{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Šarasove dogodovštine: Polja kukuruza, Pinijeve pice i burgeri, O´Nilovo zagrevanje i Dijamantidis koji baš ne želi u provod

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 3
Interesantno štivo…
Šarasove dogodovštine: Polja kukuruza, Pinijeve pice i burgeri, O´Nilovo zagrevanje i Dijamantidis koji baš ne želi u provod

Šarunas Jasikevičijus je jedan od najboljih trenera u Evroligi, nekada jedan od najboljih igrača na Starom kontinentu. Svi koji ga znaju kažu da ima košarku u malom prstu. Sa takvom karijerom kakvu je on imao, sigurno da je na različitim mestima imao različite dogodovštine. A sada je rešio da podeli sa navijačima neke od njih.

Osvajač četiri Evrolige govorio je za Žalgirisov praznični podkast i setio se nekih interesantnih detalja u svojoj karijeri kao što je recimo situacija u kojoj je bukvalno terao bivšeg saigrača Dimitrisa Dijamantidisa da krene sa ostalim igračima Panatinaikosa u provod.

Šaras je svoje prve korake ka profesionalnoj karijeri napravio u Sjedinjenim Američkim Državama kada je otišao na školovanje sa 16 godina. Pa je krenuo i u ovom razgovoru od te teme.
"Sećam se, sledećem u Njujork i mislim se ´Ovo je Amerika´. Morali smo da se vozimo četiri sata pre nego što smo stigli u taj grad gde sam bio smešten. Vidim, nema nijedne ulične svetiljke. Kada sam se ujutru probudio, shvatio sam da je polje kukuruza svuda oko mene dokle mi pogled doseže", prisetio se Šarunas.

Neki od najvećih uspeha u Jasikevičijusovoj karijeri došli su u dresu Makabija, osvojio je Evroligu dva puta, bio je jednom i MVP Fajnal fora. Sada se čuveni plejmejker seća rada sa Pinijem Geršonom, koji je bio suprotnost nekom strogom treneru.
"U nekom intervjuu sam pomenuo da je Pini znao da jede burgere i pice tokom treninga. Kada je intervju izašao, nedelju dana kasnije sam dobio poziv od Pinija: "Hej, Malaka (pežorativno značenje na grčkom), ti lažeš ljude", rekao mi je. Mislio sam da je trener ljut na mene. Ali, odmah je dodao ´Zašto lažeš ljude da ja jedem picu. Kada ja uvek jedem kebab".

Posle tih godina u Makabiju, Jasikevičijus je otišao u NBA gde je igrao za Indijanu i Golden Stejt. Nije mogao da pronađe svoje mesto u ligi, a sada smatra da je grešio u odabiru timova.

Seća se prvog susreta sa Šakilom O´Nilom dok je ovaj igrao za Majami.
"Uvek sam se trudio da uopšte ne gledam na protivničku polovinu tokom zagrevanja. Pokušavaš da ostaneš koncentrisan, a ti momci na drugoj strani terena su - protivnici. Trčim krugove i odjednom pomislim ´Moram da pogledam Šeka´. Trčim jedan krug: ´Neću da gledam u njega´, mislim se. Ali onda se okrenem. I od 12 igrača koji trče, samo je jedan u tvojim očima. Alonzo Morning je bio tamo, i izgledao je kao beba pored Šeka".

Kada je završio sa NBA ligom, Šaras se našao u Panatinaikosu, gde se pridružio grčkoj legendi Dimitrisu Dijamantidisu u OAKA Areni. Kada govori o jednom od svojih omiljenih saigrača, priseća se Litvanac da je Dijamantidisa bilo skoro nemoguće odvesti u izlazak.
"Morao sam da odem kod njega kući, da mu obučem jaknu, da ga uguram u automobil, da zaključam vrata tako da on ne može da ih otvori. Tako sam jedino mogao da ga odvedem u izlazak".

Na kraju je pričao o Žalgirisovom sistemu i osnovnim principima na koje svaki igrač ove ekipe mora da računa.
"Moraš da razmišljaš o svemu i da pomogneš igračima da razumeju informaciju. Neki igrači jednostavno to bolje razumeju od drugih. Pre svake utakmice imamo listu pravila, kako ćemo braniti i o tim pravilima nema pregovora. Ofanzivno im kažem gde želim da napadamo, koga da napadnemo. Spejsing je za mene najvažnija stvar. Ako imaš mesta oko sebe, to će činiti igrača da izgleda bolje. To je moj posao kao trenera, da napravim mesta za moje igrače", rekao je Jasikevičijus.

FOTO: MN Press

Najnovije vesti


×