{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Srbija više nema šta da izgubi, a može nešto da dobije. Bar delimičan zaključak jedne čudne priče, kojoj je tako malo nedostajalo da postane istorijska. Ovakav susret s Amerima nije bio planiran ni u jednom scenariju, ali sudbina je rekla svoje i želi da pruži svetu još malo košarkaškog užitka i, kako Đorđević reče, pravi sportski rat u egzibiciji kojoj se najviše raduje publika
Utakmica iz nekog drugog filma

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Donguana)

Pamti se i često kroz razgovore prepričava gostovanje Aleksandra Đorđevića na Javnom servisu, kada je govoreći o Amerikancima uz osmeh izgovorio:
"Pustimo njih da igraju svoju košarku, mi našu, a ako se susretnemo, neka im je Bog u pomoći".

Nije to bio, naravno, ni prvi, ni jedini put da je šef stručnog štaba govorio o takmacu s kojim je Srbija već dva puta ukrštala koplja u njegovoj selektorskoj eri, ali je tada možda bio i najkonkretniji. Bilo je izjava poput onih da je "cilj približiti se Amerikancima" i igrati sa njima što češće. Uoči početka Mundobasketa i strani novinari su želeli da saznaju Đorđevićeve misli povodom eventualnog sudara s braniocem svetskog zlata, ali je tada mu je već bilo dosta jednih, te istih pitanja pa je jasno svima stavio do znanja da želi da njegov tima priča isključivo na terenu.

Uprkos dobroj volji, situaciji koja je pre i po startu turnira i te kako obećavala borbu za medalju, čak i potencijalno finale s istim tim, toliko puta pominjanim Amerima, Srbija je ostala bez mogućnosti da traži svoj put do postolja. Ostaće joj bar to, malo zadovoljstvo, da na kraju ipak odmeri snage s ekipom Grega Popoviča (RTS, 13.00 u Srbiji) u dvoboju bez ikakvog takmičarskog značaja, pošto je Francuska zajedno sa Španijom obezbedila dve evropske karte za Olimpijske igre u Tokiju. 

Čeka nas utakmica za čist prestiž i ponos. Iliti utakmica iz nekog drugog filma. Ono što su mnogi očekivali kao vrhunac ovog dugačkog i zamršenog turnira, gledaoci će moći da vide u ponudi razigravanja za plasman od petog do osmog mesta. Niko se takvom raspletu ni u najluđim snovima nije nadao, ali tako su košarkaški bogovi želeli...

Bez obzira na izostanak realnog, opipljivog cilja u današnjem okršaju, srpski igrači bi odmeravanje snaga s atletama iz NBA lige mogli da iskoriste u svrhu vraćanja poljuljanog samopouzdanja i izgradnje temelja za predstojeće olimpijske i evropske kvalifikacije. A i da se do narednog međusobnog susreta bar pohvale da su dobili jednog takmaca svetske klase i to onog protiv kojeg se pobeda uvek broji duplo. 
“Svi mi nosimo u sebi ponos, tugu, radost koja će, nadam se, doći. Svi igramo zbog toga. Moramo da se podignemo, da odigramo muški, s ponosom. Pred nama je veliki protivnik. Iskreno, spremali smo se za oba rivala, ali više za Francuze misleći da ćemo njih sresti, jer smo očekivali da bismo mogli da se borimo s njima za Olimpijske igre. Ali, do toga neće doći. Čeka nas utakmica za prestiž, za ponos, za sportski rat, da odigramo hrabro i pametno kao i dosad, skoro uvek“, jasno će Đorđević.

Svesni su svi u redovima Srbije da je sada potrebno iskazati mentalnu snagu. Situacija je takva da više nema takmičarskog opterećenja i igrači mogu sebi da pruže mogućnost da bez ikakvog naboja pokažu svima da nisu preko noći zaboravili da igraju košarku. Da su i dalje idoli nacije, heroji koji su se tri puta našli na postolju u ovih pet godina i tako najave da će se dokopati plasmana u Tokio gde će opet napasti medalju! 

Amerikanci su utakmicu protiv Francuske odigrali u čudnom energetskom ritmu. Svi izuzev Donovana Mičela bili su van sebe i Francuska je uz odličnu pripremu, pravi taktički plan i veliko zalaganje iskoristili trenutak kako bi zasluženo prošli među četiri najbolje selekcije u Kini. Na kraju se čak Markus Smart povukao iz tima i neće igrati poslednje dve utakmice na turniru zbog, kako je navedeno, problema s povredom. Selektor Greg Popovič čak i nije izgledao previše zabrinuto zbog slabog timskog izdanja, a o utakmici protiv Srbije nije želeo da komentariše previše. 
Još jedna utakmica za nas. Obe ekipe pokušaće da pobede.

Srbija više nema šta da izgubi, a može nešto da dobije. Bar delimičan zaključak jedne čudne priče, kojoj je tako malo nedostajalo da postane istorijska. Ovakav susret s Amerima nije bio planiran ni u jednom scenariju, ali sudbina je rekla svoje i želi da pruži svetu još malo košarkaškog užitka i, kako Đorđević reče, pravi sportski rat u egzibiciji kojoj se najviše raduje publika. 

 Mogu Plavi opet da zablistaju. 

PišeNikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
FotoMN Press, FIBA Basketball

Najnovije vesti


×