{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Zastrašujući neuspeh srpske košarke...
ŠOK: Srbija ispala u Diviziju B!

Užas, tuga, šok! Imala je srpska košarka teških momenata u svojoj prebogatoj istoriji, iz jedne takve krize počela je da se izvlači pre ravno deceniju, ali za zemlju koja je od nastanka igre pod obručima nosila epitet “košarkaška” ovo je zaista – loše!

Mlada košarkaška reprezentacija Srbije, selekcija igrača do 20 godina doživela je poraz od Italije rezultatom 63:86 (11:27, 24:22, 13:15, 15:22) u razigravanju za plasman od 13. do 16. mesta i to znači da će naredna generacija igrača u ovoj kategoriji igrati u Diviziji B evropske košarkaške scene! Tu se nalaze, da niko ne zameri, košarkaške „sile“ poput Albanije, Belorusije, Finske, Mađarske, Luksemburga, Holandije, Portugalije, doduše čak i Rusije. Ali, ovo jednostavno nije nivo Srbije! Niti je ikada smeo da bude. Ali, eto, od danas zvanično jeste, makar za ovu selekciju.

Dakle, ekipa vođena trenerom Oliverom Popovićem, u kojoj su vrlo talentovani košarkaši, idemo redom, Nikola Mišković, Aleksa Uskoković, Andrija Marjanović, Vuk Vulikić, Tadija Tadić, Ranko Simović, Mihailo Jovičić, Marko Pecarski, Miloš Stajčić, Vuk Đorđević, Aleksa Matić i Stefan Momirov ostaće upamćena po ovom lošem rezultatu.

Da cela priča dobije još na težini, ova generacija Srbije je pre dve godine vođena Vladom Jovanovićem uzela zlato na Evrobasketu u Slovačkoj! U toj ekipi igrali su svi izuzev Ranka Simovića, Mihaila Jovičića, Miloša Stajčića i Vuka Đorđevića, umesto kojih su se našli Filip Petrušev, Danilo Petrović, Marko Šarenac i Balša Koprivica.

Da li su uopšte važni detalji utakmice koja je očigledno izgubljena već u prvoj deonici, kada su Azurini vodili sa 27:11? Ovaj tim nije uspeo da se oporavi od šamara koje su trpeli prethodnih dana i danas je srpska reprezentativna košarka dotakla novo dno... Nije problem samo ova utakmica, niti ovo prvenstvo na koje su Orlići otišli uzdignute glave, nadajući se da će osvetlati još jednom obraz nacije. Umesto toga, doživeli su brodolom zbog kojeg će svako iole povezan sa funkcionisanjem mlađih kategorija morati dobro da se zapita gde su napravljene greške u koracima... A, očigledno je da se apsolutno ništa nije radilo na jačanju i razrađivanju, odnosno nadogradnji sistema godinama. Ali, o tome narednih dana...

Ako nekoga zanima Marko Pecarski, inače najbolji igrač Srbije na ovom turniru iako je godinu dana mlađi od konkurencije, imao je 15 poena, dok je Vuk Vulikić ubacio poen manje. Svi ostali bili su jednocifrenog učinka. Srbija je pucala 8/31 za tri poena, uz katastrofalnih 12/30 za dva poena. To što su Orlići imali čak 40 skokova, od čega 14 ofanzivnih ne znači ništa jer su imali čak 17 prodatih lopti... Kod Italije Gabrijele Stefanini imao je 27 poena.

Realnost je takva - kakva je. Od narednog takmičenja ovu selekciju Srbije gledaćemo u društvu košarkaških "liliputanaca". Dok javnost nestrpljivo čeka da vidi seniore u pohodu na zlato na Svetskom kupu u Kini...

Foto: FIBA Basketball

×