{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Zoran Savić rafalno po večitima: Traže milione, a razigravaju Francuze, Letonce, Slovence...

/ Izvor: mozzartsport.com, blic.rs
Komentari: 49
"Država treba da im da i ako treba dva miliona evra, ali da onda kaže hoću deset srpskih mladih i talentovanih košarkaša i dva Amerikanca i tačka", rekao je proslavljeni as...
Zoran Savić rafalno po večitima: Traže milione, a razigravaju Francuze, Letonce, Slovence...
"Zoran Savić"

Stanje u srpskoj klupskoj košarci tema je o kojoj se neprestano polemiše već godinama unazad. Počev od rada sa mlađim kategorijama, trenerima koji decu uče prvim koracima, preko katastrofalne situacije u brojnim klubovima do beogradskih večitih rivala.

A upravo je u Partizanu i Crvenoj zvezdi, trenerima mladih, budućih asova, ali i činjenici da naši vrhunski stručnjaci nisu dovoljno iskorišćeni košarkaški as Zoran Savić pronašao krivce za situaciju koja je iz dana u dan sve gora...
"Sukob Vujoševića i Čovića naneo je katastrofalne posledice srpskoj košarci. Učinio je mnogo toga lošeg, ali oni su samo jedni od mnogih krivaca za haos", rekao je bivši direktor Barselone u intervjuu za Blic

Savić je potom, bez dlake na jeziku, nastavio:
"U poslednjih 20 godina, od raspada SFRJ, naša košarka se generalno raspada. Imamo najbolje trenere u Evropi: Obradovića, Maljkovića, Ivkovića, Pešića, ali oni su produkt jugoslovenske škole. I što je najgore - ne koristimo ih! A ko je novi došao? Tržište se suzilo, naši najveći klubovi Partizan i Crvena zvezda funkcionišu na bazi prevare i lažnih obećanja. Ne plaćaju igrače, a obećavaju im velike sume, to je tragično! Imamo i lošu domaću ligu, vidim da se krenulo u kampanju da odemo sa Jadrana, međutim ABA je naša realnost i nema nazad. Ona mora da se igra".

Bivši as brojnih evropskih klubova prokomentarisao je činjenicu da Partizan ne igra Evroligu.
"Evroliga ne plače za našim timovima, njih ne interesuju ni Zvezda ni Partizan, jer su klubovi u dugovima. I uopšte nisu zabrinuti što crno-belih sledeće sezone neće biti u Evroligi ili što crveno-belih nije bilo 14 godina. Čime oni zarađuju od večitih? Nemaju koristi od TV prava, nemaju kvalitet, dobar rad, pa ako nemaju novac, kao što nemaju, onda neka se okrenu stvaranju mladih igrača".

Davis Bertans, Jaka Blažič i Žofri Lovernj

Čuveni reprezentativac Jugoslavije, koji sada radi kao menadžer, raspalio je rafal u pravcu dva beogradska kluba, zbog politike dovođenja stranih igrača.
"Kako možete da od 1.7500.000 evra državnih para razigravate Francuze, Letonce, Slovence. Ne, država treba da im da i ako treba dva miliona evra, ali da onda kaže hoću deset srpskih mladih i talentovanih košarkaša i dva Amerikanca i tačka. To je najednostavnije ulaganje. Ne mogu Zvezda i Partizan da traže novac od države i da rade šta hoće, da ne polažu račune za neuspeh".

Rešenje je možda u privatizaciji?
"Teško, kao da privatnici širom sveta samo čekaju nas. Ja da imam toliko para, nikada ne bih kupio Zvezdu ili Partizan. Na njima ne možeš da zaradiš, mnogo je dugova i stranaca koji prave lažnu sliku. Jedini klub u regionu koji funkcioniše normalno je Cedevita, jer čovek ulaže svoje pare i ima svoj trening kamp. Ovo kod nas je sve nerealno, kao što je nerealna slika da Zvezdu i Partizan u Areni gleda po 20.000 ljudi. To Evroligu ne zanima".

Rešenje se, izgleda, ni ne nazire...
"Nemamo strategiju, večito kukamo da nemamo novca, pa nije ga u košarci bilo ni pre 30 godina. Ne igraju pare sve, može se i sa jeftinom ekipom napraviti uspeh. Uzmite primer Španaca. Oni su po osnovnim školama delili milion košarkaških lopti, kako bi im deca ostala u tom sportu i nisu otišla na tenis, odbojku...", zaključio je Savić u opširnom intervjuu za Blic.

(FOTO: MN Press)

Najnovije vesti


×