{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Najbolji odbojkaš današnjice ove godine je stekao pravo da igra za novu reprezentaciju i biće glavni adut šampiona sveta na kvalifikacionom turniru u Gdanjsku. Favoriti danas ne bi trebalo da imaju velikih problema
Strašni Leon adut Poljaka

Ko će na Olimpijske igre u Tokiju? Ovog vikenda dele se prvih šest viza za najvažnije sportsko takmičenje na svetu. Osim u Bariju gde igraju naši odbojkaši, na programu je još pet kvalifikacionih tunira u Varni, Roterdamu, Sank Peterburgu, Gdanjsku i Ningbou.

Najboljih 24 selekcija po rangu FIVB podeljeni su u šest grupa. U svakoj po dve selekcije se izdvajaju kao favoriti i nedeljni mečevi bi trebalo da odluče o putnika u Tokio. Samo najbolja reprezentacija sa svih šest turnira izboriće plasman na Olimpijske igre.

Najjača grupa je ona u Gdanjsku gde osim dvostrukog uzastopnom šampiona sveta Poljske igraju i Francuska, Slovenija i autsajder Tunis. Poljaci su prvi favoriti. Ne samo zbog domaćeg terena i titule najbolje selekcije planete sa prošlog SP u Italiji i Bugarskoj 2018. godine nego i zato što su se ove godine pojačali. Naime, za četu belgijskog stručnjaka Vitala Hejnena igraće najbolji odbojkaš današnjice Vilfredo Leon.

Iz Barija se vidi Tokio

On je rođeni Kubanac, ali je pre sedam godina odlučio da emigira iz ove karipske zemlje, pa je tek sada stekao pravo da igra za Poljsku. Sjajni primač servisa italijanske Peruđe je propustio Ligu nacija, ali je prošlog vikenda debitovao za novu nacionalnu selekciju na pripremnom turniru pred kvalifikacije u Gdanjsku. Poljaci su ove godine bili treći u Ligi nacija, ali su igrali sa „šarenim“ sastavom. U selekciju se vraća i sjajni Bartoš Kurek, MVP prošlog Svetskog prvenstva.

Na startu takmičenja Poljaci imaju lakši trening sa autsajderom Tunisom. U drugom meču prvog dana Francuska će imati teži posao protiv neugodne Slovenije. Za Slovence je prva zvezda kapiten Tine Urnaut, prošle godine primač servisa italijanske Modene.

U Grupi A u Varni, vicešampion sveta Brazil je favorit, ali će velikog rivala imati u domaćinu Bugarskoj. Njihov duel u nedelju bi trebalo da odluči o putniku u Tokio. Obe selekcije danas ne bi trebalo da imaju problema protiv Portorika, odnosno Egipta.

U Grupi B u Roterdamu Amerikanci su najbliži Olimpijskim igrama, ali će imati velike rivale u domaćinu Holandiji i neugodnoj Belgiji. U Sankt Peterburgu Rusija je favorit. Zbornaja je ove sezone osvojila Ligu nacija iako je igrala bez korektora Maksima Mihajlova, sa podmlađenom selekcijom koju su predvodili primači servisa Fakela iz Novog Urengoja Dmitri Volkov i Jegor Kljuka, a šansu je iskorstio korektor šampiona Rusije Kuzbasa iz Kemerova Viktor Poletaev. Iranci koje sa klupe predvodi nekadašnji selektor Srbije Igor Kolaković biće najveći rival domaćinu u Sankt Peterburgu.

Najneizvesnije bi trebalo da bude u Ningbou gde sve četiri reprezentacije - Kina, Argentina, Finska i Kanada traže svoju šansu. Nema izrazitog favorita, a po igrama u Ligi nacija ove sezone prednost bi mogli da imaju Kanađani i Argentinci. Ove dve reprezentacije će odmeriti snage u petak i taj duel je derbi dana.

KVALIFIKACIONI TURNIRI ZA OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU:

Petak

GRUPA A (VARNA, BUGARSKA)

16.00: (1,01) Brazil – Portoriko (10,9) 

19.30:  (1,03) Bugarska – Egipat (9,00) 

GRUPA B (ROTERDAM, HOLANDIJA)

16.00:  (1,17) Holandija  - Koreja (4,40) 

19.00:  (5,30) Belgija  SAD (1,12) 

GRUPA C (BARI, ITALIJA)

18.00: (7,70) Australija – Srbija (1,05)
21.15: (1,01) Italija - Kamerun (10,90)

GRUPA D (GDANJSK, POLJSKA)

17.00:  (1,03) Poljska  Tunis (9,00) 

20.30:  (1,12) Francuska  Slovenija (5,30) 

GRUPA E (SANKT PETERBURG, RUSIJA)

15.00:  (1,05) Iran  Kuba (7,70) 

18.00:  (1,01) Rusija  Meksiko (10,9) 

GRUPA F (NINGBO, KINA)

09.00:  Kina - Finska /u toku/
 13.30:  (1,65) Kanada - Argentina (2,11) 

Foto: Shutterstock

Najnovije vesti


×