice Zorana Terzića su odbranile titulu evropskog šampiona čudesnom pobedom nad Turskom u Ankari 3:2 (21:25, 25:21, 25:21, 22.25, 15:13)

Sa devet pobeda u devet mečeva uz fantastičan set-količnik 27:6, Srbija je protutnjala Evropskim prvenstvom u Turskoj i oktila se trećom titulom kontinentalnog prvaka u istoriji. Retko koja generacija u istoriji odbojke je u ovako dominantnom stilu osvojila titulu.

Ni podrška skoro 14.000 navijača, ni genijalni stručnjak Đovani Guideti, ni silan motiv domaćina da dođe do prvog odbojkaškog zlata u istoriji, ni igra na sve ili ništa u petom setu, nisu mogli ništa protiv generacije srpskih Nepobedivih.

Pobednički mentalitet, napadačka sila, raznovrsnost u igri… Sve su to kvaliteti za koje danas niko u svetu odbojke nema odgovor. I stvari koje čine odbojkašice Srbije onim što jesu - suverenim vladarkama Evrope i planete. Ali pre svih šampionski mentalitet kada se čini da plešu po ivici poraza.

Iako Turska ne spada u onaj najuži krug najboljih ekipa sveta, danas bi mnoge odbojkaške sile pale pred fanatično motivisanim Turkinjama. Ne, i Srbija. Ove devojke su pobeđivale i u većim utakmicama, mada ova u paklu Ankare ima posebnu slast.

Neverobatno je šta su sve danas pregurale srpske odbojkašice. Dovoljno je samo premotati film na peti seti. Vodila je Turska 9:6, a onda je na servis došla Bjanka Buša i rolom za pamćenje udahnula život Srbiji. Fenomenalnim servisima Buše, Srbija je preokrenula na 11:9. I opet nije bio kraj. Turska je povela 12:11, ali su zaltne devojke čeličnih živaca okrenule na 14:12, a na drugoj meč lopti nas je i srećća pogledala kada se turska odbojkašica upecala i sve je bilo gotovo.

A nije delovalo da će biti baš ovakva drama...

Tijana Bošković je smečom po bloku otvorila utakmicu, Maja Ognjenović je skuvala za 4:2 i smanjivanje decibela u Ankari, Brankica je servis bombom podigla na 6:3, pogodila je i Bjanka Buša… Razigrana je bila cela ekipa Srbije od početka, a kada je još proradio blok Mine Popović izgledalo je idealno.

Međutim, temp {eramentni lisac Đovani Guideti je skakao pored terena, nije dozvoljavao svojoj ekipe da padne, motisivisao je svoje igračice i tražio je rupu u igri Srbije. Našao ju je na prijemu i na krilima podrške sa tribina je Turska serijom od 5:0 stigla od 19:14. Bila je Srbija u skoro bezizlaznoj situaciji kada je Maja Ognjenović došla na servis i konačno poremetila prijem Turske. Imala je naša reprezentacija tri napada za prilazak na „minus jedan“ (20:22), ali ih nije iskoristila i otišla je poslednja šansa za osvajanje seta.

Usijala se hala u Ankari i na svu sreću se pojavila Tijana Bošković da je ohladi. Serijom njenih servisa (jedan as) i sjanih napada je Srbija došla do 5:1 na početku drugog seta. Potom je palicu preuzela Brankica Mihajlović i Srbija sprečila novi povratak Turkinja u set. Konačno se razigrala i Stefana Veljković i Srbija je stekla veliku prednost (14:8). Novom serijom na servise Tijane Bošković (opet as), Srbija je došla do 21:14 i prelomila set iako su Turkinje zapretile u finišu.

Odlilno je Srbija otvorila i treći set. Tijana Bošković je isporučivala svoje porcije poena, počele su i Turkinje da greše i bilo je spokojnih 9:4. Zarazni osemh Stefane Veljković je sve govorio. Srbija se oslobodila pritiska i igrala svoju igru. A kad je tako, onda ni fanatična odbrana Turske ne pomaže. Iako su Turkinje stigle do izjednačenja (15:15), sve je zavisilo isključivo i samo od srpske igre i atomskog napada. A kada on radi kako treba, tu nikakva odbrana ne pomaže. U finišu je fantastičnu rolu odigrala Mina Popović i blokom i smečom donela Srbiju vođstvo u setovima.

Probao je sve Guideti, bacio sve karte u vatru i probao sa supertalentovanom Karakurt kao poslednjim adutom. Fenomenalni blokovi naših devojaka su su pravili razliku na početku četvrtog seta (8:5). Turska je od 9:12, došla do 13:12. Tijana Bošković je pogodila neke mnogo bitne poena vođstvo 18:15. Turska nije odustajala, i preokrenula je 19:18. Igralo se poen za poen, a onda je Turska napravila seriju 5:1 i izjednačila u setovima.

Izgledalo je u petom setu da je Guideti uspeo da nad nadmudri, da je zaustavio Tijanu i Brankicu, ali je pojavila se tihi heroj Bjanka Buša. Srbija je još jednom pokazala da je tim koji svoje zlatne godine piše timskom igrom i zajedništvom kakvo nema niko drugi na svetu.

Sa 23 osvojena poena, Tijana Bošković je bila najefikasnija u timu Srbije iako je bila na 35 odsto u napadu što su procenti ispod njenih standarda. Brankica Mihajllović je osvojila 22, Mina Popović 11, Bjanka Buša sedam...

FOTO: CEV

Najnovije vesti


×