{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Srpsko čudo biće iznenađenje NBA drafta! Klubovi ne žele da propuste novog Jokića ili Dončića...

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 8
Poručuje trener Olimpijakosa
Srpsko čudo biće iznenađenje NBA drafta! Klubovi ne žele da propuste novog Jokića ili Dončića...

Poput cele sportske planete, stala je i NBA liga. Ali to ne znači da se ništa ne dešava. Klubovi se sve ažurnije pripremaju za draft koji će zbog prekida sezone verovatno kasniti, ali će neminovno biti održan.

A jedno od iznenađenje sledećeg NBA drafta bi mogao da bude srpski plejmejker Aleksej Pokuševski. O retkom talentu mladog Srbina se odavno šuška i nije čudo što ga je čuveni Dejvid Blat ostavio u prvom timu Olimpijakosa kada mu je bilo samo 17 godina. Već posle nekoliko meseci je postao najmlađi debitant u istoriji Olimpijakosa u Evroligi.

U međuvremenu, Blat je otišao iz Olimpijakosa, treneri su se menjali, ali svi su bili svesni kakav biser imaju u rukama i postepeno su afirmisali Pokuševskog. Sada to radi Jorgos Barcokas koji se vratio u klub i oduševljen je potencijalom Pokuševskog. Mladi Srbin uglavnom igrao u domaćem prvenstvu gde u proseku za 20 minuta po meču beleži po 10 poena. U Evroligi je igrao samo na jednom meču.

Iako nije vidljiv na evroligaškim parketima, NBA sakuti su ga odavno zapratili i drže ga pod lupom. Juta, Lejkersi i još neki klubovi vagaju da li da izaberu Pokuševskog na sledećem draftu.
„Mislim da će se Pokuševski prijaviti za draft i da će tamo biti izabran. Imamo NBA skaute na skoro svakom treningu zbog njega. Ja i moj stručni štab dobijamo gomilu poziva zbog njega. U ovom trenutku je veliki pritisak u klubovima povodom njega. Klubovi jednostavno ne žele da propuste nekog novog Dončića ili novog Jokića. Njih dvojica izazivaju nelagodu ostalim NBA klubovima koji se pitaju kako je Dalas ugrabio Dončića ili zašto je Denver izabrao debeljucu koji sada niže tripl-dablove. Sada ostali traže slične igrače u Evropi. Zato je svaki igrač sa potencijalom pod posebnim mikroskopom“, kaže Jorgos Barcokas za Eurohoops.

Grčki strateg kaže da je Pokuševski ono što traže NBA ligaši.
„Pokuševski je baš takav igrač. Sa visinom od 213 centimetara, ima neverovatan raspon ruku i košarkaške instinkte. Sjajan je sa loptom u rukama, može da šutira, da dodaje, da igra ’pik end rol’, a može iz driblinga da sam sebi stvori šut...“

Naravno, maldi Srbin ima još mnogo da popravi i na čemu da radi.
„On definitivno ima neke fizičke nedostatke što je prirodno u njegovim godinama. Postavlja se i pitanje na kojoj poziciji može da igra odbranu i gde ga vide u NBA. Naprimer, mene su pitali, da li je on novi Bjelica? Da li može biti novi Novicki? Ono što mogu da odgovorim je da sam iznenađen njegovim košarkaškim koeficijentom inteligencije. Njegovo okruženje će imati jako bitnu ulogu jer je on još dete. Takođe, i radne navike će biti odlučujuće. Ima potencijal. Mislim da još nije spreman za NBA i da će pre svega morati da ode u tim gde će raditi sa njim i razvijati ga u naredne dve ili tri godine“.

Pokuševski je još jedan u nizu igrača koje je Evropa razvila, a u njima će uživati Amerika.
„Kada sam bio u Barseloni, imao sam neke mlade talente u B timu i među njima je bio Rodion Kuruč. On je dobar primer. Kritikovali su me što sam ga koristio u predsezoni. Čak sam koristio i kao startera iako još nije bio sazreo. A onda je tokom sezone morao na dve operacije. Iako skoro uopšte nije igrao, draftovan je u NBA i otišao je u Bruklin. Sada tamo ima bitnu ulogu.  Dakle, klubovi investiraju u te igrače, troše novac na njih i preuzimaju veliku odgovornost na sebe dok su oni još deca. Klubovi ih razvijaju ne samo kao igrače, već i kao osobe. A svi ti igrači će pre ili kasnije izabrati da odu u NBA. Evroligaši će retko imati šansu da od tih igrača dobiju nešto na parketu. Ne govorim iz finansijskog ugla jer na kraju dobiju neko obeštećenje“.

Barcokas veruje da će se Barseloni sličan scenario desiti sa još jednim talentom koji je lansiran ove sezone – Argentincem Leonardom Bolmarom.
„Bolmaro je zbog nekih povreda dobio šansu ove sezone u Barseloni. I to je bilo to. Kada su se stariji igrači oporavili, nije više dobijao šansu. Očekuje da će biti među 15 najboljih pikova na draftu, Barselona će naplatiti neko obeštećenje, ali na terenu nikada neće dobiti ništa od njegovog talenta“.

Foto: Fiba Eurobasket U18

Najnovije vesti


×