{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Skupština Fudbalskog saveza Srbije usvojila predlog Pravne komisije da regionalni trofej iz 1946. bude tretiran kao nacionalni, te je Zvezdi priznala 30. titulu prvaka
Sad i zvanično: Zvezda dobila treću zvezdicu

Crvena zvezda od danas i zvanično može da se ponosi trećom zvezdicom iznad grba! Na današnjoj sednici Skupštine Fudbalskog saveza Srbije većina delegata glasala je za, odnosno da se crveno-belima pripiše sporna titula šampiona Srbije iz 1946. godine

Za priznavanje titule Crvenoj zvezdi ruku su digla 44 člana, 10 je bilo uzdržano, a šest protiv. Među uzdržanima bio je i prvi čovek srpskog fudbala Slaviša Kokeza
"Ponosan sam što smo uspeli da ozvaničimo titulu koju je Zvezda osvojila apsolutno regularno, na terenu. Ponosan sam zbog svih igrača tog prvog Zvezdinog tima koji su dobili priznanje koje zaslužuju, da su prva Zvezdina generacija šampiona. Skupština FSS je uvažila činjenično stanje i drago nam je zbog toga. Ovo je u svakom smislu bila istorijska sezona za naš klub, a priznavanje ove titule je u najboljem smislu reči šlag na tortu. Imamo puno razloga da slavimo u nedelju na poslednjem meču sezone", rekao je generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić po završetku zasedanja.

O ovoj temi govori se već više od godinu dana, ali Zvezda je zvaničan zahtev FSS-u uputila tek u martu. Podsetimo, prošlog petka Pravna komisija je zasedala i rekla svoje: Zvezdi treba da bude dopisan trofej iz '46. Trojica od petorice članova tog tela uvažila su argumente kluba sa Marakane. Jedini protiv bio je potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić, dok je predsednik komisije Zoran Šuput ostao uzdržan.

Ovim je praktično sporno pitanje rešeno, pa je na današnjoj skupštini odluka pravne komisije samo verifikovana, čime je postala "pravosnažna". 

Ovakav epilog mogao je da se nasluti još krajem aprila, kada su najvatreniji navijači Crvene zvezde na 160. večitom derbiju napravili koreografiju na severnoj tribini koja je sadržala dres Zvezde sa tri zvezdice iznad grba. 
"Želim da se zahvalim svima u klubu koji su učestvovali i istrajali u ovoj inicijativi, doprinevši da se dvogodišnji trud i napor konačno realizuju. Argumentima smo dokazali da dileme nema - Crvena zvezda je šampion Srbije 1946. godine", dodao je Terzić.

Predstavnici Partizana nisu se složili ni sa predlogom pravne komisije, niti će ostati imuni na ovu odluku Skupštine. Još pre nekoliko dana iz Humske su najavili da će pokrenuti spor pred Upravnim sudom. 

Podsećanja radi, Crvena zvezda je 1946. godine postala šampion uže Srbije (bez Vojvodine), takmičeći se u kvalifikacijama za prvo prvenstvo FNRJ. Po raspadu Jugoslavije, smatraju u Ljutice Bogdana, a pozivajući se na odluku HNS-a, koji je za istu godinu titulu prvaka Hrvatske pripisao splitskom Hajduku (Istra je takođe imala svog šampiona, baš kao i Vojvodina), stekli su se uslovi da taj regionalni trofej dobije nacionalni značaj.  

Foto: Strasport

Najnovije vesti


×