{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Jubilarna 70. VN Velike Britanije - Hamilton u poteri za rekordom

/ Izvor: mozzartsport.com
Mercedesovi problemi sa pregrevanjem, Ferarijevi i Red Bulovi, tačnije Leklerovi i Ferštapenovi neraščišćeni računi iz Austrije... To su kulise pred početak F1 vikenda za koga u MOZZARTU najbrže kvote spremne stoje
Jubilarna 70. VN Velike Britanije - Hamilton u poteri za rekordom

Kult Silverstona, overen je nedavno kao F1 sigurica, odnosno obavezna destinacija najbržeg sporta do 2024. godine. U jubilarnom 70. VN Britanije, u nedelju s početkom u 15.10, gledaćemo Hamiltonovu trku za rekordnu šestu pobedu na domaćem asfaltu, Ferarijevu grozničavu želju za spas sezone, plus Mercedesove brige oko pouzdanosti pogonske jedinice „W10“ bolida. Srebrna strela se pregreva, nešto soprocentno ne štima i u Dajmlerovoj garaži... Da li je to konačno i velika šansa za Seba Fetela, Leklera, pa i Red Bulovog junaka Maksa Ferštapena, pobednika VN Austrije?

POBEDNIK: 1. MESTO, 1.-3. MESTO,

L. Hamilton    (1,65), (1,12)
 S. Fetel           (6,50), (1,50)
   M. Ferštapen  (20,00), (3,00)
Š. Lekler        (6,00), (1,50)
 V. Botas          (6,00), (1,30)

* Kvote će biti izmenjene nakon zvaničnih treninga

Jedno je sigurno, za sve to MOZZART ima kvotu, za svaku eventualnost na stazi igračko rešenje, što u ovom momentu u apsolutnim ciframa u slučaju Hamiltonovog trijumfa nosi kvotu 1,65. Primera radi, Botas uoči treninga vredi koeficijenta 6,00, Fetel 6,50, a Ferštapen ulog množi sa puta 10! Inače, Hamilton je na ovoj stazi 2008. slavio u Meklarenu, a onda četiri puta uzastopno s Mercedesom od 2014. do 2017. To su cifre za nezaborav, zvezdani momenti aktuelnog vradara F1 sveta koji sada mora da stavi prst na čelo, odnosno da pita šefa, može li Mercedes AMG Petronas nekako da skrpi njegov, pa i Botasov bolid da motor ne prokuva u toku trke.

Toto Volf kaže:” Srećom, englesko leto je poznato po umerenim temperaturama, tako da ‘hlađenje’ ne bi trebalo da bude glavno pitanje za nas u Silverstonu, iako smo u prošlosti naučili da vreme na VN Britanije može da bude vrlo promjenljivo“

SVE MOZZART KVOTE ZA VN BRITANIJE

Zato navijači Ferarija, pa i poklonici Red Bula žele da zvezda upekne u nedelju, ali nikako ne ona srebrna. Jednostavno, U Austriji smo videli da može i drugačije, da ne mora Mercedes da lomi sve pred sobom, a navijači da se dosađuju. Matija Binoto u vezi sa tim Šarla Leklera smatra možda i moralnim pobednikom prošle trke, budući da je Ferštapen, to znamo onaj pravi, na podijumu overeni vladar prethodne F1 seanse. Konkretno, bio je vozač Ferarija vrlo oštar na prethodnoj trci, precizan, pouzdan sve do kontroverznog momenta i duela s Maksom Ferštapenom. Misli li Binoto da Šarl može da povrati krv, odnosno zauzme Britaniju?
„ Mislim da je on već spreman za sledeću trku i ovo će mu dati dodatni motiv da nekako dođe do prve pobede”

Fakti kažu, to jest zvanični F1 zapisnik o incidentu Leklera i Ferštapena u 69. krugu VN Austrije da sporno nije ništa… Sve u svemu, pošto pečatu, potpisu i odluci nadležnih po saroj dobroj o svršenom činu kome “mane nema”, da je Ferstapen izveo legitiman pokušaj preticanja, te da je u trenutku incidenta imao punu vozač Red Bula imao kontrolu nad bolidom i nije napustio stazu!

Eto tako, što nas uoči VN Britanije dodatno motiviše da razmišljamo o vraćanju starih dugova među vozačima i ogorčenoj borbi koje je F1 svet već odavno željan. Dobro, prošla trka donela je to malo uzbuđenja, pa i razočarenja zbog razmišljanja o incidentu, ali i uzajamnoj odgovornosti vozača koji su na kraju dobili svoje podove kako je ko prošao kroz cilj, a po žalbama „nikom ništa“, odnosno Ferštapenu ostaje pobeda, Lekleru drugo, a Valteri Botasu treće mesto.

E sada, ono što možda može da zakomplikuje stvari, odnosi se na novi sloj asfalta na Silverstonu, što se dešava drugi put za dve godine. Prošle godine, za vreme Moto GP vikenda na ovoj stazi bilo je dosta problema zbog zadržavanja vode na pisti, što uz ponovljene putarske radove znači da će timovi ovoga vikenda morati poprilično da se potrude kako bi podesili bolide na adekvatan način.

Procena glasi da će gume biti pod velikim pritiskom u krivinama. To su oni detalji, koji uz činjenicu da je Silverston sam po sebi brz, stavljaju na muku Pireli. Šta će ko od timova koristiti u ovom momentu izgleda poprilično jasno, ili baš i ne? Reno trebuje deset setova najmekše komponente. Meklaren uzima osam „soft“, i četiri „midijum“ seta, baš kao i Mercedes AMG Petronas, dok Ferari i Red Bul tipuju na devet setova najmekših guma, plus tri garniture pod oznakom „C2“.

DONESI ODLUKU! ODABERI KVOTU ZA TRKU NA SILVERSTONU!

Vremenska prognoza zanima sve, najviše Mercedes. Po trenutnim informacijama, srebrna ekipa može da se raduje, jer temperatura za vreme trke ne bi trebala da prelazi 20 stepeni. Dakle, ništa od ključanja motora, odnosno od knedle za motore „W10“ bolida.

Kada sve to znamo, čak i uz eventualno ćudljivo vreme u Engleskoj, Mercedes je prvi favorit. Ferari može da se suprostavi, a Red Bul pokuša da skrši i jedne i druge. Uostalom, videćemo kako će proći nezvanični i zvanični treninzi, odnosno kako će se grid postaviti na startu trke koja broji 52 kruga, od kojih svaki ima 5.891 metar, dakle tek nešto manje od šest kilometara. Na vozačima će biti kako će iskoristiti novu, po proceni još bržu pistu koja broji dve DRS zone. Šansa uvek postoji da se bude brz, pa i da padne rekord kruga koji drži Luis Hamilton od 2017. godine.

Kada to već sve znamo, ostaje samo da se požuri u MOZZART! Spremili smo najbrže kvote, pa ako znate već šta sve može da se desi na Silverstonu, odnosno DONELI STE ODLUKU, savet je ne čekati ni časa!

Satnica – VN Velike Britanije

Petak:
1. slobodni trening: 11:00-12:30
2. slobodni trening: 15:00-16:30

subota:
3. slobodni trening: 12:00-13:00
kvalifikacije: 15:00-16:00

Nedjelja:
Trka: 15:10

PIŠE: Miloš MILIĆ
FOTO: Reuters/F1 Printscreen

Najnovije vesti


×