{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Plan je da uđu u takmičarski kalendar najbržeg cirkusa 2023.
Saudijci grade F1 pistu

Velike promene se dešavaju u jednoj od najkonzervativnijih država, Saudijskoj Arabiji. Naftom i samim tim petrodolarima prebogato pustinjsko kraljevstvo, tačnije kalifat (u jednoj ličnosti, kalifu ujedinjene su duhovna i svetovna vlast, kao ranije u Crnoj Gori sa vladikom) kojim poslednjih godina usled demencije mu oca kralja Salmana upravlja čvrstom rukom mladi i ambiciozni Mohamed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, rešilo je da se konačno, ali ipak postepeno otvori ka svetu. Na svoj način.

A sport je jedna od najvažnijih platformi u planu naslednika trona, pa je tako već najavljena izgradnja Neoma, supermodernog grada na severoistoku ove ogromne države za 400 milijardi dolara u okviru kojeg će se naći i sportski grad sa neverovatnim uslovima za takmičenje i pripreme.

A deo slagalice otvaranja ka svetu je i dovođenje velikih takmičenja, a među njima i Formule 1. Da neće sve ostati samo na papiru Saudijci su dokazali početkom izgradnje auto piste koja bi već od 2023. trebala da ugosti trku u kalehndaru najbržeg cirkusa. I to iako su okolni Bahrein i Abu Dabi već u kalendaru,. što bi moglo da znači da će jedno o dta dva izvisiti. Zanimljivo je da je autor projekat staze koja će biti situirana u okolini prestonice Rijada bivši F1 as, Aleksander Vurc

Nova sezone Formule 1 počinje tradicionalno od 13. do 15. marta u Melburnu. Voziće se rekordne 22 trke, a novost u kalendaru je Velika nagrada Vijetnama koja se vozi u okolini Hanoja 5. aprila. Titulu brane Luis Hamilton i njegov Mercedes.

(Foto: Reuters) 

Najnovije vesti


×