{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

PET NA PET - Nebojša Radović: Vaterpolo finale iz Kranja 2003. godine nije mi baš ostalo u lepom sećanju

/ Izvor: mozzartsport.com
Doktor italijanskog jezika i književnosti, novinar, svojevremeno, bavio se gimnastikom koju je zamenio veslanjem!
no_image.png

Prve korake u novinarskim vodama, Nebojša Radović, napravio je u sportskoj redakciji BK televizije još 1996. godine. Karijeru je 2002. nastavio na RTV Pink gde i danas radi. Izveštavao je sa velikog broja događaja, među kojima se ističu svetska i evropska prvenstva u plivanju i vaterpolu, odbojci i kajaku. Sa Grend slem teniskih turnira, kao i Olimpijskih igara u Pekingu i Rio de Žaneiru.

Kao komentator radio je prenose različitih sportova među kojima se ističu tenis, šampionat formule jedan, kao i moto Gran pri šampionat. Osim što uređuje i prezentuje sportske vesti, s vremena na vreme pomaže kolegama u vođenju jutarnjeg programa.

U dugogodišnjoj saradnji sa Teniskim savezom Srbije radio je na organizaciji takmičenja srpskih Dejvis i Fed kup timova koja se održavaju u Srbiji, među kojima se ističu dva Dejvis kup finala. Osim toga radio je i na organizaciji Evropskog dvoranskog prvenstva u atletici kao i prvenstava Evrope i sveta u rukometu.
Sarađuje i sa Kajakaškim savezom Srbije kao PR, ali je bio i deo tima koji je u Beogradu organizovao Svetski kup, Evropsko prvenstvo za juniore i mlađe seniore, kao i seniorski Šampionat Evrope.

Doktorirao je na katedri za Italijanski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, na kojoj je završio i osnovne i studije na masteru. Teza doktorata je “Upotreba metafora sportskih novinara na italijanskim televizijama”. Doktor Radović je želeo da u svom doktorskom radu poveže srpske i engleske novinare i njihove metafore, ali je sa dve katedre Filološkog fakulteta dobio informaciju da nije dovoljno kompetentan.

1.Da li ste svojevremeno trenirali neki sport i koji?
“Krenuo sam sa gimnastikom, ali kad su stučnjaci shvatili da ću da izrastem morao sam da prekinem sa tim aktivnostima. Potom sam, u Zagrebu, počeo da treniram veslanje. Niko me posebno nije usmerio ka veslanju. Jednostavno sam odgledao jedan prilog na televiziji i sebi kazao, to je to”.

2. Da li je postojao sportski, životni uzor u danima odrastanja?
“Ser Stiv Redgrejv, britanski veslač, koji je osvojio pet uzastopnih zlata na Olimpijskim igrama. Pored toga ima jednu bronzu i čak devet najsjajnijih odličja na Svetskim šampionatima. Mada je dobio šećernu bolest nastavio je sa veslanjem i osvajanjem medalja, a često učestvuje u dobrotvornim akcijama u kojima je prikupio značajna sredstva”.

3. Klub koji nosite u navijačkom srcu ?
“Klasičan odgovor sportskog novinara glasi da navija za srpsku reprezentaciju i naše sportiste u pojedinačnim sportovima”

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Bio je jun 2003. godine, a u slovenačkom Kranju igralo se finale Evropskog prvenstva za vaterpoliste, tadašnja Srbija i Crna Gora protiv Hrvatske. Velika borba dve reprezentacije i naša pobeda sa 9:8, nakon dva produžetka. U bazenu fer borba, na tribinama neredi koje su izazvali navijači iz Hrvatske. U jednom momentu upali su u deo rezervisan za novinare gde je bilo i malo naših navijača. Veliki incident koji je mogao tragično da se okonča. Na sreću slovenačka policija je intervenisala, grad je bio pod opsadom…I sad se naježim kad se setim tih događaja na jednom lepom sportskom meču”.   

5.Životni i sportski moto?
“Svojevremeno, tokom školovanja imali smo profesorku koja je od nas tražila da svakog dana zapisujemo latinske izreke. Od broja zapisanih izreka zavisila je i ocena. U Delfima, Antičko proročište, stoji zapisano: ‘Spoznaj samog sebe’. Druga omiljena je ‘Ponašaj se prema drugima kako želiš da se drugi ponašaju prema tebi’. “

Bonus pitanje: Šta u Mozzartu odigrati na utakmicu iz Lige Evrope, Porto – Jang Bojs. Tim iz Portugalije ima četiri trijumfa u nizu, uz gol razliku 12:2. Zvezdini rivali iz kvalifikacija za LŠ nisu doživeli poraz na preko deset poslednjih mečeva. Oba kluba pokazuju zavidnu efikasnost.

“Moj predlog je igra gol, gol, uz tri plus”.

PIŠU: Nela i Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com

 

Najnovije vesti


×