{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Šahovski despot Magnus Karlsen će još sačekati na izazivača
Prekinut FIDE turnir kandidata

Kao da su mediji prokleli Rusiju prošle sedmice stalnim insistiranjem da je tamo malo zaraženih i da se život više-manje odvija normalno. U proteklih par dana tamo je usledio, kao po komandi “bum” obolelih od virusa korona i najveća zemlja sveta je odlučila da se, kao i većina onih pod udarom pandemije, zatvori.

Pre dva dana je objavljeno da je iduća sedmica neradna na celoj teritoriji, a polako kreću i da se uvode ograničenja kretanja i socijalizacije, iako je narod tamo više-manje u samoizolaciji već mesec dana, pošto su oni mere uveli na vreme dok smo se mi ovde po Evropi srpdali.

No ni to im nije pomoglo da održe do kraja jedno da trenutno najvažnijih, ako ne i najvažnije sportsko takmičenje na svetu, FIDE turnir kandidata na kome se bori osam izazivača za mesto koje vodi na obračun sa planetarnim šahovskim prvakom, neverovatnim Norvežaninom Magnusom Karslenom. Ruske vlasti su danas objavile zatvaranje aerodroma i tako definitivno prekinule takmičenje u Jekaterinburgu koje je istog momenta suspendovano. Novo mesto i datum nastavka turnira će biti naknadno određeni, a ne bi čudilo da to bude Kina.

Takmičenje je inače došlo do polovine pošto je odigrano sedam od predviđenih 14 kola. Da podsetimo, u Jekaterinburg je stiglo osam takmičara, a ko će dobiti prestižni status kandidata znaće se kada svi odigraju sa svima u dva navrata. Trenutno prvo mesto pomalo neočekivano sa 4,5 bodova dele Francuz Maksim Vašije-Lagrav i domaći šahista, Jan Nepomjaši.

(Foto: ©AFP)

Najnovije vesti


×