{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Selektorka Srbije na sebi svojstven način najavila četvrtfinalni meč protiv Švedske
Maljković: Mnoge legende nisu imale ovakvu priliku

Sat polako, ali sigurno otkucava. Manje od 24 sata su ostala do velikog okršaja u Areni kada će na parket u okviru četvrtfinala Evopskog prvenstva za žene stupiti košarkašice Srbije i Švedske.

Naša selekcija je bila dominantna u preliminarnoj fazi u Zrenjaninu, gde je u „grupi smrti“ uspela da dođe do prvog mesta ispred Belgije, Rusije i Belorusije i tako obezbedi direktan plasman u četvrtfinale. Sa druge strane, Šveđanke su za to mesto morale da se izbore kroz osminu finala, gde su igrale protiv drugog domaćina, Letonije. U Rigi su slavile bez gotovo ikakvih problema, što dodatno poziva na oprez pred sutrašnji duel.

Prema rečima selektorke Marine Maljković, sve košarkašice sa nestrpljenjem iščekuju početak sutrašnje utakmice. Kaže da se u timu oseća blaga nervoza, ali da to neće uticati na igru.
Odmorile smo se, imale smo dovoljno vremena za neke stvari i devojke su se potpuno oporavile. Uradili smo isto jak trening juče i jak trening danas. Naravno, oseća se nervoza. Čekamo da sve počne. Iščekivanje je u životu teško, to svi znamo. Ali dobro je, sutra imamo još jedan trening na dan utakmice, pa i da osetimo i mi tu Arenu”, započela je obraćanje Marina.

Ona smatra da protiv Švedske neće biti gotovo nikakvih problema, samo ako naša selekcija u meč uđe sa dovoljnom količinom energije, volje i borbenosti.
“To je ključ i nikad se neće promeniti. To je sutra nešto što je uvek bilo naše, ne samo ove već i svih prethodnih godina. Upravo to je nešto što ti treba za četvrtfinale. Setite se kako je bilo pred Belorusiju, pred prvu utakmicu i pred početak Evropskog prvenstva. Rekla sam da mi moramo da budemo ekipa koja ima najveći voljni momenat, da bismo tako uspeli da nadoknadimo naše ‘fizičke’ probleme. Tako je i bilo. Sada je pred nama četvrtfinale. Pred Belgiju sam rekla da moramo biti bolji nego protiv Rusije. Videli ste da u prvom poluvremenu kada nismo bili dobri, da je bila drama, ali u drugom kada smo krenuli sa tom fanatičnom borbom i voljom, onda smo rešile stvari u svoju korist”, nastavila je naša selektorka.

Ističe da će protiv Švedske biti izuzetno teško i apostrofira činjenicu da su one jednog domaćina već izbacile.
“Već su uspele da eliminišu Letoniju. Odigrale su utakmicu u kojoj ih je domaćin malo potcenio i one su lepo odgovorile. Letonija se nije videla na terenu, što mnogi nisu očekivali”.

Marina Maljković ističe da prostora za grešku sada jednostavno nema. Zato u šali poziva igračice da neophodne pripreme obave pred samu utakmicu, a ne kada ona već krene.
“Mi ćemo morati da naučimo kada je zagrevanje u košarci. Izgleda da još uvek to nismo naučili, a ono se dešava od 20.00 do 20.30. Onda u 20.30 počinje utakmica koja traje 40 minuta, a ne da tada kreće zagrevanje. To je najvažnija poruka za moje košarkašice pred četvrtfinale”.

Ovaj meč će imati dodatnu težinu, pošto će biti prvi za srpske košarkašice u “Areni”. Selektorka kaže da taj ambijent neće uplašiti njen tim, naprotiv.
“Nalaziš se u ovakvoj životnoj situaciji sad i ko zna kad. Sada da razmišljamo o tome da li će da bude prazna ili puna Arena, nema nikakvog izgovora za bilo šta. I kada su bili problemi pred početak Eurobasketa, htela sam da razmišljam o pozitivnim stvarima. U Zrenjaninu smo naučile, pa hajde da kažemo da smo sa tim završili tamo. Hajde da okrenemo to u pozitivnom pravcu i da budemo zahvalne kao generacija što imamo priliku da igramo u takvom ambijentu. Ne zaboravite, biće mnoge legende u Areni koje nikada nisu imale sličnu priliku. Zato ne smemo da to gledamo kao neki minus, već kao ogroman plus. Moramo da dobijemo tu utakmicu. To je to, idemo”, zaključila je Marina Maljković.

Kompanija Mozzart je zvanični Beting partner Košarkaškog saveza Srbije

Foto: Fiba Women's Eurobasket - 2019

×