{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Srbija je protiv Finske imala jasno iscrtane konture igre, napad je bio “prošaran“ s nekoliko zanimljivih akcija koje će stručni štab sigurno dalje eksploatisati u budućnosti, a jasan individualni kvalitet brzo je stvorio jaz koji domaćin nikako nije uspeo da umanji. Za Gruziju, koja nema takmičarsku motivaciju, biće dovoljno da se odigra meč s istim žarom i intenzitetom
Recept za kvalifikacije

Tokom svog prvog direktnog obraćanja javnosti po preuzimanju funkcije selektora košarkaške reprezentacije Srbije jedna od konstatacija Igora Kokoškova bila je:
"Želim da kroz ovih nekoliko treninga saznamo – ko smo mi".

Nije još momenat za donošenje velikih zaključaka, ali posle četiri dana zajedničkog rada javlja se misao - Srbija ne mora da brine. Sistem FIBA kvalifikacija i tihi rat na relaciji sa Evroligom ne dozvoljava da isti košarkaši odrade kvalifikacije i bore se za medalju, jer bi se tada video koliki potencijal ima ovaj sastav, ali selektor, njegovi saradnici i svih 14 momaka u opremi Srbije svesni su toga da je ovo momenat iz kojeg treba izvući pozitivne stvari i nacionalna selekcija nije razočarala. Tim ne može da se stvori u nekoliko "prozora" i ukupno manje od dve nedelje zajedničkog rada, ali igrači koje je struka izabrala za utakmice protiv Finske i Gruzije mogu komotno da iznesu kvalifikacije u istom sastavu. Možda uz neke manje korekcije, ali to je više subjektivni osećaj i nešto za šta se na kraju ne pita košarkaška Srbija, već isključivo Igor Kokoškov, u dosluhu sa pomoćnicima.

Srbija je u Espu napravila verovatno najveći korak napred ka plasmanu na Evrobasket. Za razliku od našeg tima koji je na novom početku, s novim šefom, stručnim štabom, petoricom debitanata, dvojicom povratnika u nacionalni tim i nekoliko igrača uloge, selekcija Finske je duže vreme na okupu i selektor Henrik Detman već je imao bazu koju je samo oblikovao za ove dve utakmice. 

Setiće se mnogi da se Srbija tokom prethodnih kvalifikacija s ovakvim, unapred dobijenim utakmicama, ozbiljno mučila (čitaj: gostovanje Austriji koje je Aleksa Avramović rešio trojkom pred istek vremena). Da ne bude zabune, nije namera da se kritikuje prethodni selektor, već pohvali ono što je sadašnji šef struke napravio za manje od 96 sati.

Kapiten Miroslav Raduljica učinio je da se na njemu ne oseti promena vremenske zone, dugačak put i umor, već je dominantom rolom dao primer saigračima i apsolutno zaslužio da nosi traku i u budućnosti. Rade Zagorac, Dejan Todorović Aleksa Avramović uradili su mnogo toga korisnog u obe faze igre kako bi Srbija održavala razliku, Marko Simonović i Novica Veličković opravdali su poverenje selektora i svojim prisustvom obezbedili stabilnost mladog tima, a izvesno će poslužiti i kao produžena ruka stručnog štaba za održavanje dobre, radne atmosfere. Nikola Rebić je hrabro izneo veliki teret organizacije na svojim leđima i tako učinio da se ne oseti nešto slabije izdanje Ognjena Jaramaza, koga je velika energetska potrošnja u poslednjih mesec i po dana sprečila da pokaže koliko će važan faktor biti ne samo u nastavku kvalifikacija, već i u budućnosti. Na kraju, lepo je videti bivše šampione u mlađim kategorijama, Dalibora Ilića i Uroša Trifunovića, da već sada počinju da stiću potrebno iskustvo kako bi potencijalno u narednim godinama preuzeli važne uloge u nacionalnom timu...

Na kraju, scena u kojoj Kokoškov tokom tajm-auta drži mali brifing sa pomoćnicima kako bi zajedno dogovorili odgovarajuću akciju potvrđuje onu priču da će novi selektor biti više nego otvoren za sve sugestije, kako bi se Srbija pokazala u što boljem svetlu. 
"Zadovoljni smo utakmicom i učinkom. U principu, neke stvari koje smo zamislili – ostvarili smo. Dosta je nezahvalno je da posle tri dana očekujete bilo šta smisleno. Igrači su ozbiljno pristupili utakmici, energetski odigrali dobru partiju, napravili razliku kakva je bila. Čeka nas Gruzija, ni to neće biti laka utakmica. Oni imaju respektabilan sastav, ali uz dobru podršku s tribina očekujem da možemo do novog trijumfa", poručio je posle utakmice Rade Zagorac

Srbija je protiv Finske imala jasno iscrtane konture igre, napad je bio "prošaran" s nekoliko zanimljivih akcija koje će stručni štab sigurno eksploatisati u budućnosti, a jasan individualni kvalitet brzo je stvorio jaz koji domaćin nikako nije uspeo da umanji. Za Gruziju, koja nema takmičarsku motivaciju, biće dovoljno da se odigra meč s istim žarom i intenzitetom.

Jer, Srbiju svaka pobeda više dovodi u situaciju da brže obezbedi plasman na Evrobasket. Neka se nastavi ovako.

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_msport)
Foto: FIBA Basketball

×