{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Srpski košarkaš nalazi odlične načine da se zabavi u pauzama između utakmica u tamošnjem šampionatu
Mačvan uživa u Japanu

Mnoge je iznenadila vest ovog leta da će Milan Mačvan karijeru nastaviti u dalekom i, za naše košarkaške prilike, egzotičnom Japanu. Srpski košarkaš je pre toga imao većih problema sa povredom kolena, pa je rešio da krene od nule i da se polako vraća kroz zanimljiv ritam mečeva u Zemlji izlazećeg sunca.

Doskorašnji reprezentativac Srbije trenutno igra za Alvark iz Tokija, sa kojim je za ovo kratko vreme uspeo da osvoji trofej u Azijskoj ligi šampiona, gde je u finalu na Tajlandu savladao Al-Rijadi iz Libana i to prilično lako – 98:74.

Razlika u vremenu između Srbije i Japana je tek takva da se utakmice po našem vremenu igraju u ranim jutarnjim satima. Bilo kako bilo, Alvark ove sezone u svojoj Istočnoj konferenciji ima jakog rivala u Ucunomiji Breks, koja se pred početak nove sezone preselila iz obližnjeg Točigija. Za one koji pažjivije prate košarku i basket, Ucunomija je najpoznatija po turniru basketa „3x3“, koji se svake godine održava u ovom gradu.

No, vratimo se klubu za koji nastupa Milan Mačvan. Nakon nešto slabijeg početka sezone tokom kojeg je upisano pet poraza u domaćem prvenstvu, kockice su polako legle na svoje mesto, pa klub iz glavnog grada Japana sada može da se pohvali serijom od pet uzastopnih pobeda, uz koje dišu iza leđa prvoplasiranoj Ucunomiji. Reč je o dvostrukom uzastopnom šampionu Japana, koji i ove godine ima ambicije da podigne trofej na kraju sezone.

Međutim, jasno je da košarka u Zemlji samuraja ne dobija toliki publicitet koliko bejzbol i fudbal, koji su, baš tim redom najpopularniji sportovi u Japanaca. Nakon SAD-a, popularni štap najviše se koristi baš na samom istoku Azije. Ali i ovako, Milan Mačvan uživa veliku popularnost, s obzirom da dolazi iz zemlje nekadašnjih prvaka sveta u košarci.

Japanci se trude da vreme između mečeva učine maksimalno zanimljivim, pa je krajem novembra, kao i početkom ovog meseca, igračima dat zadatak da osmisle sopstveni jelovnik koji bi predstavili publici i koji bi se prodavao na poluvremenu mečeva. U ovom prilično zanimljivom projektu učestvovao je i Milan Mačvan, čiji je specijalitet nazvan „Maki Boks“ po njegovom nadimku.
“Volim kako su se uklopile boje kod mog obroka, zaista lepo izgleda. Čak je i veoma ukusno kada sve probate. Moj rodni grad u Srbiji takođe ima meni koji liči na ovaj, tako da kada ga jedem, zaista se osećam kao kada sam kod kuće“, pozvao je tada Mačvan svoje navijače da isprobaju ovaj „srpski“ specijalitet.

Mačvan zaista uživa i na parketima u Japanu, pošto za sada u dresu Alvarka beleži prosečno 14,8 poena po utakmici uz 6,4 uhvaćene lopte i 2,6 asistencija. A zanimljivo je da u glavnom gradu ove zemlje nije sam, pošto se na klupi nalazi crnogorski trener, Luka Pavićević, koji je u dosadašnjem toku karijere vodio Budućnost, Albu, Hemofarm i OKK Beograd. Pored njih, u taboru prestoničkog kluba je i Kevin Džouns.

Alvarku ove srede predstoji susret sa Akitom na domaćem terenu, od koje su doživeli jedan od tek nekoliko poraza ove sezone pre oko mesec dana u gostima. Reč je o ekipi koja gaji prilično tvrd stil košarke, pa su prilično retki mečevi gde oba tipa prebace po 70 poena. Pošto Alvark ume da se prilagodi ovakvom načinu igre, vrlo verovatno nas ni ovog jutra u Japanu neće dočekati neka preterano velika „eksplozija“.

JAPAN 1 – 24. KOLO

Sreda
11.05: (5,50) Kjoto Hanariz (20,0) Osaka Evesa (1,17)
11.05: (3,90) Levanga Hokaido (16,0) Hitači San Rokers (1,30)
11.05: (1,05) Alvark Tokio (27,0) Akita Hapinets (10,0)
11.05: (2,70) Nagoja Dajmond Dolfins (14,5) Rjukju Golden Kings (1,55)
11.05: (1,30) Jokohama B-Korsers (16,0) San-En Neofiniks (3,90)
11.05: (1,60) Albireks Nigata (14,5) Sihorses Mikava (2,55)
11.05: (1,45) Ucunomija Breks (15,0) Čiba Džets (3,05)
11.05: (5,50) Tojama Grauzes (20,0) Kavasaki Brejv Tanders (1,17)
11.15: (1,17) Šiga Lejkstars (20,0) Šimane Medžik (5,50)

Piše: Srđan TODOROVIĆ
FotoPrintscreen


 

Najnovije vesti


×