{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Sferopulos, čovek koji je oživeo Makabi

/ Izvor: mozzartsport.com
Ili, kako je igra Ponosa Izraela konačno dobila smisao
no_image.png

Posle godina bacanja miliona evra na trenere i košarkaše koji ne samo da nisu unapredili igru Makabija i doneli neki značajan rezultat, već su se pokazali toliko loše da je Ponos Izraela delovao kao prosečan evropski tim, a ne učesnik Evrolige, za klub iz Tel Aviva sreća se promenila dolaskom na klupu Janisa Sferopulosa.

Trenera koji je danas produžio ugovor na još tri sezone. I to nije iznenađenje. Sferopulos je od posrnulog tima napravio ekipu za izbegavanje u evroligaškim okvirima.

Kako bismo shvatili koliko je Makabi bio loš, neophodno je da se vratimo nekoliko godina unazad. Recimo, u sezoni 2015/2016 Ponos Izraela je ispao iz Evrolige - tada se još uvek igralo po starom sistemu i grupnim fazama - i prešao u Evrokup gde je doživeo fijasko porazom od Njižnjeg Novgoroda. Osim toga, ni u domaćem šampionatu nije bio ništa bolji jer je poražen u polufinalu Fajnal fora od Makabi Rišona. To je Makabiju bila druga uzastopna sezona da nije stigao do borbe za pehar.

Naredne godine Makabi je angažovao proverene košarkaše poput Sonija Vimsa i Endrjua Gaudloka. Ni ta sezona nije donela pomak. Treneri su se vrteli kao na traci - najpre Erez Edelštajn, pa Rami Hadar i na kraju Ajnars Bagackis - ali Makabi je bio sve gori i gori i završio je u Evroligi - prva godina u novom formatu - na 14. mestu, daleko od plej-ofa. U domaćoj ligi je opet ispao u polufinalu Fajnal fora.

Na početku leta 2017. u Ponos Izraela stiglo je respektabilno trenersko ime u liku Nevena Spahije koji je dugo godina radio kao asistent u NBA ligi. Opet je uloženo mnogo novca u igrački kadar, ali to nije imalo gotovo nikakvog smisla i Makabi je završio na 10. mestu u Evroligi. Ruku na srce, dogodio se određeni pomak osvajanjem titule u Izraelu, prve posle tri godine.

Ipak, taj trofej je Spahiji doneo dodatni kredit kod uprave kluba i dobio je poverenje da započne i sledeću godinu.

Međutim, posle očajnog starta u Evroligi i učinka od jedne pobede i čak šest poraza, Hrvat je otpušten i na njegovo mesto je postavljen Sferopulos.

Grčki stručnjak se proslavio u Olimpijakosu sa kojim je dva puta igrao u finalu Evrolige, ali su se Real Madrid i Fenerbahče pokazali kao preveliki zalogaji za talentovanog stručnjaka.

Sferopulos je izgradio specifičan stil igre koji se zasnivao na izuzetno jakoj odbrani i pozicionom napadu čime je maksimalno usporavao tempo utakmice usmeravajući je na željeni kolosek.

Kada je Grk stigao kao vatrogasac u klub morao je da se suoči sa nasleđenom ekipom koju nije selektirao i koja se nikako nije uklapala u defanzivnu filozofiju kakvu preferira. Umesto toga je imao Džonija O'Brajanta koji je korpulentan, ali i prilično spor, a najveći problem je bio što je više gledao protivnički koš nego svoj.

Takođe, ni Džeremi Pargo kao ni Diandre Kejn nisu se uklapali u Sferopulosove zamisli, pa je Makabi završio učešće u Evroligi na 10. mestu. Mnogi bi pomislili da je rezultat isti kao i prethodne godine pod Spahijom i to je tačno, ali je Makabi napravio veliki pomak u igri, zahvaljujući Grku. Na terenu se znalo ko šta radi. Nisu se uzimali šutevi u prvim sekundama napada, pogotovo iz neizgrađenih pozicija, kao za vreme Spahije koji je pokušao da implementira NBA stil (što je, doduše, delovalo veoma atraktivno, ali bez rezultata).

I to je došlo na naplatu ove sezone. Zahvalio se Grk O'Brajantu koji je otišao u Lokomotivu, a ko podrobnije prati košarku mogao je da primeti koliko se Amerikanac u duelu sa Partizanom mučio da zaustavi znatno pokretnijeg Birčevića - zatim Pargu, Kejnu, Tajusu i Rolu, a umesto njih angažovao bivše NBA igrače poput Tajlera Dorsija, Omrija Kaspija i Kvinsija Ejsija. Uz novajlije Nejta Voltersa, Otela Hantera i Elajdžu Brajanta to je već zaličilo na nešto.

Koliko je napredan trener Sferopulos, dokazao je time što nije uporno insistirao na jakoj odbrani, već se prilagodio i shvatio da je napadački potenicijal ekipe daleko veći, o čemu govori podatak da Makabi po utakmici u Evroligi prosečno postiže čak 86,4 poena?!

Makabi daje mnogo poena, ali ih uglavnom i prima. Međutim, u duelima sa Crvenom zvezdom, Olimpijakosom, Fenerbahčeom, Asvelom i Bajernom, videla se ta granitna odbrana (Makabi ima čak 8,5 ukradenih lopti po utakmici) jer Ponos Izraela nijednom protivniku nije dozvolio više od 70 poena!

I to mu daje rezultate. Trenutno je na četvrtom mestu na tabeli elitnog evropskog takmičenja sa učinkom od devet pobeda i četiri poraza. Istina je da je u ekipu uloženo mnogo novca, ali to konačno ima nekog smisla. A ključni faktor je upravo Sferopulos koji je te kockice posložio kako treba.

Iako je Evroliga izuzetno teška i nepredvidiva, deluje da će Makabi u plej-of prvi put nakon pet godina zahvaljujući baš Sferopulosu.

Dovoljno razloga za novi ugovor. Na još tri godine.

Piše: Predrag Tihi
FOTO: Star Sport

Najnovije vesti


×