{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Zlatko Bolić: Ovog vikenda biće košarke u Srbiji, ali bez prisustva publike

/ Izvor: mozzartsport.com
Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije posetio Čačak i za Mozzart Sport dao odgovore na neka aktuelna pitanja!
no_image.png

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Zlatko Bolić posetio je Čačak. Visokog funkcionera srpske košarkaške organizacije ugostila je čačanska Mladost, klub koji se godinama prepoznaje po sjajnom radu sa mlađim kategorijama. O tome svedoče mnogobrojne titule sa mlađim selekcijama. Naravno, Bolić se susreo i sa predstavnicima Borca koji su na pragu plasmana u ABA ligu. MOZZART je iskoristio priliku i sa Zlatkom Bolićem razgovarao o trenutno aktuelnim temama.

Najaktuelnija virus korona zbog koje su odložene utakmice pod okriljem FIBA i Uleba.

“KSS se isključivo pridržava odredbi srpske Vlade i resornih ministarstava. Ministarstva zdravlja i sporta. Poslednje odluke su da se sportske manifestacije mogu održavati, u našem slučaju bez prisustva publike. Utakmice u Evroligi i ABA ligi su pod ingerencijama drugih ljudi pa je na njima da donesu naredne korake, što su i učinili. Iz FIBA nam je stigao dopis da se, do daljnjeg, suspenduju utakmice, pre svega ‘prozori’. Ovog vikenda u Srbiji neće biti odlaganja mečeva, igraće se bez prisustva publike, a očekujemo nove odluke nadležnih. Pre svih Ministarstva omladine i sporta”, kaže Zlatko Bolić.

U nadi da će se situacija sa virusom COVID – 19 ubrzo okončati, na najbolji način, sve nas zanima situacija u našem nacionalnom timu. Igor Kokoškov je preuzeo kormilo seniora uz odobravanje celokupne košarkaške javnosti.

“Dugujemo zahvalnost Igoru što je prihvatio ponudu našeg Saveza. Kokoškov je veliki patriota, sjajan čovek i 24 sata posvećen košarci. Znamo da je i njemu čast da predvodi nacionalni tim koji je osvajao mnogobrojna odličja. Mi u Savezu smo na raspolaganju Igoru i od nas ima maksimalnu podršku. Poznato je da još nismo izborili plasman na Olimpijske igre, ali kvalifikacioni turnir održava se krajem juna, u Štark areni. Dugujemo veliku zahvalnost državi Srbiji koja nam je pomogla da dobijemo organizaciju turnira što će nam olakšati da dobijemo vizu za Japan. Ženska selekcija je izborila plasman na OI, kao i reprezentacija 3x3, na čemu im čestitam. Optimista sam kad su seniori u pitanju, rekao sam, stručni štab ima našu podršku i tu smo da budemo njihov servis”.

Krenuli su prozori seniora za kontinentalno prvenstvo. Na startu pobeda i poraz.

“U Finskoj smo odigrali fantastično. Pod celokupnim utiskom nismo se najbolje snašli protiv Gruzije, izgubili smo, ali to ništa ne znači. Gruzija je jedan od domaćina EP pa je automatski učesnik. Od preostala tri tima traže se dva gde će se Srbija, nadam se, lako naći. Naši najbolji igrači su na raspolaganju selektoru, od NBA košarkaša do evroligaških i svih ostalih. Od sve tri selekcije, ženske, muške i 3x3 očekujemo najbolje rezultate”.

Ako se vratimo na klupsku košarku i odnos Evrolige prema ABA ligi. Nemamo još uvek jasnu sliku o budućim dešavanjima.

“Znate i sami da su čelnici Evrolige prilično zakopčani. Da informacije pružaju u poslednjem momentu. Verujte da nemam informaciju osim da kažu da će se izjasniti pred početak naredne sezone”.

Spekulacije su išle čak do gašenja ABA lige.

“Mislim da ta opcija nije realna bez obzira da li će jadranska liga davati predstavnika u Evroligu. Moje mišljenje je da će biti pozivnice za elitno takmičenje, ali na koji način ne znam. ABA liga je kvalitetno takmičenje, traje dugi niz godina, neće se ugasiti, a ukoliko Borac izbori plasman na Jadran to će biti velika privilegija i čast za Čačak i Srbiju”.

Dolazimo do polja KLS takmičenja. Uskoro kreće Superliga.

“Domaća liga ima kvalitet, ali iskreno sve to mora da bude na mnogo višem nivou. Mislim na kvalitet košarkaša, klubova… Ima prostora za napredak. Realno, nivo finansija diktira kvalitet. Na ljudima koji vode KLS je da sve unaprede. KSS je nadležan za ženske lige, ostala muška takmičenja i mlađe kategorije”.

Danas ste gost KK Mladost i košarkaškog Čačka.

“Dok sam bio igrač uvek mi je bila čast da igram u dvorani kraj Morave. Lepe uspomene me vezuju za Čačak, ovde imam puno prijatelja. Dobio sam poziv iz Mladosti i Borca da se vidimo. Popričali smo, čuo sam kako rade, šta rade, kakve ideje i probleme imaju…Krenuo sam od Čačka, ali plan je da se obiđemo celu Srbiju. Moramo videti kakve probleme ima košarkaška baza da bi nam svima bilo bolje”.

Realno od skoro ste na mestu generalnog sekretara našeg košarkaškog Saveza.

“Sličan posao radio sam pet, šest godina u Vojvodini. Radio sam u KS Novog Sada, a bio sam i generalni sekretar KS Vojvodine. Posao mi nije stran, ali uvek može bolje. Imam želju da doprinesem kvalitetnijoj organizaciji Saveza i da se jednog dana o mom radu govori u superlativu”.

Kompanija MOZZART je deo sponzorskog pula Košarkaškog saveza Srbije, beting partner je KK Partizan, obnavlja košarkaške terene u Srbiji. Stiglo se do 82. renoviranog igrališta

“Hvala Mozzartu što nam pomaže. Akcija “Sto terena za jednu igru” je sjajna. Može da posluži kao primer ostalim kompanijama kako mogu da rade. Slobodno mogu da se ugledaju na vašu kompaniju. Posebno mi godi obnavljanje košarkaških igrališta jer Srbija je zemlja košarke. Neke druge firme mogu to da preslikaju na fudbalska, odbojkaška, rukometna i ostala igrališta…Da nam se deca više bave sportom”.

Košarkaškoj javnosti Zlatko Bolić je poznat kao odlični bek, prvo novosadske Vojvodine, potom, Crvene zvezde i mnogih klubova: Atlasa, Hemofarma, Radničkog, Metalca, Strazbura, AEL – a…Sa Zvezdom je stigao do šampionske titule, ali i finala evropskog Kupa Radivoja Koraća. Zlatko je dva puta bio prvi strelac domaćih takmičenja. Ima bronzu sa kontinentalnog prvenstva za igrače do 22 godine. Na EP za kadete bio je najbolji strelac našeg tima. Kao mladić sportske uzore imao je u

Draženu Petroviću i Majkl Džordanu. Rado se seća šampionske titule sa Zvezdom, sjajnih klupskih i reprezentativnih utakmica. Seća se jedne utakmice protiv Borca, u dvorani kraj Morave kada je postigao koš preko celog terena, sa ‘glavnog ulaza’ na koš kraj tunela. Za svoj životni i sportski moto bira misao.

“Nikad ne odustaj, nikad se ne predaj, pa tako I na novom zadatku”, zaključio je razgovor za Mozzart Sport Zlatko Bolić.

PIŠE: Đurđe Mečanin
Djurdje. mecanin@mozzartbet.com

Najnovije vesti


×