{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Poslednje upozorenje Evrolige: Ukoliko se “Slučaj Lamonika“ ili slični incidenti ponove neće biti košarke u Grčkoj

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 16
Elitno evropsko takmičenje izdalo je saopštenje povodom napada na sudije posle utakmice Panatinaikosa i Barselone...
Poslednje upozorenje Evrolige: Ukoliko se “Slučaj Lamonika“ ili slični incidenti ponove neće biti košarke u Grčkoj

Evroliga je izdala saopštenje povodom napada na sudije posle utakmice Panatinaikosa i Barselone (81:92), prilikom kojeg je Luiđi Lamonika zadobio povrede lica i ruke. Elitno evropsko klupsko takmičnje osudilo je postupak huligana, a u objavi na zvaničnom sajtu navodi se da se u Grčkoj više neće igrati evroligaške utakmice ukoliko se ponovi sličan incident.

Podsetimo, huligani su u petak uveče razbili prozor taksija kojim su se arbitri Lamonika, Damir Javor i Emin Mogulkoč zajedno sa delegatom Nikosom Pitsilikasom vraćali u hotel posle utakmice. Incident se dogodio pet kilometara od dvorane OAKA, a prilikom napada maskiranih osoba Lamonika je zadobio posekotine na bradi i rukama, posle čega je prevezen u bolnicu.

Posle ukazane pomoći i saniranih povreda, Lamonika se pod policijskom pratnjom vratio u hotel. U subotu je otpraćen na aerodrom, posle čega je napustio Grčku. Isti dan, jedan od najboljih evropskih sudija se oglasio rekavši da nije ozbiljnije povređen, te da će biti spreman da deli pravdu na narednoj utakmici.

Pretpostavlja se da su arbitri napadnuti zbog navodnog lošeg suđenja na meču Panatinaikosa i Barse. Lamonika, Javor i Mogulkoč dosudili su nekoliko prekršaja u korist katalonske ekipe u trenucima kada se lomio meč, što je dovelo do toga da Barsa poenima sa linije slobodnih bacanja stekne prednost i kasnije dođe do trijumfa.

Na zvaničnom sajtu Evrolige navodi se da je ovo poslednje upozorenje za grčke klubove, te da će utakmice elitnog evropskog takmičenja i Evrokupa prestati da se igraju u Grčkoj ukoliko se sličan incident ponovi u budućnosti.

Počiniocima ovog dela biće doživotno zabranjen ulaz na sve evroligaške utakmice, ukoliko ih policija bude identifikovala...
"Evroliga, kao i svi klubovi koji su njeni članovi, osuđuju nasilna dela u svakom obliku i nastavljaju politiku nulte tolerancije prema takvim činovima. Evroliga će pružiti podršku policiji u istrazi, a ukoliko dvojica napadača budu identifikovana, njima će doživotno biti zabranjeno prisustvo na svim utakmicama Evrolige. Liga će podržati sudije u bilo kakvim potencijalnim pravnim ili krivičnim procesima.
Nastavićemo da promovišemo zdravu, prijateljsku i opuštenu atmosferu na svim utakmicama na kojima će bezbednost za gostujuće timove, sudije i ostale akreditovane osobe uvek biti zagarantovana",
navodi se u saopštenju Evrolige.

×