{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Obezbeđena viza za olimpijski kvalifikacioni turnir! Ana Dabović fantastičnom partijom vodila našu reprezentaciju do blistave pobede
Proključala Arena, Srbija na +38, protiv Španije za veliko finale

Reprezentacija Srbije boriće se u nedelju za medalju! Za odličje kojeg sjaja će naše košarkašice igrati saznaćemo u subotu kada je na programu veliko polufinale protiv Španije. Danas protiv Švedske nije bilo apsolutno nikakvih problema. Od starta su naše dame znale šta žele i sjajnom igrom kako u napadu, tako i u odbrani su „progutale“ košarkašice sa severa Evrope, 87:49. Ovom pobedom Srbija je definitivno obezbedila lasman na olimpijski kvalifikacioni turnir za Tokio 2020.

Meč nije mogao bolje biti otvoren od strane naše reprezentacije. Jelena Bruks i Ana Dabović su odmah stavile do znanja švedskoj selekciji da je pred njima teško veče. Već nakon nepuna dva minuta na semaforu je pisalo 7:0, a selektor Švedske morao je da traži tajmaut.

Ni to nije poremetilo naše devojke, sjajnom igrom u odbrani i sa ogromnom prednošću u ofanzivnom skoku, poeni su nastavili da se ređaju. Blistala je u prvoj četvrtini Ana Dabović, koja je već nakon četiri i po minuta postala dvocifrena. Prednost je nastavila da raste, te je u jednom trenutku pred kraj poslednje deonice iznosila 19:5, odnosno plus 14. Dovoljno je reći da se do dva minuta pred kraj četvrtine u strelce kod Švedske upisala samo jedna reprezentativka. Nakon toga, usledilo je logično i manje opuštanje u redovima srpske reprezentacije, koje su Šveđanke iskoristile i smanjile razliku na kraju prve deonice na „prihvatljivih“ 21:12.

Nastavio je šut da služi našu reprezentaciju i u drugoj deonici. Pogađale su srpske košarkašice iz apsolutno svih pozicija. Ređale su se trojke Aleksandre Crvendakić, Nevene Jovanović i Sonje Petrović, te je vrlo brzo na semaforu bilo velikih plus 18. Šveđanke jednostavno nisu znale šta ih je snašlo, pokušavale su da drugačijom stilom odbrane zaustave našu navalu, ali ni to nije išlo.

To su Šveđanke nekako uspele u drugoj polovini druge četvrtine, kada je manja kriza zahvatila naš napad. Na klupu je u tom periodu sela Ana Dabović, koja je poluvreme završila sa čak 16 poena na svom kontu. Srećom po nas, ni Šveđanke tada apsolutno ništa nisu mogle da pogode, te je vrlo dugo, gotovo dva i po minuta, na semaforu stajao rezultat 37:19. Do kraja, naše su uspele da probiju i taj bedem i na pauzi su imale prednost od 43:21.

Mala kriza u napadu viđena je po povratku sa pauze. Srpske reprezentativke nisu uspele da postignu koš prva tri minuta, a Šveđanke su tada vezale nekoliko koševa i smanjile na ispod 20 poena razlike. Ipak, to nije bilo ništa dramatično, jer su lošu igru u navali naše kompenzovale dobrom igrom u defanzivi.

Tačku na period loše igre je trojkom stavila čudesna Ana Dabović i Srbija je ponovo „upalila motore“. Vrlo brzo potom je Jelena Bruks dodala još tri poena, pošto je pogodila uz kontakt. Prednost se nije smanjivala, na polovini treće deonice ona je iznosila 50:29.

Dobra igra izabranica Marine Maljković viđena je i krajem treće deonice. Jednostavno, Šveđanke nisu imale nikakvo rešenje za našu odličnu igru u odbrani. Jelena Bruks, Dajana Butulija i Saša Čađo su trojkama samo dosule so na ranu Šveđankama, te je pred poslednjih deset minuta na semaforu pisalo 64:33 i oko 10.000 navijača u „Beogradskoj Areni“ moglo je polako da započne veliko slavlje. Naše su do tog trenutka šutale trojke sa 50% efikasnosti, tačnije pogodile su 11 iz 22 pokušaja.

Ni u poslednjoj deonici nije bilo ništa drugačije, Srbija je nastavila da igra fantastično i držala je pravi čas košarke Šveđankama. Dugo će se pamtiti ovakva partija Srpkinja u odbrani, pošto su Šveđanke na sedam minuta pred kraj utakmice uspele da ubace samo 36 poena. Do kraja četvrtine viđena je raznovrsna igra u napadu kojom su naše reprezentativke uspele da prebace i granicu od 80 poena. Na kraju, rezultat je glasio 87:49 za srpsku selekciju.

Najefikasnija u redovima srpske reprezentacije bila je Ana Dabović koja je na kraju uspela da dođe do 19 poena. Dvocifrene su još bile Jelena Bruks sa 11 poena, Aleksandra Crvendakić sa 11 poena i Saša Čađo sa 10 poena. Kod Šveđanki, istakle su se Frida Eldebrink sa 12 poena i Regan Magariti sa 11 poena.

Srbija će tako u petak u "Beogradskoj Areni" igrati protiv Španije za plasman u veliko finale. Naše reprezentativke su plasmanom u polufinale izborile mesto i na kvalifikacionom turniru za plasman na Olimpijske igre naredne godine u Tokiju.

Kompanija Mozzart je ekskluzivni Beting partner Košarkaškog saveza Srbije

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Fiba Women's Eurobasket

×