{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Rađa bez dlake na jeziku: Rik Pitino me je lagao u lice

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 1
“On je jedini razlog zbog kojeg sam napustio Boston Seltikse”
Rađa bez dlake na jeziku: Rik Pitino me je lagao u lice

Dino Rađa je legenda jugoslovenske i hrvatske košarke, ali je ostavio i veliki trag u Grčkoj gde je nastupao za Panatinaikos i Olimpijakos. Zato ga je kontaktirao tamošnji sajt Sport24.gr i napravio intervju u kom se Rađa prisetio tog vremena.

Interesantno je da je Rik Pitino vrlo popularan prethodnih godina u Grčkoj kao neko ko je vodio Panatinaikos sve do pred ovu pauzu sa virusom korona, ali i ko je predstavljen kao selektor te zemlje.

Ipak, Rađa ga se ne seća najbolje jer su im se putevi ukrstili u Bostonu 1997. godine, kada je Pitino obećao Rađi da će biti važan deo tima u koji je Pitino tek stigao, a onda je usledio rastanak… I zato ga  Rađa sada zove “lažovom”.
"On je jedini razlog zbog kojeg sam napustio Boston. Niko drugi! Ne želim da pričam o njemu, on je lažov. Lagao me je. Imao sam 30 godina u to vreme, bio jedan od najboljih igrača u timu. Sve razumem i da je to biznis i da su svi zamenjivi, posebno kada dođe novi trener. Ali mislim da sam bio zaslužio da znam istinu oko toga šta se događa i šta se planira sa mnom. A ne da mi kažu jednu stvar, a dogodi se nešto drugačije. Rik Pitino je razlog zbog koga sam napustio Boston tada", rekao je Rađa za Sport24.gr.

Da li ste razgovarali od tada?
"Ne. I ne planiram da pričam sa njim".

Posle NBA lige, Rađa se odlučio  za odlazak u Panatinaikos iako su mu mnogi savetovali da ne ide u Grčku.
"Bila je to doba odluka da odem. Moja karijera u Grčkoj je bila sjajna i proveo sam tamo prelepe godine života. Osvajao sam dosta i sreo odlične ljude. Uvek osećam ljubav i navijača Panatinaikosa i Olimpijakosa, osećam se voljeno tamo kada odem da ručam ili da popijem kafu".

Da li si znao mnogo o Panatinaikosu?
"Iskreno ne, nisam. Piksi Subotić mi je sve objasnio i učinio moju odluku lakom. Pričali smo i opet ću vam reći da je bio glavni razlog što sam otišao u Panatinaikos. Kada imate prijatelje koje znate godinama i kojima verujete onda je sve lakše".

Koje se utakmice iz Panatinaikosa seća Rađa? Mnogi bi pomislili da je to peti meč finala protiv Olimpijakosa 1999?
"A-ha-ha, nisam impresioniran sa tom. Ima smisla, ali ako me pitate, rekao bih da je to bio obračun sa PAOK-om godinu dana ranije. Sećam se da sam imao sjajnu utakmicu. Uživao sam u toj seriji, imali smo sjajan protivnički tim, tada je Peđa Stojaković iskočio. Te utakmice su bile pravi primer kako treneri utiču na utakmice".

Posle Panatinaikosa Rađa je otišao U Zadar, a kasnije prešao u Olimpijakos.
"Imao sam ponudu Olimpijakosa još na leto 1999. godine, čim sam otišao iz Panatinaikosa. Potpisao sam za Zadar. Olimpijakos mi je zatim dao jako dobru ponudu, mogao sam da napustim Zadar, ali nisam hteo da ostavim tim na cedilu i da se tako vratim u Grčku, nisam to smatrao moralno korektnim. Dao sam reč timu. Igrao sam srcem za Zadar. Nikada nisam igrao za novac. Igrao sam u Zadru za trećinu novca koju mi je Olimpijakos nudio tog leta".

A posle toga je usledila sjajna priča oko toga kako su na kraju te sezone tekli dalji pregovori Rađe i predsednika Olimpijakosa Sokratesa Kokalisa.
"Bio je jako odlučan da me dovede. Mislim da me je prvog dana posle mog poslednjeg meča za Zadar Kokalis zvao i pitao da dođem u Atinu. I poslao je avion po mene. Bilo je ludo! I tako sam otputovao direktno za Atinu. I kada sam sleteo otišao sam sa njim da razgovaram. Rekao sam mu da zbog moralnih pitanja nisam mogao ranije da odem iz tima pre kraja sezone i on je to razumeo. Pitao me je: "Koliko želiš?". Rekao sam mu: ´Jedan dolar više od najplaćenijeg igrača Evrope´. A on mi na to kaže: ´OK, ako je to ono što želiš´. Tako smo došli do dogovora. Za minut. Zapravo mi nije dao dolar više, da mi je mnogo više".

Igrao je jednu sezonu Rađa za Olimpijakos, ali nije želeo da nastavi jer mu to nije dozvoljavalo fizičko stanje i problem sa kolenima. Zato je odlučio da napusti Olimpijakos.
"Osećao sam kao da moje telo ne može da izdrži toliki stres više, počeo sam da razmišljam o penziji. Posle utakmica sam morao da sedim sat vremena u svlačionici kako bih se odmorio, smirio. Nisam želeo da budem pod tolikim pritiskom, jer sam se plašio da bih mogao da imam veće probleme posle završetka karijere. Pa sam polako spuštao ritam", rekao je Rađa.

Rađa sada ima ulogu savetnika u savezu reprezentacije Hrvatske, a kaže da muje to mnogo teža uloga od igračke.
"Mnogo je teže ovo što sada radim, ne može da se poredi. Kada si igrač, onda si odgovoran samo za sebe i odluke koje donosiš se odnose samo na tebe. Sada moram da savetujem mlade igrače u reprezentaciji i da ragovaram sa njima, a niko ne zna kako će se stvari odvijati. Igrači slušaju različite ljude, mnogo toga utiče na njih. Odluke koje donose nisu samo pod uticajem onoga što ja kažem. I to je najteži deo".

Najnovije vesti


×