{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Amerikanac u Las Vegasu brani po drugi put WBC tron u teškoj kategoriji protiv neporaženog Engleza
VAJLDER - FJURI II: Rat se nastavlja

Amerikanac protiv Engleza, Crnac iz pastoralne Alabame protiv Cigana iz sirotinjskog predgrađa Mančestera, čistokrvni nokauter protiv najboljeg đaka plemenite veštine, ćutolog protiv lajavca, Bronzani bombarder protiv Kralja Cigana i na koncu - WBC šampion u teškoj kategoriji protiv izazivača. Drugi put. I ponovo u Las Vegasu.

Na talonu je mnogo toga između Diontea Vajldera i Tajsona Fjurija ove noći, mnogo toga što bi ovaj meč moglo da pretvori u veliku sportsku dramu. Kakvu smo uostalom i videli decembra 2018. na istom mestu.

Rekapitulacija meča koji je završen bez pobednika u Las Vegasu je prilično jasna pošto je Fjuri dominirao sa distance skoro do samog kraja, to jest sve dok nije naleteo na atomsku bombu u Vajlderovoj desnici. Dva puta! I oba puta je ustao poput zombija i šokirao sve, a posebno protivnika koji je mislio da ga je sabio u zemlju. Amerikanac je zato sada uputio daleko ozbiljnije pretnje:
"Ovaj put mi nećeš ustati, poneo sam velike eksere i macolu da dobro zakucam les kada te budem sahranio".

Naravno, lajavi, ali pre svega zaista vispreni Fjuri je odgovarao u svom stilu, uglavnom vređajući protivnika na račun izgovora, slabe odbrane, stila oblačenja (sa tim se definitivno svako normalan slaže).

Konferenciju za medije koju su održali u sredu bila je klasična bokserska, ložačka. Pretili su jedan drugom, a potom se kao i pobili. Ali, sve je to deo predstave. U pitanju su dva sjajna momka, vrhunski sportisti koji su se na kraju prve borbe, onako naduveni, preumorni i razbijeni zagrlili i ishvalili jedan drugog. Mržnja je za medije, sportska ljubav samo za njih jer malo ko na planeti zna i oseća kroz šta je sve potrebno proći da bi došao na taj nivo individulanog sporta. Koje prepreke preskočiti, koliko puta pobediti strah, sumnju, povrede... Krvav je to put koji samo najbolji i najtvrđi mogu da iskoračaju do kraja.

A i jedan i drugi borac su koračali i koračaju njime. Vajlder od 2015. drži najcenjeniji od svih profi pojaseva, WBC, a Fjuri je bio prvak teške kateorije u verzijama WBA, IBF, WBO i IBO. I jedan i drugi su neporaženi, Amerikanac se u profi ringu našao 43 puta i samo dva puta njegovi protivnici (Fjuri i Kanađanin Berman Stivern od kog je i preoteo WBC pojas) su izašli iz magičnog četvorougla "na svojim nogama". Slično su prolazili i oponenti Engleza. On je od 30 borbi 20 zaključio pre poslednjeg gonga iako ne slovi za snažnog udarača.

Ali zato slovi za zaista velikog majstora plemenite veštine, a posebno za tzv. prljavi boks. Upravo zato je i uspeo da se barabar nosi za zveri iz Alabame koja bukvalno ima atomsku bombu u desnici. Dionte je uz nju izgradio čitavo carstvo iako je prekasno krenuo sa bavljenjem boksom i to iz čiste nužde pošto mu je ćerka teško bolesna. Sirotinja iz grada u Alabami za koji verovatno nikada niste čuli, Taskaluze nije imala izbora. Krv za novac. I tako do samog vrha.

Fjuri takođe ne može da se pohvali detinjstvom u luksuzu, ali zato može sa bokserskom "plavom krvi" pošto mu je to praktično porodični biznis. On, naime pripada manjinskom narodu koje na britanskom ostrvlju zovu Traveleri, tj, čergari. U suštini to su Irski Romi, širem auditorijumu poznati iz filma "Sneč" i uloge Breda Pita koji je glumio baš ciganskog boksera. To je tradicija u njihovoj zajednici, a posebno u Fjurijevoj porodici iz koje je izašlo nekoliko zapaženih boraca, pa i njegov brat Hagi. Koliko se boks poštuje u kući Fjurija pokazuje i njegovo ime koje je dobio, naravno po Majku Tajsonu.      

I šta kada sve ovo znamo očekivati od meča. Kladilački naravno, pošto očekujemo vrhunsku borbu u svetskoj prestonici kocke. Recept je sledeći: što meč bude duže trajao, to će Fjuri imati veću šansu za trijumf jer ide na poene. Ali, pre toga mora da izbegne onu ljutu desnicu koja poput guje vreba da ujede i usmrti.

Iz pijeteta prema šampionu, njemu dajemo malu prednost, a očekujemo da se održi najmanje osam od 12 predviđenih rundi.

Foto: Reuters

Najnovije vesti


×