{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

PET NA PET – Ivo Daneu: Ostani pošten na svim područjima života, kako na privatnom, tako i na sportskom polju

/ Izvor: mozzartsport.com
Legenda jugoslovenske košarke rado se seća prve pobede Jugoslavije nad SAD-om
PET NA PET – Ivo Daneu: Ostani pošten na svim područjima života, kako na privatnom, tako i na sportskom polju

Zlatni košarkaš sa Svetskog prvenstva u Ljubljani, ali i najkorisniji igrač sa planetarnog prvenstva iz 1967. godine, kad je izabran i za naboljeg sportistu Jugoslavije, Ivo Daneu rođen je u Mariboru. Nastupao je za “Branik” i čak 14 godina za ljubljansku Olimpiju sa kojom je uzeo pet šampionskih titula. Sa reprezentacijom tadašnje države uzeo je srebro sa OI, srebrna odličja na svetskim prvenstvima, a na kontinentalnim čak četiri medalje. Član je FIBA kuće slavnih od 2007.godine. Nedavno, za Boru Stankovića, gost našeg portala nam je kazao da je bio jedan od velike četvorice srpskih košarkaških radnika, uz Rašu Šapera, Acu Nikolića i Nebojšu Popovića. Da su oni podigli srpsku i jugoslovensku košarku. Od studenata veterine, preko uspešnog trenera i košarkaškog radnika uspeo je stići do sekretara međunarodne košarkaške federacije FIBA. Kao saradnik Vilijams Džounsa mnogo je značio kod svih uspeha  jugoslavenske košarke, ali i razvoja košarke u celom svetu.

Danas nam je Ivo Daneu odgovorio na pitanja za Mozzartovu rubriku “Pet na pet”, uz napomenu da se u vreme pandemije pridržava uputstava struke i Vlade Slovenije..

1.Da li ste se svojevremeno bavili još nekim sportskim aktivnostima osim košarke?
“Da, u gimnaziji sam igrao odbojku i rukomet, tek potom sam se u potpunosti posvetio košarci”.

2.Ko vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
“U tom periodu odnosno u onim vremenima nije bilo televizije i nisam imao mogućnost da posmatram i učim od drugih sportista”.

3. Koji klub nosite u navijačkom srcu?
“Pored Branika iz Maribora i ljubljanske Olimpije navijao sam i za splitski Hajduk. Postao sam počasni član Splićana kada su se održavale ‘Bile noći’ u čitavoj bivšoj Jugoslaviji odnosno u Mariboru”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Prva pobeda nad SAD – om u Rio de  Žaneiru 1963. godine. Vodio nas je Aleksandar Nikolić prvi put smo pobedili velesile, selekciju SAD – a sa 75:73, a zatim i SSSR rezultatom 69:67. Nakon tog srebra, Jugoslavija je sa svakog narednog planetranog takmičenja donosila medalju i to je trajalo sve do 2006. godine odnosno punih 43 godine. Potom, pobeda Olimpije nad Realom, u polufinalu Kupa šampiona, u Ljubljani1964. godine”.

5. Da li imate životni ili sportski moto?
“Ostani pošten na svim područjima života. Kako na privatnom, tako i na sportskom polju”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU odigrati na stonoteniski duel Bazin – Semenov.

“Probajte sa jedinicom”.

PIŠU.: Nela i Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com
FOTO: Star Sport

Najnovije vesti


×