{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Uloge Dude Ivkovića: Svi znamo da je Igor bio najbolje rešenje, od puvača je napravio igrača za Real

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 18
“Bilo smo spremni čak i da mu ponudimo da napravi stručni štab koji će voditi ekipu u prozorima, pa da on dođe za olimpijske kvalifikacije”, kaže proslavljeni trener za Sport Klub
Uloge Dude Ivkovića:  Svi znamo da je Igor bio najbolje rešenje, od puvača je napravio igrača za Real

Igor Kokoškov je u javnost izneo zanimljiv, mada sasvim razumljiv detalj. Dušan Ivković je, iako bez zvanične funkcije u Košarkaškom savezu Srbije, imao veliku ulogu u dovođenju novog selektora Orlova. Logično, jer znanje takvog znalca niko pri zdravoj svesti ne bi zaobišao, pa nije ni prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović. A šta je tačno uradio čuveni Duda? Odgovor smo dobili u njegovoj izjavi za Sport Klub
Kako je meni Saša Danilović preneo, u jednom trenutku delovalo je da su ti pregovori stali jer on nije dobio dozvolu Luka Voltona da taj posao radi. Trebalo je tada da se odustane i da se vidi koje je novo rešenje… Moja reakcija bila je: ‘Nemoj da odustajemo‘ jer je bilo potpuno jasno da je Kokoškov najbolje rešenje. Takođe i znam koliko je Igor to želeo, i kroz razgovore i kroz intervjue, da mu je to bila životni san”, počeo je Ivković za Sport Klub.

Tu je onda ono znanje i iskustvo koje ne možed a se kupi isplivalo na površinu.
Vrlo dobro znam kako funkcionišu stvari u SAD, kako razmišljaju superstarovi – kada žele da promene sredinu, traže trejd, igračka prava se poštuju, Lebron, Dejvis… Rekao sam mu da proba to da uradi, da mu je to životni san i da će time biti bolji i na poslu. Nije to nikakva tajna, a Igor se meni zahvalio, obnovio razgovore i uspeo je. Čak sam mu predložio sledeće, bili smo spremni čak i da napravi stručni štab koji bi vodio taj tim u prozorima, pa da on dođe za olimpijske kvalifikacije. Dobio je dozvolu, treba da razumemo i Sakramento, oni imaju dosta problema, u tom trenutku je bilo i negodovanja publike i nije bilo lako ni Vladu Divcu. Uspeli smo, ali ne vidim da je tu neka moja specijalna uloga, ne bih to ni spominjao da on sada nije“.

Tako je Duda pomogao pre svega Savezu. A savetima je, kako je rekao sam Kokoškov, poprilično pomogao i novom selektoru Srbije. Možda i glavni se ticao komunikacije sa igračima, mada Ivković tu ne želi sebe da potencira.
Vrlo je teško da ja nešto kažem treneru sa velikim autoritetom i velikim evropskim iskustvom. Viđali smo se po takmičenjima, vodio je Gruziju, znamo kako je i na koji način preporodio reprezentaciju Slovenije. Od Rendolfa, koji je u vreme Lokomotive delovao kao egoista i klasičan ‘puvač‘, napravio je igrača bez kojeg ne može Real Madrid. U toj komunikaciji, do dobre saradnje i dobrog odnosa igrač - trener ne može da dođe dok se ne uspostavi emotivni, duševni kontakt. Jer duša je nešto što znači. Dokle god trener širi ruke i buni se, to nije to. Vrlo je lako napraviti od igrača da bude u stresu i da igra slabo, ima raznih psihičkih stanja… Igor je dobar u komunikaciji, mi imamo izuzetno talentovan tim i čeka ga težak posao – ne zaboravite ni da ima ugovor u SAD, ja bar znam šta znači raditi 12 meseci bez dana odmora“.

Na kraju, da li je baš odnos, pre svega na igrača međ sobom, nedostajao Srbiji na nedavno završnom Mundobasketu u Kini?
Tim se ne stvara za jedno takmičenje. Ja bih voleo da između dva olimpijska turnira Igor napravi takvu reprezentaciju u kojoj će da se vidi njegov lik i delo, i tehnički i taktički… A na Svetskom prvenstvu, bio sam i tada u toku kao što sam i sada, ponajmanje odgovornosti je na Saši Đorđeviću. On je držao nešto i čuvao nešto za ključnu utakmicu, a to je četvrtfinale, tako sam i ja pripremao utakmice. I kada je on to hteo da prikaže i da to eksplodira, hemija je pukla i sve je jasno“, završio je Ivković intervju za Sport Klub.

(FOTO: Star Sport)

Najnovije vesti


×