{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Zlatni momci - uvertira za lov na novo zlato!

/ Izvor: mozzartsport.com
Tokom avgusta će ljubitelji košarke na RTS-u uživati u dokumentarcu posvećenom najvećim uspesima naših košarkaša pod nazivom Zlatni momci, čiji je sponzor i kompanija MOZZART
Zlatni momci - uvertira za lov na novo zlato!
Detalj sa snimanja, razgovor sa Nenadom Krstićem

Košarkaška reprezentacija Srbije imaće posebnu uvertiru za odlazak na Svetsko prvenstvo u Kini – Radio Televizija Srbije u avgustu emitovaće dokumentarni serijal Zlatni momci posvećen najvećim uspesima naših košarkaša. U šest jednosatnih epizoda serijal će kroz do sada ne ispričane detalje i ekskluzivni materijal predstaviti pet osvojenih zlatnih medalja na šampionatima 1970, ’78, ’90, ’98 i 2002. godine, te na poseban način ispratiti aktuelnu generaciju koja sa veliki ambicijama kreće put dalekog Istoka.

Uz koproducentsku podršku RTS-a, serijal realizuju poznate producentske kuće PGM Network i Cinnesporta koje stoje iza najvećih sportskih dokumentarnih filmova i programa, poput 250 stepenika, Od Urugvaja do Rusije, Bili smo pravci sveta, Žoc – čovek odluke, Igra mog života. Autori serijala Zlatni momci su Vladimir Pajić, idejni tvorac veoma popularnog dokumentarca 250 stepenika i dugogodišnji sportski novinar, odnosno Aleksandar Miletić, doajen sprskog novinarstva i autor brojnih knjiga i dokumentarnih filmova sa sportskom tematikom.
„Košarka zauzima posebno mesto u našim srcima i ovaj serijal je naš skromni doprinos velikom istorijatu ovog sporta. Kada pomenete sve te uspehe imate uvek utisak da je to poznata temetika, ali postoji toliko stvari za koje šira javnost nije čula i mi želimo da te priče prenesemo kroz razgovore s akterima, odlaske na istorijske lokacije, kao i nekim arhivskim snimcima koji do sada nisu emitovani“, rekao je jedan od autora i inicijator projekta Vladimir Pajić.

Režiseri serijala su Vladimir Kurćubić i Ivica Videnović, dok je direktor fotografije Pavle Ilić. Zlatni momci se uveliko snimaju na lokacijama širom regiona i Evrope i do sada su snimljeni razgovori sa preko 50 sagovornika među kojima se nalaze najznačajnija imena svetske košarke.
„Nema sumnje da radimo veliku stvar bez lažne skromnosti. Iz samih intervjua sa junacima tih neverovatnih trijumfa odmah se shvata kakav je pojedinačan značaj bio svake te medalje, ne samo u kontekstu sporta, već i šireg društvenog trenutka. Želimo da nove generacije ne zaborave i naše starije sportske heroje, kao i istorijske trenutke bez kojih ne bi bili gde smo tu“, dodao je Aleksandar Miletić, inače više od decenije urednik sportske rubrike Politike.

Zlatni momci se snimaju uz podršku Košarkaškog saveza Srbije, a iza kompletnog projekta stao je i selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević.
„Ne smemo da dozvolimo da se zaboravi istorija jednog naroda jer tako najbrže gubimo identitet - isto je i sa istorijom sporta. Od ključnog je interesa za kontinuitet rezultata, razvoja i budućnost srpske košarke svakodnevno podsećanje na veličanstvene uspehe svih naših predhodnika! Naš je zadatak, da uz ovakve projekte, nastavljamo sa dizanjem obrazovanja i sportske kulture, a ujedno i samosvesti o sveopštem značaju košarke na našim prostorima. I zato puno sreće i sve čestitke ljudima koji su realizovali ovaj projekat!“, poručio je selektor Đorđević.

Produkcija serijala ulazi u drugu fazu ovih dana sa završnim scenama koje će se snimati po okupljanju reprezentacije i starta priprema za SP u Kini. Emitovanje je predviđeno za uoči samog Svetskog prvenstva, tačnije od 12. avgusta dve epizode nedeljno u naredne tri nedelje.  

Kompanija MOZZART ponosna je što se našla u ovom društvu i što će, pored akcije „Sto terena za jednu igru“ podržati projekat izuzetno važan za srpsku košarku.

 

Najnovije vesti


×