{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

NBA daje punu platu igračima do 1. aprila, a posle...

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 2
Sve opcije su otvorene, ali sigurno je da će se aktivirati klauzula “force majeur“
NBA daje punu platu igračima do 1. aprila, a posle...
@AFP

Deset dana već je prošlo od momenta kada je obelodanjeno da je Rudi Gober pozitivan na testu za COVID-19 i otkako je NBA stavila ligu pod totalnu suspenziju bar do 15. aprila.

Već sada je jasno da će se datum povratka igrača na teren produžiti, s obzirom da se uveliko radi na reorganizaciji kalendara koja uključuje produžetak sezone do avgusta. Međutim, za mnoge igrače u ovom trenutku veću brigu zadaje situacija sa platama. Odmah po stopiranju takmičenja pojavile su se informacije da će igračima biti umanjena plata, što je sada i potvrđeno iz NBA lige putem cirkularne poruke upućene svim klubovima.

Prema informacijama sajta ESPN, Liga je obavestila sve učesnike da će normalno isplaćivati plate do 1. aprila, a onda će sve opcije biti otvorene... Pošto je pandemija virusa korona paralisala kompletnu ligu i obustavila distribuciju novca od televizijskih i marketinških prava, aktivirana je klauzula u ekonomskom svetu poznata kao “force majeur“. O čemu se radi? Ova klauzula postaje aktivna onog trenutka kada se dogode vanredne okolnosti na koje Liga, niti klubovi i njeni vlasnici mogu da utiču – teroristički napad, pandemija, epidemija, prirodna kataostrofa. Ista postoji u ugovorima svih NBA igrača i ona praktično služi kao ograda Ligi u slučaju takvih, nemilih događaja. Odnosno, kao mehanizam da se košarkašima automatski smanji visina primanja za određeni procenat. U ovom slučaju, plate svih igrača trebalo bi da budu umanjene za oko 10 odsto.

Navodno, izgubljena plata bi igračima mogla da se nadoknadi kasnije, u slučaju da se utakmice koje sada nisu odigrane – nadoknade. U NBA ligi košarkašima se plata isplaćuje u 24 čeka, a prva polovina sadrži i 10 odsto poreza na dobit.

Podsetimo, nedavno su svi NBA klubovi zatvorili svoje trening centre, a komesar Adam Silver poručio je da je nepoznato kada će se i da li će se uopšte ova sezona nastaviti. NBA liga zajedno sa klubovima danima unazad juri dvorane i termine koji bi mogli da posluže za odigravanje utakmica bez publike kako bi se takmičenje završilo do avgusta.

Foto: @AFP

Najnovije vesti


×