{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Švajcarci su namučili Gruziju, mogu li i Fince?

/ Izvor: mozzartsport.com
Dve poražene ekipe iz prve runde u grupi gde se nalazi i Srbija udaraju čelo u čelo
Švajcarci su namučili Gruziju, mogu li i Fince?

Ako je pobeda Srbije protiv Finske bila prilično očekivana, onda verovatno niko nije mogao ni da pretpostavi da će Švajcarska u Gruziji uspeti da nadoknadi čak 20 poena zaostatka i izbori produžetak. Samim tim, postavlja se logično pitanje da li će ovaj tim uspeti da ponovi odličnu igru i da namuči prvog protivnika naše reprezentacije u ovim kvalifikacijama (19.15).

Nije Švajcarska poznata kao zemlja u kojoj se igra neka kvalitetna košarka. Najbolji klub iz ove zemlje u Friburg Atletik, koji se takmiči u FIBA Ligi šampiona, a upravo u njihovoj dvorani biće i odigran predstojeći meč kvalifikacija. Interesantno je da je veliki broj igrača u sastavu ove reprezentacije poreklom sa prostora bivše Jugoslavije. Tako su tu braća Dušan i Marko Mlađan, potom Roberto Kovač, Juraj Kozič… Svi oni uglavnom igraju u timovima u zemlji poznatoj po dobrim satovima i siru.

I odmah vredi istaći da ova reprezentacija nije imala nešto previše uspeha kada je reč o samim kvalifikacijama za velika takmičenja. S vremena na vreme je tu došla po neka pobeda protiv reprezentacija koje su sličnog ranga poput Islanda, Portugala, Rumunije, Kipra i Severne Makedonije. Ipak, nisu to bile previše kvalitetne utakmice i uglavnom su se završavale sa prilično skromnim brojem poena.

Preko puta se nalaze Finci koji igraju bez najvećih zvezda, poput Laurija Markanena, ali koji u timu imaju par igrača koji mogu da „prorade“ sa distance i donesu trijumf večerašnjim gostima. Tu se pre svega misli na Sasua Salina, koji ima odličnu rolu u timu Tenerifa.

Protiv Srbije, ipak, Finci nisu uspeli da ostvare svoj napadački potencijal najviše zahvaljujući dobroj odbrani koju je igrala naša ekipa sa selektorom Igorom Kokoškovim na čelu. Osam košarkaša iz sastava sa severa Evrope igra van matične zemlje, a ponajviše ih ima na Pirinejskom poluostrvu.

Dve reprezentacije su se kroz istoriju sastale dva puta, takođe u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, 2012. godine. Finska je tada oba puta sasvim komotno slavila, a i večeras ima ulogu blagog favorita.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET – 2. KOLO

Nedelja
16.00: (1,17) Rusija (20,0) Makedonija (5,50)
17.00: (1,85) Srbija (hendikep -19,5) Gruzija (1,85)
17.00: (1,85) Slovenija (hendikep -17,5) Austrija (1,85)
17.00: (1,35) Ukrajina (16,0) Mađarska (3,50)
18.00: (1,15) Španija (20,0) Poljska (6,00)
18.00: (2,10) Estonija (14,0) Italija (1,80)
19.15: (2,70) Švajcarska (14,5) Finska (1,55)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: FIBA Eurobasket Qualifiers 2021

×