{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
NBA titula i titula prvaka Sveta... Nije loša godina
no_image.png

Dugo je Mark Gasol bio mlađi brat Pau Gasola. I činilo se da je uvek nekako u njegovoj senci kao mlađi brat. Međuti, “mali” bata je ovoga puta učinio nešto posebno. Španija se u Kini popela na svetski tron, a Mark je pokazao koliko je kvalitetan igrač iako ima 34 godine. Uspeo je da osvoji Mundobasket i da postane tek drugi igrač kome je pošlo za rukom da u istoj godini osvoji i Svetsko prvenstvo i NBA titulu.

Istorijski podvig!

Tako nešto je pre Marka uspelo samo Lamaru Odomu koji je to uspeo da učini sa Los Anđeles Lejkersima i reprezentacijom SAD.

Kada je Španija osvojila prvo zlato 2006. godine Pau Gasol je bio kolovođa te generacije. Ovoga puta je ne baš tako mali bata vodio naciju do zlata. Tri meseca pošto je osvojio NBA ligu po prvi put u karijeri sa Torontom.

Mark je u finalu imao 14 poena, sedam skokova, sedam asistencija i tri blokade. Serhio Ljulj je pridodao 15 poena.
"Šampion NBA lige i Mundobasketa u isto vreme? Šta mogu da kažem? Kako to vama zvuči", pitao je Gasol španske novinare.

Kada pominjemo tu utakmicu protiv Argentine, bilo je jako zanimljivo videti ne samo kako je Gasol odigrao u napadu, već kako je dobro igrao u odbrani. Tokom celog turnira. Naravno, uvek je bio poznat kao dobar defanzivac, a uspeo je i Luisa Skolu u punom naletu da stavi u džep u prvom poluvremenu i do kraja utakmice da mu dopusti samo osam poena za 34 minuta koliko je Argentinac proveo na parketu. Skola je šutirao 1 od 10. Toliko o tome kakav je posao odradio Mark Gasol.

Nažalost, imali smo priliku i mi da se uverimo koliko je Mark Gasol dobar igrač. Potpuno je zatvorio reket uz pomoć igrača tako da je najbolji centar NBA lige prošle sezone, Nikola Jokić, dao samo šest poena. Boban Marjanović se nije upisao u strelce, Milutinov sedam, koliko je dao i Raduljica.

Mark Gasol je na toj utakmici proveo na parketu 33 minuta i za to vreme je imao 11 poena, šest skokova i šest asistencija. Ima dobar pregled igre, dobru defanzivu, pridodao je i šut za tri poena svojoj igri tako da je zaista kompletan igrač vredan titula NBA lige i Mundobasketa.

Koliko je Gasol dobar najbolje svedoči činjenica da je od osam utakmica na sedam bio dvocifren u Kini. U polufinalu u onom ludom meču dao je 33 poena Australiji, a imao je i šest skokova i četiri asistencije. Zaista je briljirao i da nije bilo njega Španija ne bi stigla do finala. Posebno se sećamo onih slobodnih bacanja koje nije smeo da promaši. A dao ih je sa takvom lakoćom.

U finalu je dao 14 poena.

Doduše, imao je i jedan vrlo slab meč, onaj protiv Italije, mogao je čak i da košta Furiju sa onako slabom partijom. Ali, apsurdno je da je na toj utakmici dao samo dva poena, ali da su i ta dva poena bila izuzetno bitna u meču protiv Azura i da je sa njima značajno doprineo pobedi.

Jednostavno, šta god da uradi - pretvori u zlato. I bukvalno i figurativno.

FOTO: FIBA Basketball

Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

 

Najnovije vesti


×