{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Španski vozač je najbrže izvezao krug na pisti Zahsenring i zauzeo prvu startnu poziciju, pošto je dve desetinke bio brži od drugoplasiranog Fabija Kvartarara
VN Nemačke: Mark Markez pa svi ostali

Ovog vikenda na redu je deveta velika nagrada u kalendaru Moto GP-a koji ih u 2019. broji 19. Kraj prve polovine takmičarske godine je blizu, te je ova trka poslednja pred mali četvoronedeljni letnji odmor koji se završava u Brnu početkom avgusta.

Pista izgrađena 1998. u Hemnicu, tačnije u Kamjenici kako se originalno kaže na lokalnom, lužičkosrpskom jeziku, dugačka je 3,7 km, sa 10 levih i tri desne krivine i najvećim pravcem od 700 m. Vozi se 30 krugova na trci, a takmičari pređu nešto preko 110 km za to vreme.

Može se reći da je Velika nagrada Nemačke dom Marka Markeza (14.00, Sport Klub 1). Špancu i njegovoj Hondi ova pista definitivno najvše odgovara, što dokazuje iz godine u godinu. Naime, od 2010. kada je slavio u klasi do 125 kubika niti jednom nije bio niže od prvog mesta na pobedničkom postolju. To mu je pošlo za rukom u Moto 2 2011. i 2012, a potom u Moto GP 2013-2018! Apsolutna dominacija! Kada se zna da je 2012. slavio Dani Pedrosa takođe na Hondi, jasno je koji proizvođač ovde neprikosnoven.

A juče, po sedmi put zaredom od kako se takmiči u Moto GP kategoriji (10. ukupno), Mark Markez je zablistao na kvalifikacijama za Veliku nagradu Nemačke. Španski vozač je najbrže izvezao krug na pisti Zahsenring i zauzeo prvu startnu poziciju, pošto je dve desetinke bio brži od drugoplasiranog Fabija Kvartarara. Mladi Francuz u poslednje vreme pokazuje da je zreo da napadne vrh, a ovo popodne je to i pokazao i pored povrede ramenu koju je zadovio na jutarnjem treningu. Odmah iza njih, ali u istom startnom redu biće pobednik VN Holandije u Asenu od pre nedelju dana, Maverik Vinjales koji je za Kvartarom "kasnio" tek šest hiljaditih delova sekunde!

Najpopularniji motocilksita sveta Valentino Rosi nastavlja sa slabim predstavama u 2019. te je zabeležio 11. vreme. Danilo Petruči i Andrea Doviciozo trku počinju sa 12. i 13. startne pozicije. Rosijeva slabija forma se nastavlja, Petruks je pao sa motocikla, dok je Doviciozo zbog određenih problema sa motociklom propustio drugi deo kvalifikacija.

Aktuelni vladar Moto GP-a je po svemu sudeći i ove sezone prejak, što smatra i njegov najbliži pratilac u generalnom plasmanu, adut Dukatija, Italijan Andrea Doviciozo:
"Velika je razlika, ali ne radi se samo o tome pošto sam dobro osetio koliko je teško sustići. Sada je najvažnije da mu ne dopustimo da se u potpunosti odlepi od ostatka karavana. Da bismo u tome uspeli moramo biti brži od njega, a to sada nije slučaj."

Startne pozicije: 1. Markez, 2. Kvartararo, 3. Vinjales, 4. Rins, 5. Džek Miler (Australija, Dukati), 

Generalni plasman: 1. Mark Markez (Španija, Honda) 160 poena, 2. Andrea Doviciozo (Italija, Dukati) 116, 3. Danilo Petruči (Italija, Dukati) 108, 4. Aleks Rins (Španija, Suzuki) 101, 5. Valentino Rosi (Italija, Jamaha) 72... 

Foto: Reuters

Najnovije vesti


×