{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

U NBA ligi počinju da razmišljaju o smanjenju plata

/ Izvor: mozzartsport.com
Otkazivanje utakmica dovešće do aktivacije klauzule o višoj sili
U NBA ligi počinju da razmišljaju o smanjenju plata

Iako se svi nadaju da će se tekuća sezona NBA lige nastaviti, čelnici i predstavnici igrača se već pripremaju na mogućnost određenih "rezova" kada su primanja u pitanju. Kako prenosi poznati novinar ESPN-a, Adrijan Vojnarovski, ukoliko dođe do otkazivanja utakmica nakon suspenzije takmičenja, biće aktivirana klauzula "o višoj sili".

U izveštaju se navodi da NBA i NBPA razmišljaju da zadrže oko 25% preostalih zarada igrača. To znači da će košarkaši do kraja sezone izgubiti oko 1% ukupne zarade za svaki neodigrani meč. Ali kako zasad stvari stoje, najjača košarkaška liga na svetu još uvek nije spremna da otkaže sve utakmice, bar ne u skorijoj budućnosti.

Liga se odlučila da danas isplati pune zarade svim igračima, a svi čelnici su prethodne sedmice pristali na smanjenje od 20%. Ukoliko dođe do aktiviranja klauzule "o višoj sili", to će NBA ligi dati mogućnost da izmeni detalje kolektivnih ugovora.

Ovo samo potvrđuje da virus COVID-19 ima paralelan finansijski uticaj, ne samo u NBA ligi, već i širom sveta, gde se sve lige trude iznađu rešenja da prebrode novonastalu situaciju. Tako je danas iz našeg regiona stigla vest da je Cibona otpustila sve članove kluba (od kuvarica, ekonoma, pa do trenera Ivana Velića i ostatka stručnog štaba) sem igrača. Bilo kako bilo, zdravlje svih pojedinaca ostaje prioritet.

I dalje se traži rešenje oko toga kako će takmičenje biti nastavljeno. NBA se nada da će se sezona nastaviti i odigrati ostatak regularnog dela, pre nego što se uđe u postsezonu. Diskutuje se o velikom broju formata, pa čak i o mogućnosti da se utakmice igraju iza zatvorenih vrata u jednom gradu kako bi se odredio konačan šampion.

Foto: Shutterstock

Najnovije vesti


×