{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Dominacija srpskih gracija! Maja, Milena i Tijana i idealnom timu Evrope

/ Izvor: mozzartsport
Po iboru CEV-a
no_image.png

Dominacija Srpkinja u izboru za idealni tim decenije u anketi CEV. Evropska odbojkaška konfederacija organizovala je onlajn debatu koja je za cilj imala formiranje najbolje ekipe ženske ekipe u periodu od 2010. do 2019, a rezultat je takav da polovinu sastava čine naše devojke.

U idealni tim ušle su tehničar Maja Ognjenović, srednji bloker Milena Rašič i korektor Tijana Bošković, što jasno pokazuje kakav su trag ostavili na klupskom i reprezentativnom nivou u deceniji na izmaku.

Učesnici prve debate u izbora „Ženskog tima decenije 2010 – 2019” bili su Svetlana Ilić, dugogodišnja reprezentativka i trener i selektor brojnih inostranih klubova i reprezentacija, zatim Đovani Gvideti, selektor Turske i Gert Vande Bruk, selektor Belgije.
Godinama sam imao Maju Ognjenović za rivala, a ove sezone sam je i trenirao. Ume da igra sporo, brzo, ali i da se prilagodi svim protivnicama s kojima se takmiči. Osvojila je sve na reprezentativnom i klupskom planu, a njene liderske sposobnosti se ne dovode u pitanje. Svi uživaju da igraju s njom“, hvali vrsnog tehničara Italijan Đovani Gvideti, šef stručnog štaba turske Vikifbanke.

Maja je tokom reprezentativne karijere osvojila 15 medalja za dražvni tim Srbije, tek jednu više od Milene Rašić, s kojom od prošlog leta deli svlačionicu Vikifbanka u Istanbulu, pa je i logično što se srednji bloker naše selekcije našla u idealnom timu.
Srednji bloker mora jednako i da blokira, ali i da napada, ako je moguće. Milena Rašić i Maja Poljak su  oduvek bile izuzetne na tom planu. Iznad svega, obe su sjajne timske igračice“, objasnio je Gvideti.

Godinama u Turskoj igra i Tijana Bošković (Ezačibaši), u ovom trenutku najbolja odbojkašica Evrope, što je i dokazala na poslednjem Prvenstvu Evrope. Sa zavidnom kolekcijom medalja (dva zlata EP, jedno sa Prvenstva sveta, srebrom sa Olimpijskih igara...) zaslužila je i te kako mesto u idealnom timu.
Tijana Bošković je, po mom sudu, najkompletnija odbojkašica današnjice, jer je sjajna prilikom servisa, u napadu, kad blokira rivale. Ima tu mogućnost da čak i lošu loptu pretvori u poen, stvarno je sposobna da napravi razliku“, dopunio je Gvideti.

Osim srpskih gracija, idealni tim Evrope u periodu od 2010. do 2019. čine još srednji bloker Maja Poljak (Hrvatska), primači servisa Gozde Kirdar (Turska) i Frančeska Pićinini (Italija), dok je na poziciju libera izabrana Monika de Đenaro (Italija).

Najnovije vesti


×