{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

“Koronakriza” kuca na vrata F1: Hoće li preživeti svi timovi?

Meklaren već počeo sa sečom plata i radnih mesta
“Koronakriza” kuca na vrata F1: Hoće li preživeti svi timovi?

Odlaganje početka sezone, pa i trka nanelo je već nesagledive gubitke Formulli 1 i svim timovima. To je pakleno skup i precizan sport u kojem se sve izračunava u hiljaditinkama sekundi i milimetra,te su ovakve stvari uvek pogubne. Teško je bilo nakon finansijske krize 2008, ali je sada još teže. Kriza uzrokovana pandemijom drma opasno i pitanje je kako će ćitav profi sport iz ovoga izaći. Pa i F1.

“Formula 1 će preživeti krizu. Ona ima solidne osnove i sjajnu tradiciju, ali je veliko pitanje za ekipe. Naročito manje.”, prognozira prvi čovek Red Bula, Kristijan Horner, “To je veliko pitanje te stoga svi lideri ekipe moraju da deluju ujedinjeno u interesu sporta. Moramo učiniti sve da svih 10 timova preživi ovo. Bilo je teško i kada je bila finansijska kriza 2008, ali su se tada trke barem vozile. A kada ćemo mi ponovo na stazu, niko ne zna…”

Uz Ferari najveći tim najbržeg cirkusa, istina ne po rezultatima poslednjih godine već samo po tradiciji, Meklaren prvi je odreagovao u cilju smanjenja troškova. Ne bi li nekako preživeo period “koronakrize” u ovom preskupom sportu.

“Meklaren šalje deo zaposleni na neplaćeno odsustvo, a to su mere koje su usmerene očuvanju što više poslova u firmi. Oni će dobijati državne dotacije, a vratiće se na radna mesta kada se sezona nastavi Plate naših vozača, Landa Norisa i Karlosa Sainca mlađeg, kao i direktora Zeka Brauna će bti smanjene”, stoji u obaveštenju za javnost.

Uskoro treba očekivati da ovim stazama krene i ostalih devet timova Formule 1, jer nema drugog rešenja. Bar dok ne počnu trke. F1 je u velikom problem pošto sezona nije ni počela (plan je bio 9. mart tradicionalno na VN Australije), a već su otkazane dve trke (Australija i Monako), dok ih je šest odloženo (Bahrein, Vijetnam, Kina, Holandija, Španija i Azerbejdžan). Trenutni cilj rukovodstva takmičenja je da se odveze od 15 do 18 umesto predviđenh 20 trka.

(Foto: ©AFP)

Najnovije vesti


×