{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Dmitrij Medvedev: Ovo je beskonačni antiruski serijal

/ Izvor: mozzartsport.com
Ruski premijer ipak priznao da postoji problem sa dopingom u njegovoj zemlji
Dmitrij Medvedev: Ovo je beskonačni antiruski serijal

Ruski sport je u velikoj (međunarodnoj) krizi koja bi zaista mogla da ga baci na kolena. Taman što se smirila halabuka oko sistemskog dopingovanja njihovih takmičara na ZOI 2012. u Sočiju,  te serije padanja na testovima njihovih atletičara, što je uzrokovalo zabranu takmičenja onih "čistih" pod ruskom trobojkom, crni oblaci ponovo su se nadvili nad Crvenim trgom. A razlog je to što je WADA (Svetska antidoping agencija) uočila novo manipulisanje sa podacima iz moskovske laboratorije u periodu od 2011. do 2015, iste one koje je suspendovana na osnovu svedočenja odbeglog bivšeg direktora, Grigorija Rodčenka.

Ruskom sportu preti teška izolacija, a sve će biti poznato za četiri dana kada će biti odlučeno o dalljim postipcima. Za sada im preti zabrana takmičenja po rudkom zastavom, kao i oduzimanje svih međunarodnih takmičenja u narednom olimpijskom periodu, to jest do 2024.

Zanimljivo je da je tako velika, moćna zemlja dopušta sebi da im nekolicina kvarnih kvari ugled. Nekolicina onih koji godinama, decenijama po savezima i ministarstvima podržavaju varalice. Jer, sada je već svima jasno, pa i premijeru najveće zemlje sveta, da je situacija prljava, to jest da ima sistemskog dopinga.

"Ima li problema sa dopingom kod nas? Ima! I to je naravno neprihvatljivo. Moramo nastaviti borbu protiv te pošasti, ali se pitam da li su i ostale države bezgrešne. Svi znamo za mnoge primere, ali ih iz nekog razloga drže podalje do javnosti, dok nas konstatno pritiskaju. Ukoliko nam uvedu sankcije biće to komplikovana situacija za državu. Ali, naravno, Ministarstvo sporrta  i drugi činioci su inrtsuisanio da po svaku cenu brane naše interese, interese naših sportsita kojima se ne sme uskraćivati da se takmiče." kazao je Dmitrij Medvedev.

Drugi čovek Rusije i desna ruka Vladimira Putina je potom, po starom principu, deo krivice njegove države pripisao "strabnom faktoru", u ovom slučaju Svetskoj antidoping agenciji. To bi u suštini imali smisla da dopinga u Rusiji nema, pa i da nisu uhvaćeni u prestupima, što je i dozvolilo potencijalnim neprijateljima Kremlja, raspoređenim u međunarodnim sportskim forumima, da deluju.  

"Sve povezano sa ovih doping skandalom me podseća na beskrajne antiruske serije. Oni donose odluke, kazne, suspenduju. Onda neko negde odluči da se podaci ponovo pročešljaju, da vide da li nečega ima u već pregledanim uzorcima. Ne bi li u nekim slučajevima proširili odgovormnost iako je ona, u krajnjem slučaju na sportistima. To je njihova i odluka njihovog lekara, i smatram da pre svega oni moraju da odgovaraju za loše izbor.", zaključio je premijer.

Iz ovih reči jasno je da Medvedev pokušava da što veću odgovornost prenese na pojedince, a ne na sistem koji je izrodio takvo devijantno ponašanje. U neku ruku, on pokušava ujedno i da zaštiti takmičare koji su "čisti", ali teško da će im ovo odricanje odgovornosti pomoći. Rusi u ovom slučaju izgleda nisu naučili lekciju, pa će morati na popravni.

Šta će se iz ovog izroditi videćemo za koji dan, a Rusija nakon toga ima još prava da se žali na očekivano negativnu odluku. Povrh svega i Međunarodni olimpiojski komitete se pridružio ovom sada već saglasju da se sankcije uvedu i da je sada sve na WADA.

(Foto: Reuters)

Najnovije vesti


×