{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Šta kažu propozicije ABA lige u slučaju Crvene zvezde?

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 65
Disciplinski sudija i Apelacioni odbor imaju poslednju reč
Šta kažu propozicije ABA lige u slučaju Crvene zvezde?

Odluka uprave Crvene zvezde da ne otputuje u Podgoricu na derbi susret 13. kola Jadranske lige protiv Budućnosti našla se na dnevnom redu otvorene diskusije unutar regionalnih košarkaških krugova o ispravnosti ovakvog postupka. Dok su u Budućnosti kroz formu saopštenja poručili da “čekaju Zvezdu u 18 časova u Morači“, predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović odlučio je da se javnosti obrati na vanrednoj konferenciji za medije gde je, između ostalog, presudnu ulogu u donošenju odluke da se ne krene u Podgoricu imao izveštaj Bezbednosno-informativne agencije (BIA), čija je procena bila da se igrači i stručni štab neće osećati bezbedno i da postoji rizik .

U Podgorici je ispoštovana forma, pa su košarkaši Budućnosti istrčali na parket dvorane Morača pred oko 500 gledalaca, gde su obavili redovno zagrevanje, posle čega je usledilo podbacivanje lopte i proglašavanje kraja utakmice. Propozicije takmičenja u ABA ligi, tačnije članak 29 (Vrste prekršaja), tačka 1, stavka B, kažu da je Crvena zvezda potencijalno napravila ozbiljan prekršaj pravilnika (još se čeka zvanična presuda) zbog Nepojavljivanja ekipe na utakmici ili ne uzimanja učešća u utakmici

Prema tim odredbama, u članku 32 (Posebne sankcije za odbijanje pojavljivanja ili nepojavljivanje na utakmici ili napuštanje terena bez opravdanog razloga), tačka 1, stoji sledeće:
“U slučaju da se ekipa neopravdano ne pojavi na utakmici ili neopravdano odbije učešće u utakmici, ta ekipa automatski gubi tu utakmicu s rezultatom nula naprema dvadeset (0-20) i, kada je to primenjivo, ne prolazi u dalje krugove takmičenja“.

Čović: Bezbednosne procene iz Srbije i Crne Gore oprečne, ABA liga nema

Podsetimo, Budućnost je u dva navrata poslala dopis ABA ligi da su bezbednosne procene takve da će se igrači i stručni štab Crvene zvezde osećati bezbedno u Podgorici i Morači, odnosno da se daju garancije da je bezbednost gostiju iz Beograda sigurna.

Nebojša Čović je u jučerašnjem obraćanju govorio i o mogućnosti da Crvena zvezda izgubi utakmicu službenim rezultatom (0:20), gde je napomenuo da Predsedništvo ABA lige ne može “retroaktivno da donosi odluke“, jer se prethodno nije izjasnilo na temu bezbednosnih procena i predloga s Malog Kalemegdana da se utakmica odloži.
“U 12.45 odgovorila nam je sekretarica Vanja, prosledila nam službeni dopis policije Crne Gore u kojem garantuje bezbednost Crvenoj zvezdi. Pitali smo da li je to odluka Predsedništva i zašto ta gospođica to radi. Pre toga smo dobili neformalni dopis od policije Crne Gore da garantuje da će se igrači osećati bezbedno od momenta dolaska u Crnu Goru. Ako se stavite u naš položaj, imate garancije od države u kojoj se dešavaju događaji takvi kakvui su i koje ne bih da komentarišem, sa druge strane procenu naših bezbednosnih organa. Jasno je da ćemo donositi odluku na osnovu naših procena. To su ključni razlozi zašto nismo otišli na utakmicu. Želim da se to sve smiri, ali ne želim da Zvezda bude uključena u sve to, pogotovo jer smo imali razne najave šta nam se sprema“, izjavio je u ponedeljak popodne Nebojša Čović i najavio da će o svemu ovome biti reči na redovnoj sednici Skupštine ABA lige, zakazanoj za 3. januar.

Kako se može čuti, Saša Pavličić Bekić će konačnu odluku u ovom slučaju doneti najkasnije do subote, odnosno do vremena početka 14. kola Jadranske lige i utakmice između Primorske i Budućnosti (17 časova).

Prema propozicijama ABA lige, članak 31 (Sankcije), tačka 1 (Posebne sankcije za ozbiljne prekršaje), moguće kazne za ozbiljne prekršaje su: 

a) Novčana kazna u iznosu između 15.001 EUR i 70.000 EUR
b) Gubitak utakmice i, kada je to primenjivo, nemogućnost prolaženja u dalje krugove takmičenja.
c) Oduzimanje bodova ili ranga ekipi.
d) Privremena diskvalifikacija iz takmičenja na razdoblje od jedne do maksimalno tri uzastopne sezone.
e) Trajna diskvalifikacija iz takmičenja.
f) Ponovno igranje utakmice u istoj dvorani u kojoj se igrala izvorna utakmica, na trećem neutralnom terenu ili dvorani bez gledalaca.
g) Potpuno ili delimično zatvaranje dvorane na razdoblje od jedne utakmice do cele sezone.
h) Igranje utakmice bez gledalaca na razdoblje od jedne utakmice do cele sezone.

U slučaju Crvene zvezde, ako se potvrdi kršenje pravilnika, moguća je novčana kazna. Tako i glasi paragraf 32.3:
“Povrh automatskog gubitka prema člancima 31.1 ili 31.2 Disciplinski sudija ili Direktor lige takođe mogu izreći novčanu kaznu u iznosu od 15.000 EUR do 50.000 EUR”, dok u slučaju ponavljanja prekršaja (32.4) sledi:
“U slučaju ponavljanja prekršaja navedenih u člancima 31.1 ili 31.2 (recidivizam), primjenjiva sankcija protiv kluba koji je počinio prekršaj biće diskvalifikacija iz takmičenja do razdoblja od maksimalno tri uzastopne sezone, uz odgovarajući gubitak prava i dodatnu sankciju novčane kazne u iznosu između 50.001 EUR i 70.000 EUR”.

Na kraju, Disciplinski sudija bi takođe mogao Crvenoj zvezdi da oduzme bod(ove) zbog “ozbiljnog prekršaja“, a prema članu 31.1, stavka C. Odluku Saše Pavličić Bekića mogao bi naknadno da preinači Apelacioni odbor (predsednik Boštjan Koritnik i članovi Milovan Zvijer i Krunoslav Štengl) u slučaju žalbe na eventualnu presudu.

Ostaje da se vidi da li će i kakvu će kaznu Disciplinski sudija doneti do subote... 

Foto: Star Sport

 

Najnovije vesti


×