{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Raša Radovanović: Poštujem Zvezdu i Partizan, ali treba da postoje i ostali centri

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 8
„Bojim se da kada ova generacija prođe, pored ovoliko stranaca koji su zauzeli toliko prostora, neće imati ko da igra za reprezentaciju“, ističe sportski direktor užičke Slobode
Raša Radovanović: Poštujem Zvezdu i Partizan, ali treba da postoje i ostali centri

Odlične rezultate ove sezone prikazuje Sloboda iz Užica u domaćem šampionatu. Trentuno se tim iz grada sa Đetinje nalazi na deobi prvog mesta sa Borcem iz Čačka, sa odličnim izgledima da se pobedom protiv OKK Beograda u petak i matematički dokopa plasmana u ABA 2 ligu. A što da ne, da se do samog kraja sa komšijama „potuče“ i za titulu šampiona Srbije.

Velike zasluge za uspeh crveno-crnog tima imao je i sportski direktor ovog sastava, RatkoRašaRadovanović, koji je u intervjuu za Politiku govorio o tome koliko je bilo teško podići Slobodu na nivou na kojem se sada nalazi.
„Stigao sam u Slobodu neposredno posle njenog ulaska u prvu ligu. Posle dugih razgovora, dogovorio sam se sa Sašom Turovićem, čovekom koji izuzetno pomaže klubu i koji je tu kada god zatreba, iako živi na relaciji Čikago – Čačak. Sa dosta starijih igrača, koje smo zatekli u klubu, uspeli smo da uđemo u plej-of, što je bio veliki uspeh u jakoj konkurenciji. Uoči ove sezone smo znatno podmladili tim, zbog čega su mnogi bili skeptični. Ipak, napravili smo korak dalje u razvoju kluba, trenutno smo drugi na tabeli, što je malo ko očekivao. Jedini smo klub sa pet reprezentativaca u mlađim selekcijama. Mladi dolaze kod nas, jer su videli da ovde mogu da napreduju“, ističe na početku razgovora Radovanović.

Mnogi smatraju da je velika mrlja finalnog susreta Kupa Radivoja Koraća bila povreda desetogodišnjeg dečaka, koji je pogođen flašom u glavu. Takve situacije nećete i ne možete videti u Užicu, gde je atmosfera uvek porodična i na vrhunskom nivou.
„Posle dugo vremena imamo punu dvoranu uz verovatno najbolju atmosferu u ligi. Garantujem da je naša publika među najkulturnijim u zemlji. Prija mi kada vidim decu oko parketa, što govori ne samo da vole košarku, već i da nemaju strah da dođu na meč. Voleo bih da tako bude u čitavoj Srbiji“.

Kao neko ko se već godinama nalazi u srpskoj košarci, Radovanović vrlo dobro zna kakvo je stanje u ostalim klubovima, kao i gde u domaćem prvenstvu ima navijača.
„Zna se gde ima publike u Srbiji. Na utakmice klubova u Beogradu jedva dođe 200-300 ljudi, ali zato u Čačku i Užicu bude 1.000-2.000 navijača. Publiku imaju i Novi Pazar, Napredak iz Aleksinca, Kolubara… Generalno liga je kvalitetna, iako je još daleko od nivoa prve ABA lige. Neki klubovi se bude, kao recimo Mladost koja dosta dobro igra. Poštujem Zvezdu i Partizan, ali treba da postoje i ostali centri“.

Situacija u Slobodi ove sezone je fantastična i  iznad svih očekivanja. To u razgovoru za Politiku potvrđuje i čuveni Raša.
„Nadam se da ćemo ući u drugu ABA ligu, pošto smo trenutno drugi na tabeli iza Borca, koji je nesumnjivo najkvalitetniji i kome želimo da uđe u prvu ABA ligu, jer to zaista zaslužuje. Normalno, želja nam je da klub dignemo na viši nivo. Strategija je da se oslanjamo na mlađe selekcije, što se vidi i po tome da su nam i pioniri i kadeti i juniori u najvišem rangu takmičenja u Srbiji. Ovo je jako interesantna sredina za košarku, u ovom regionu se rađaju sjajne atlete. Zahvaljujući pomoći grada i sponzora dodatno smo uspeli da stabilizujemo klub“.

Dodaje sportski direktor Slobode da je jako važno da igrači napreduju kroz Košarkašku ligu Srbije, koja ima sasvim dobar kvalitet.
„Više sam za to da mladi igrači dobiju šansu i napreduju kroz ovu ligu. Ali ako klub želi da uđe u ABA ligu, onda su i stranci neophodni, ali kao dodatak postojećem sistemu, a ne da od njih zavisi strategija kluba. Što se tiče godišnjih budžeta, oni se kreću između 100.000 i 300.000 evra. Kada razgovaram sa igračem, ja u šali kažem da on mora da plati za minutažu koju ne bi imao u Zvezdi i Partizanu, a koji postižu zavidne rezultate na evropskoj sceni. Sa budžetom od oko 10.000.000 evra uspevaju da pariraju klubovima koji imaju tri ili četiri puta više novca. U našoj ligi klubovi najviše zavise od opštine i razumevanja lokalnih organa“.

Za kraj razgovora za Politiku, Raša Radovanović ističe da stranci zauzimaju sve više mesta našim mladim nadama u domaćoj košarci.
„Situacija u srpskoj košarci se dosta promenila. Reprezentacija počiva na igračima iz NBA lige i najvećih evropskih klubova. Bojim se da kada ova generacija prođe, pored ovoliko stranaca koji su zauzeli toliko prostora neće imati ko da igra za reprezentaciju, jer ne vidim kako mogu da se kale mlađi igrači. Dolazak Igora Kokoškova na mesto selektora je pun pogodak, ali mora neko da brine i o košarci u unutrašnjosti. Najsrećniji bih bio kada bi postojala samo srpska liga sa 12 ili 14 klubova, jer Srbija ima potencijala za to. Sve zavisi od statusa prve ABA lige i da li će se preko nje ići u Evroligu ili Evrokup. Kao organizacija moramo da budemo spremni na sve scenarije, pa i na taj da će ABA liga nestati“, zaključuje Radovanović.

Foto: MN Press

Najnovije vesti


×