{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Srpski vaterpolisti bolji od svetskih prvaka
Ima nešto dobro i u ovom petom mestu

Navikli su nas naši vaterpolisti isključivo na prvo mesto i tek povremeno neku medalju slabijeg sjaja. Zato je ovo peto mesto na EP u Budimpešti rezultatski neuspeh, ali je možda i dobra opomena i trening za najbitnije takmičenje u godini – Olimpijske igre.

Iako su srpski vaterpolisti u četvrtfinalu eliminisani od Španije, kasnije su u borbi za plasman pokazali svoj karaketristični duh i pobednički mentalitet. Prvo su pali Grci, a danas i svetski šampioni Italijani u borbi za peto mesto.

Srbija je tradicionalno nezgodnog protivnika savladala sa 8:7, pošto je preokrenula rezultat u drugom poluvremenu. A baš to drugo poluvreme je podsetilo na najbolje dane srpskih šampiona. Sjajni golovi, bombe sa distance, vrhunska odbrana sa igračem manje... Sve ono što je krasilo četu Dejana Savića prethodnih godina dok je dominirala svetskim i evropskim vaterpolom.

Golovima Filipovića, Srbija je povela posle prve četvrtine, ali su Italijani u drugom kvartalu igre postigli čak četiri gola, sjajno koristili igrača više i otišli na poluvreme da vođstvom 6:4. A onda je proradilo srce šampiona... Srbija je u trećoj četvrtini odigrala fanatsičnu odbranu, nije Italijanama dozvolila nijedan pogodak i preko Ćuka i Jakšića je izjednačila uoči poslednjeg perioda igre. Aleksić je pogodio za vođstvo na početku četvrte četvrtine, da bi Italijani konačno dali gol za 7:7 posle 12 minuta igre bez postignutog pogotka.

Bomba Dušana Mandića sa distance dva minuta pre kraja je donela Srbiji novo vođstvo koje je sačuvala do kraja i odbranila ga sa igračem manje.

Bila je to igra na koju su nas naši Delfini navikli prethodnih godina i koja govori da su i dalje sila. Poruka koja može da raduje pred Tokio i odbranu olimpijskog zlata. Jeste da su nova pravila donela izjednačenje snaga u svetskom vaterpolu, ali čini se da nijedna reprezentacija u Evropi još nema pravo da se smatra favoritom protiv srpskih Delfina. I dalje su Dejan Savić i njegovi izabranici glavna meta za konkurenciju. I dalje su mašina koja odbranom može da unipti svakog protivnika, a da ga onda dotuče majstorijama u napadu. Pokazali su to danas u borbi za peto mesto.

×