{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Najbolji šesti igrač Čikaga: Od Kukoča je u Bulsima više zarađivao samo Džordan

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 3
Čuveni hrvatski košarkaš držao je važnu poziciju u legendarnom timu
Najbolji šesti igrač Čikaga: Od Kukoča je u Bulsima više zarađivao samo Džordan

Dokumentarnac "The Last Dance", koji govori o poslednjoj sezoni Majkla Džordana među Čikago Bulsima, jedna je od glavnih tema o kojoj se razgovara tokom prethodnih dana. Solidnu minutažu u popularnoj seriji zauzeo je hrvatski košarkaš Toni Kukoč, mada su mnogi američki novinari istakli da je poznati balkanski sportista zaslužio da se u svemu pomene daleko više.

Tako je jedan od novinara lista USA Today u svom komentaru istakao da je Toni Kukoč držao važnu ulogu, a da su se preko njega lomila mnoga koplja.
"Kukoč je u sastavu imao ulogu šestog igrača, bio je treći najbolji strelac i sada radi kao savetnik Čikago Bulsa. Njegova uloga u priči kojom se dokumentarac bavi je izuzetno važna, jer je bio igrač preko kojeg se prelamao sukob Pipena i Džordana sa glavnim menadžerom sastava, Džeremijem Krausom. Iako ga dvojac nije želeo, Kukoč je svejedno došao i prihvatio ulogu šestog igrača, iako je imao talenta da vodi bilo koju drugu ekipu. A nismo imali priliku da ga čujemo, pogotovo u prvim epizodama u kojima se Kraus kritikuje", ističe novinar Nejt Skot.

Iako je Toni Kukoč imao ozbiljnu reputaciju u Evropi, u Americi je morao da pređe izuzetno dugačak put da je stekne. Naročito uzimajući u obzir činjenicu da Džordan i Pipen nisu bili njegovi najveći fanovi. Tri godine nakon što su ga Bulsi odabrali na draftu, Kukoč se odlučio da krene put Čikaga, znajući da će morati da krene od nule.

Kako je vreme proticalo, Kukoč je uspeo da podigne svoj status u Čikago Bulsima i da pridobije Pipena na svoju stranu. Sa njim je na kraju razvio čak i izuzetno dobar odnos.
"Kukočev doprinos bio je vitalan za Bulse. Sa Džordanom, Pipenom i Rodmanom osvojio je tri titule prvaka od 1996. do 1998. godine, a generalni menadžer, Džeri Kraus ga je toliko želeo da je o njemu pričao i pre nego što je došao u NBA ligu. Načinom igre bio je ispred svog vremena, a uglavnom je bio prava noćna mora za protivničku odbranu", piše se u listu International Business Times.

Ono što je interesantno jeste da je Kukoč imao daleko unosniji ugovor u Bulsima od Pipena, o čemu piše isti list.
"Kukoč je došao u NBA ligu sa 24 godine i ne može se reći da je bio ruki. Zbog velikog međunarodnog iskustva i niza nagrada i trofeja koje je osvojio u Evropi, mogao je da zaradi mnogo bolji ugovor. Zanimljivo, u sezoni 1997/98. godine, Kukoč je zarađivao gotovo dvostruko više od Pipena. Hrvatski košarkaš imao je ugovor od 4.500.000 dolara po sezoni, dok je Pipen zarađivao 2.700.000 dolara", piše International Business Times.

Tako, baš u to vreme kada je Džordan zarađivao čak 33.500.000 dolara po sezoni, Kukoč je mogao da se pohvali da je bio drugi najplaćeniji u timu. Brojke govore da je hrvatski igrač bio izuzetno uspešan igrajući za Bulse. Od 1993. do 2000. godine izgradio je prosek od 14,1 poena uz 4,8 skokova i 4,2 asistencije. A vredi istaći da je u sezoni 1995/96. godine, Kukoč obezbedio i nagradu za najboljeg šestog igrača lige, pošto je te sezone šutirao čak 40,3 % za tri poena, a uz to dolazio do 13,1 poena u proseku uz četiri skoka i 3,5 asistencija.

Ako pogledamo samo poslednju sezonu Bulsa, o kojoj se najviše govori u seriji "The Last Dance", Kukoč je u ligaškom delu sezone tokom kojeg su Bulsi dobar deo morali da igraju bez Pipena, imao 13,3 poena uz 4,4 skoka i 4,2 asistencije. Počeo je 52 od 74 utakmice, a iako su se Pipen i Rodman kasnije vratili, hrvatski košarkaš je zadržao mesto u startnoj petorci. On je u doigravanju započeo 17 od 21 duela, pa je u finalnoj seriji igrao i po 37 minuta, pri tom upisavši 15,2 poena uz 4,7 skokova i 2,7 asistencija. Jedino su Džordan i Pipen imali bolje proseke.

Foto: Reuters

Najnovije vesti


×