{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}
Prvi gradski derbi nakon deset godina dolazi baš na katolički Božić
Košarka kao religija u Bolonji

Novogodišnji praznici se bliže, u Italiju su već i stigli, ali košarkaška lopta se neće zaustaviti na Apeninskom polustrvu čak ni na najveći hrišćanski praznik. Zapravo, doneće nam možda i najuzbudljiviji duel u dosadašnjem delu sezone, onaj koji nismo imali prilike da gledamo čitavih deset godina u najvišem rangu takmičenja – derbi grada Bolonje između Virtusa i Fortituda (20.45).

Duel između crnog „V“ i belog „F“, kako ga najavljuju mnogi italijanski mediji, kroz sve prethodne sezone imao je jaku uvertiru. Dva kluba su prošla kroz teške periode tokom ove decenije, ali su na samom njenom kraju ponovo stali na noge i grabe ka vrhu italijanske košarke. Zbog toga se definitivno mnogo reći da su svi „sastojci“ spremni za večerašnji spektakl.

U Bolonji se na košarku gleda kao na religiju. Još od rođenja, kao da je zacrtano da će neko navijati za Virtus, a neko za Fortitudo. Ogroman broj navijača i jedni i drugi imaju i van samih granica ovog grada, što dovoljno svedoči o njihovoj veličini. Zato večerašnji susret neće biti samo okršaj između prvog i šestog na tabeli. On će biti mnogo, mnogo više.

Sa jedne strane će stajati Virtus, koji ove sezone predstavlja srpsku dijasporu u malom. Predvođen Sašom Đođevićem sa klupe, te Milošem Teodosićem i Stefanom Markovićem na terenu, domaći će želeti da se povrate nakon neprijatnog poraza od Dinamo Sasarija u prethodnoj rundi. No, ni taj poraz ne može da baci mrlju na sve dobro što je Virtus ove sezone već odradio, kako u Evrokupu, tako i u Italiji gde ima samo dva neuspeha.

VIRTUS DRUGI (5,00), FORTITUDO OSMI FAVORIT (40,0)

A preko puta će sedeti Fortitudo koje predvodi trener Marino, zajedno sa bivšim igračem Virtusa, Pjetrom Aradorijem. Našli su i oni konstantnost pred dolazak na noge Virtusu, pošto su samo jednom izgubili na minulih pet susreta.

Na papiru, nema dileme da je Virtus veliki favorit. Sigurno im neće biti ni lako da igraju pred maksimalno popunjenom „Paladocom“, ali kako ljudi vole da kažu – derbi je derbi. I uvek nešto može poći naopako po Teodosića i momke.

Kao što smo naglasili, poslednji put su se dva tima sastala u prvoj ligi pre ravno deset godina. Tada su uloge domaćina, doduše, bile zamenjene, ali je Virtus uspeo da slavi u neverovatno neizvesnoj završnici – 74:75. Doduše, baš na ovom mestu „V“ je slavio sa čak 26 poena razlike.

Božić jeste najradosniji praznik, ali će neko sutra u Bolonji ipak morati da napusti „Paladocu“ tužnih pogleda.

LEGA A - 15. KOLO

Sreda
20.30: (1,30) Virtus Bolonja (16,0) Fortitudo Bolonja (3,90)

Četvrtak
17.30: (2,70) Pezaro (14,5) Kantu (1,55)
18.00: (1,30) Vareze (16,0) OriOra Pistoja (3,90)
18.30: (1,10) Venecija (23,0) Virtus Roma (7,50)
20.00: (1,35) Breša (16,0) Kremona (3,50)
20.30: (1,35) Brindizi (16,0) Ređo Emilija (3,50)
21.00: (1,45) Trento (15,0) Trst (3,05)

Petak
20.30: (2,55) Trevizo (14,5) Dinamo Sasari (1,60)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


 

Najnovije vesti


×