{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Pratite Dešavanja sa Malog Kalemegdana
no_image.png

Bilo je drugačijih glasina i spekulacija, ali tokom ranog popodneva bilo je jasno da se derbi 13. kola Jadranske lige između Budućnosti i Crvene zvezde neće odigrati. Podsetimo, plan je bio da košarkaši Crvene zvezde jutros letom u 10.10 sa aerodorma Nikola Tesla otputuju za Crnu Goru. Oni su se pojavili na beogradskom aerodormu, čekirali karte, ali nisu ušli u avion. Deo klupske ekspdicije u kojoj je i Nebojša Ilić je ipak otputovao u Podgoricu. Očekivalo se da Zvezdini košarkaši otputuju drugim letom od 13.40 časova, karte su bile rezervisane, ali ni tada nisu krenuli put Crne Gore. Posle toga je sa Malog Kalemegdana stigla informacija da će od 16.30 časova biti održana vanredna konferencija za medije.

Upravo na licu mesta je naš izveštač Dejan Stanković. On će vas iz minuta u minut obaveštavat o dešavanjima na Malom Kalemegdanu i o tome šta kaže prvi čovek kluba Nebojša Čović.

Vesti uživo

17:22

Za kraj čestitike

To je - to. Završena je konferencija za medije Nebojše Čovića. Za kraj je predsednik Crvene zvezde poželeo srećnu Novu godinu i predstojeće praznike prisutnim novinarima...

17:21

Čović: Nadživećemo i Aba ligu...

"Moje ime je baš takvo da se ne bojim tih stvari kad je posao u pitanju. Gledam optimistički. Apelujem da se prizovemo razumu. Kao inženjer nisam školovan da nešto rušim nego da gradimo. To što smo analitički, čvrsti u odbrani svojeg, šta da radimo? Ali sigurno je jedno: Crvena zvezda je postojala mnogo pre ABA lige. I Crvena zvezda će preživeti mnoge lige.

17:19

Čović: Imamo u Crnoj Gori mnogo navijača...

"Treba imati u vidu jednu činjenicu, a to ej da Crvena zvezda ima jako puno navijača u Crnoj Gori. I to je jedan od razloga zašto nismo sada hteli da idemo dole, jer tu se prave lake manipulacije, pošto vidite da se odmah priča da je Srbija organizovala ovo ili ono. Prosto nismo želeli da učestvujemo u tome"

17:15

Čović o predstojećoj Skupštini ABA lige

Kako gledate na predstojeću Skupštinu ABA lige, 3. januara?
"Gledajući ovo što se radi, sve može. Videćemo kakve će tačke biti dnevnog reda. Namenjena je bila da s eozabere rukovodstvo lige, da se izabere direktor i sportski direktor. Verujem da će sada biti diskusije i oko ovoga. A kakva će reakcija biti videćemo ko je pravi, a ko nije. Očekujem da prevlada razum, da ljudi koji sede na nekim funckijama preuzmu odgovornost. Niste na funkciji samo da bi odlučivali o lepim stvarima. Nekad mora da se preseče"

17:13

Čović: Ovo Predsedništo neće doneti nijednu odluku...

Šta ako Predsedništvo zbog ovog donese odluku protiv Zvezde?
"Kako misltie da donese odluku protiv Crvene zvedze? Retroaktivno? Postojale su dve opcije. Jedna je bila da se odlaže utakmica i da se ne odlaže utakmica: morate da dođete u 18 sati. I to bismo poštovali. Ali znate čija je onda to odgovornost? A niko neće da preuzme odgovornost. Hipotetički šta bi bilo, kad bi bilo, mislim da Predsedništvo više neće doneti nijednu odluku"

17:12

Čović: Kako bi izgledala Aba liga bez Zvezde

“Ne znam kako bi izgledala ABA liga bez Crvene zvezde. I ne bih želeo da se to desi, da o tome uopšte diskutujem. Ali ne isključujem mogućnost. Jer zašto ne bismo pomerili utakmicu na posle Božića? Sunturlić je imao direktan kontakt sa gospodinom Bokanom i nisu uspeli da se dogovore”.

17:11

Čović: Sačuvaj me Bože od osetljivosti malog...

"Imam običaj da kažem: Sačuvaj me Bože od arogancije velikog, od čega mi bežimo, i od osetljivosti malog.

17:09

Čović. Niko nam nije zabranio

“Još jednom, niko nam nije zabranio, to je preporuka na osnovu bezbednosnih procena, ali i na osnovu saopštenja KK Budućnost koje kaže: Zbog potencijalnih rizika organizacija ove utakmice zahteva posebne mere obezbeđenja. To se zna šta radi”.

17:07

Čović: Nesvakidašnji slučaj, različite procene...

"Predsedništvo ABA lige ništa nije odgovaralo. U usmenom razgovoru nije želelo da preuzme nikakv rizik. To mogu da razumem donekle. Nesvakidašnji slučaj ipak, imamo različite procene sa dve strane. A i to garantovanje bezbednosti smo dobili oko 12.30. I Iskreno vam kažem da mi u to ne možemo da verujemo, iako znam da bi Budućnost učinila sve da utakmica prođe u nekom regularnom toku. Ali to ne zavisi ni od Budućnosti. Da je obrnuta situacija, da se ne dao Bog nešto dešava u Beogradu, to bismo završili za sat vremena. To je sasvim normalno ako ne želite da od te utakmica pravite performans"

17:05

Sunturlić: Nije bila laka odluka

"Verujte, i da se ponovi, mislim da bi svaki put reagovali isto. Životi su ipak najvažniji. Nije bila laka odluka, ali budite objektivni u pisanju. Jer je vrlo važno da ostanemo u domenu sporta". 

17:03

Sunturlić: Naš predlog je 24. februar

"Nama ni u kom slučaju nije odgovaralo da odemo tamo i pokažemo da smo bolji. U Evroligi se suprotstavljamo mnogo jačim rivalima nego u regionu, kako onda da nam predstavlja problem da izađemo na teren u Podgorici? Naš predlog da se utakmica odloži 24. februar kao idealan datum. Ni to nije bio fiksan datum. Samo je važno da osluškujemo situaciju koja se iz dana u dana pogoršava u tom delu. Možemo samo da poručimo i upravi ABA lige i Budućnosti da bi najbolje bilo da se utakmica ipak odigra, jer bi sve drugo bilo ugrožavanje same lige, a mislim da to ne smemo da dozvolimo"

17:02

Sunturlić: Kad mogu Real i Barsa...

"Bili smo u kontaktu sa kolegama u Podgorici, pokušali smo da im na normalan način, ljudski da im objasnimo koliko je važno da u ovom trenutku razmišljamo pragmatično, van forme. Ako to mogu Real i Barselona onda možemo u ovom našem mikrosvetu i mi"

17:00

Sunturlić: Da odvojimo politiku i sport

"Prvo da odvojimo dve stvari, sport i politiku. Mi smo KK, bavimo se košarkom. Najveći gubitnici su igrači i stručni štab, pa tek onda svi mi u klubu. S tim u vezi sa nemogućnošću da velikom rivalu na terenu pokažemo ko je bolji – to je jedna stvar koja nas boli. Pripremali smo se, bili spremni, ali informacije koje smo imali dovele su do toga da jije mogla da nam se garantuje bezbednost. A koliko god da naše kolege iz Budućnost sve najbolje organizujju u samoj dvorani, ne možemo da predvidimo šta će se dešavati ispred. A ipak su zdravlje i životi bitniji od košarke".

16:58

Čović: Prave se neprincipijalne koalicije

Nigde u propozicijama ne piše ovakav slučaj. Mogu da napišu da se gostujuća ekipa nije pojavila što bi bilo potpuno van zdravog razuma i što će dalje svedočiti o neprincipijalnim koalicijama koje se prave. Mi ovde možemo da budemo žrtva. Najzdraviji pristup je da ovaj, da sačuvamo i Zvezdu i Budućnost od jednog ovakvog događaja.

16:56

Čović: Ne možemo ovo da trpimo, ne želimo da učestvujemo u politici

"Mnogo je Zvezda uložila u ovu ligu. I budite sigurni da nama nije cilj da rušimo ovu ligu. Ali ne možemo više ni da trpimo. Jedino je što nismo želeli da učestvujemo u političkim zbivanjima u Crnoj Gori. Stvarno ne znam zašto bi bio problem da se pomeri utakmica za sedam ili 10 dana? Čak se nismo ni vodili ranijim dešavanjima, osim što ne možemo da imao poverenje.

 

16:55

Čović: Aba liga je morala da izabere direktora

"Da je ABA liga izabrala direktora i sportskog direktora, Predsedništvo ne bi ni moralo da reaguje. Ali kako još to nismo uradili, onda je moralo Predsedništvo"

16:54

Čović: Imali smo dojave šta nam se sprema

“Zašto bi se svi zajedno upuštali u taj rizik? I Budćnost i mi? Ne znam kud će to ići. Iskreno želim da se sve to smiri, ali ne želim da Zvezda bude uključena u sve to. A imali smo raznorazne najave, sa obe strane, šta nam se sprema. Ako je cilj bio performans u 18 časova neka ga održe bez nas. Još jednom podvlačim, predsedništvo ABA lige nije donelo nikakvu odluku. Nego je to bila sekretarica Vanja”

16:53

Čović: Veljović, Lazović, sin Amar...

"Još 15. aprila tražili od Ministarstva spoljnih poslova da pet naših policajaca krene na put u Podgoricu. Rečeno nam je da nema potrebe. A sećate se kako je sve bilo u redu. I sećate se da su učesnici tog linča bili upravo pripadnici policiji i Agenciji za nacionalnu bezbednost. Pored direktora policije Veljovića, bio je tu gospodin Lazović, koi je u međurvemenu napredovao i tukao navijača Crvene zvezde. Bio je gospodinGolubović, sin MUP-a Amar... Tu se ništa nije promenilo i kako da bilo ko od nas preduzme rizik?

16:51

Čović: Stavite se u naš položaj

"Ako se stavite u naš položaj. Ovo su bezbedne procene jedne države u kojoj se dešavaju neki procesi koje ne bih želeo da komentarišem. A s druge strane imate procene naših organa, zasigurno ću da poverujem našim organima".

16:49

Slučaj sekretarice Vanje...

"Zašto je problem da se odložila utakmica? Kad smo to prosledili direktoru ABA lige, dobili smo u 12.45, ne odgovor Predsedništva, nego sekretarice Vanje koja često ima običaj da uzme ingerencije Predsedništva, ona nam je prosledila službeni dopis policije Crne Gore koja garantuje bezbednost Crvene zvezde. Pitali smo: Je l to odluka Predsedništva? Naravno, u ontaktu sa gospodinom Domagojem je rečeno da ona to ne može to da radi. Dobili smo i zvaničan dopis posle od crnogorske policije"

16:48

Čović: Glava vredi više od svake utakmice

"Pošto sinoć nismo otputovali, zatražili smo novu bezbednosnu procenu i u 09.51 je poslali i direktoru ABA lige. Tamo se piše: „Zbog svega navedenog, mišljenja smo da gostovanje Zvezde u Podgorici predstavlja realna bezbednosni rizik“Nama nije naređeno da ne idemo. Ostavljeno nam je da mi sami procenimo. Niko nije ulazio u avion, te priče su spinovanje i netačne. I sad sa ovakvim konstatacijamam treba mi da preuzmemo rizik? Nismo to želeli. Jedna razbijena glava vredi mnogo više od bilo kakvih utakmica"

16:47

Čović: Nisu nam odgovarali na dopise

"Nismo želeli da putujemo juče, jer nismo hteli da dižemo atmosferu. Budućnost nam je poslala dopis, obavestili su nas da će u dvorani biti 7.500 gledalaca. Da će svi biti evidentirani, da bilo ko šta napravi, da će snositi ličnu odgovornost. Pa sad procenite sami šta to znači. Nijedna karta nije bila obezbeđenja za Zvezdinog navijača.ABA liga nije odgovorila na dopis od 19.55, 28. decembra je poslat. Jutros u 00.34 je direktor Crvene zvezde zatražio da dobije odgovor predsedništva na prethodni dopis. Ni na to nismo dobili nikakav odgovor. Mi ni do sad nismo dobili nikakav odgovor"

16:45

Čović: Regularnost nije ugrožena, Budućnost ne snosi odgovornost za ovo što se dešava

"Pomenuću slučaj Barselone i Reala, kad je bilo i tamo nemira, klubovi su se dogovorili za pola sata – sat. Naš dobronameran predlog je bio da se utakmica pomeri, iako nama iz sportskih razloga mnogo više odgovaralo da se igra sada zbog našeg zgusnutog rasporeda. Ali pronađli smo mogućnost da to bude 24. februar.Razmišljali smo i tome da li se ugržožava regularnost lige. Ne ugrožava se. Ovakvi događaji su više sila. Znam da na sve ovo što se dešava u Crnoj Gori nije mogla da utiče Budućnost. Ali nismo ni mi želeli da učestvujemo u nečemu što nosi epitet visokog rizika.

16:42

Čović: Evo šta su rekle bezbedonosne procene...

“Čim se smo čulo za ova poslednja dešavanja stupili smo u kontakt sa našim bezbednosnim organima. To nije samo ovaj put, nego svaki dan. Ne da bi se mi pokrivali državom. Stupili smo u kontakt i sa predsednikom ABA lige, gospodinom Domagojem. Još 28. decembra smo poslali dopis navodeći određene rizike. Tad su bile i prve bezbednosne procene. Ne mogu celu da vam otkrijem, ali evo delova: Da se ne može iskljućiti mogućnost eventulanog incidenata na nacionalnoj osnovi usmerenih protiv igrača Crvene zvezde. Takođe, meta protivničkih navijača mogu biti simpatizeri Zvezde.

16:40

Čović: Manipulacije...

"Nije problem zaključiti koliko samo učešće Crvene zvezde u ovakvim situacijama može da bude stavljeno u političke manipulacije"

16:39

Čović. Nismo želeli politizaciju

"Znam da vas puno interesuje sve ovo. Na početku da kažem da KK Crvena zvezda apsolutno nije imao nameru niti je ima da bilo šta politizujuje u smislu Zakona koji je na dosta dinamičan način usvojen u Crnoj Gori".

16:36

USKORO KREĆEMO

Uskoro će početi konferencija za medije. U pres salu je upravo ušao Nebojša Čović. Tu su i klupski operativci Filip Sunturlić i Igor Vujčin. 

16:33

ZAŠTO JE ZVEZDA TRAŽILA ODLAGANJE?

Podsetimo, Zvezda je od uprave ABA lige tražila da se meč u Podgorici odloži zbog nategnute situacije u Crnoj Gori nakon usvajanja spornog Zakona o veroispovesti i slobodi uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Iz Budućnosti su uveravali da nema nikakvih osnova za odlaganje utakmice, ali kako iz rukovodstva takmičenja nije stigao nikakav odgovor – Zvezda je rešila da ostane u Beogradu.

16:31

SAOPŠTENJE BUDUĆNOSTI

Dok čekate vesti sa Malog Kalemegdana, pročitajte jednom saopštenje Budućnosti:
„KK Budućnost Voli saopštio je da je dobio službeni dopis kojim ABA liga potvrđuje da je od Uprave policije službeno informisana da ne postoje razlozi da se večerašnja utakmica u Podgorici sa Crvenom zvezdom ne odigra, jer "sigurnost igrača i stručnog štaba ni u kom slučaju nije ugrožena, kao i da će se od momenta dolaska gostiju u Crnu Goru, boravka u njoj  za vrijeme trajanja utakmice i nakon nje osjećati bezbjedno. Kapije SC "Morača" će biti otvorene od 16 časova, te KK Budućnost Voli moli sve navijače da dođu što ranije u dvoranu kako bi se izbegle gužve na ulazima. Klub i ovom prilikom ističe da od svojih navijača očekuje domaćinski doček gostiju i  fer i sportsko navijanje", navodi se u saopštenju Budućnosti.

16:29

GUŽVA NA MALOM KALEMEGDANU

Iako se u Beogradu oseća praznična atmosfera veliki broj novinara došao je da isprati obraćanje prvog čoveka Crvene zvezde. Pres sala na Malom Kalemegdanu je puna. 

Najnovije vesti


×