{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Arpad Šterbik, španski golman, nekadašnji jugoslovenski reprezentativac, po mnogima je najbolji u istoriji
Golman koji je zastrašivao rivale

Povlačenjem koje je prethodne sedmice potvrdio Arpad Šterbik, zatvorena je karijera jednog od najboljih rukometnih golmana u istoriji. Po mnogima i - najboljeg.

Načinom na koji je objavio da odlazi u penziju ove sezone još jednom je pokazao dobronamernost koju svi u rukometu znaju o Šterbiku. Španski golman, rođen u Senti, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije je ove sezone okončao karijeru, usred vanrednog stanja u celoj Evropi, a Laslo Nađ, tehnički direktor Vesprema, pružio mu je priliku da nastavi sa radom u klubu ukoliko to želi, ali...
Nisam neko ko bi mogao da ne ponudi novi ugovor tako posebnom igraču kao što je Šterbik ili kao Nađ prethodnih godina. Ali, na sastanku gde smo mu objasnili opciju produžetka, Arpad je rekao da mu je bilo dosta, da ne može više. Završili smo razgovor za deset sekundi. Arpad je miran čovek i u ovakvim stvarima je praktičan i jednostavan”, rekao je za Mundo Deportivo Dejvid Dejvis, trener Vesprema.

Na odlazak u penziju 40-godišnjeg golmana dosta je uticala i pauza izazvana koronavirusom, jer Šterbik priznaje da njegovo telo ne može više da odgovori profesionalnim izazovima kao nekad, pogotovo ukoliko se pauza oduži.
Ako moram da biram tri najbolja golmana svih vremena, Šterbik je jedan od njih. Gde god je bio, osvojio je sve, u klubu i nacionalnom timu. Šteta je što ne može da se oprosti kako želi, već mora da prihvati ovu situaciju. Za njega i sve ostale, nadam se da će moći da se oprosti na lepši način“, kaže Dejvis.

U karijeri Arpad je uglavnom znao samo za uspehe, pa se tako okitio sa šest reprezentativnih medalja, bio je svetski i evropski prvak, četiri puta je osvajao Ligu šampiona, a povrh svega, 2005. je proglašen za najboljeg rukometaša planete.
Ne znam da li možete da tražite više od sportiste. To da je do 40. godine je uvek bio u elitnim timovima govori sve. Arpad ima sve i vrlo je profesionalan, zna detalje iz igre svih rukometaša. Ako ga danas pitate, sigurno se još seća gde je Ivano Balić najviše šutirao. Ako nije dobro poznavao igrača, pozvao bi prijatelje da saznaju njegove sklonosti. Miran je, ali svoj karakter ističe u važnim utakmicama, tad zasija“, ističe Dejvis.

Šterbik je bio jedan od glavnih faktora zbog kog se finansijski znatno slabiji Sijudad Real dobro nosio sa Barselonom i osvojio tri uzastopne titule. Katalonski klub je bio uporan da ga dovede, Arpad je to odbijao, ali kada se Sijudad ugasio, pristao je da pređe u Barsu.
Reći da je nabolji je uvek veoma teško jer postoje različita vremena, ali Arpad je jedan od najboljih golmana i uvek će biti svetska referenca u istoriji rukometa. Znali ste da će uvek odgovoriti u ključnom meču i to ga čini igračem koji je obeležio jednu eru. Izgleda kao da ga ništa ne brine, ali baš suprotno, on zna sve o rukometu. Sjajan je momak, šarmantan“, kaže trener Barselone Ćavi Paskval, pa dodaje: “Njegova glavna vrlina? Konkurentnost. Uvek je bio na ključnim utakmicama, znali ste da će reagovati i to čini igrača koji obeleži jednu eru. Takođe sposobnost zastrašivanja. Kada ga vide na golu, igrači pomisle: "Uh, promašiću". Zaustavi osam lopti, ali se čini kao da je 40. Njemu je teško naći manu, bilo kao golmanu ili osobi.“

Komentari trenera španske reprezentacije, Đordija Ribere, nisu se previše razlikovali od prethodne dvojice.
Jedan je od najboljih golmana u istoriji i obeležio je jedan važan period. Uspesi reprezentacije Španije poslednjih godina povezani su sa njegovim dolaskom u tim. Arpad pokriva mnogo prostora, vrlo dobro predviđa situacije i ima savršeno čitanje šuteva, jer veoma dobro proučava rivale. Između tog znanja i iskustva, golmana je vrlo teško pobediti. Ne samo da je u stanju da oseti šuteve, već zastrašuje protivnika“, zaključuje Ribera.

FOTO: Reuters

Najnovije vesti


×