{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Španci pišu o zanimljivim metodama treninga crnogorskog stručnjaka
Narednik Ivanović i reč umor ne idu zajedno

Čuveni Duško Ivanović je tek nedavno potpisao ugovor sa Baskonijom po treći put. U klub, doduše, ovaj put dolazi u teškom trenutku, pošto Španci imaju prave muke da okupe stručni štab, „osakaćeni“ su brojnim povredama i ne pružaju rezultate koji su ih doveli do samog vrha lestvice u evropskoj košarci, a koje je delom ostvario upravo Crnogorac koji ih je u to vreme predvodio sa klupe.

Predsednik Baskonije, Hozean Kereheta, uvek je voleo čvrstu ruku i Ivanovićev stav da „umor ne postoji“. Suštinski, svaki put kada bi situacija u svlačionici bila problematična, španski klub bi se okretao trenerima „narednicima“, odnosno onima koji traže jaku disciplinu. Naravno, retko ko poseduje takav stav pored Duška Ivanovića, ali je pitanje da li se sve uklapa u najnoviju košarkašku filozofiju u Evropi, koja se dosta promenila u proteklih nekoliko godina.

Bilo kako bilo, crnogorski trener ostaje najuspešniji trener u istoriji Baskonije. Ali svako će vam reći da se od slave ne živi. U neka stara vremena, nismo imali prilike da gledamo toliki broj utakmica. Sada je put do titule popločan sa više od 80 susreta u toku sezone, uključujući i čuvene „duple programe“ u Evroligi. Mnogi kažu da je i Ivanović zbog toga malo popustio…
„To nije bio umor, to je bio bol. Fizički i mentalno je sve bilo previše zahtevno. Jedno jutro sam se probudio i uopšte nisam mogao ni da hodam. Trenirali smo tokom ranih sati, potom smo išli na planinu, pa na stazu, teretanu, a onda na još jedan trening“, izjavio je Serđi Vidal o vremenu tokom kojeg je radio sa Ivanovićem.

Međutim, Vidal ističe da mu je taj način rada dosta pomogao da pomeri svoje dotadašnje granice.
„Ako mislite da ste dostigli svoj limit, staćete i nećete otkriti dokle ste mogli da odete. Međutim, ako pored sebe imate nekoga ko će vas cediti‘ tada ste spremni da odete još koji korak dalje. Ne delim mišljenje sa Duškom u potpunosti, ali se slažem da me je dosta toga naučio za vreme koje sam proveo u Vitoriji. Uvek možeš da kažeš da si umoran, ali ako ti neko stavi pištolj pred tebe u tom domu, naravno da ćeš nastaviti da trčiš. Uvek možeš da uradiš više da pobediš“, istakao je Vidal.

Zanimljivo je da potpuno drugačiji stav i pristup po pitanju treninga pruža Etore Mesina, aktuelni trener Olimpije iz Milana.
„Odmor je deo treninga. Ne možeš da treniraš umorne košarkaše. Godinama sam to radio, a onda sam otišao u NBA i shvatio da tako ne može. Ne možeš da dodaš umor na umor, jer postoji trenutak kada sve može da pukne. Moraš da pustiš košarkaše da malo treniraju i glavu i da više stvari rade sa njom, nego sa nogama“, zaključio je poznati strateg.

Foto: Shutterstock

 

Najnovije vesti


×