{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Kokoškov vodi reprezentaciju i u kvalifikacijama: Moj uslov je ceo paket! NBA primarni posao, Srbija zadovoljstvo

/ Izvor: mozzartsport
Komentari: 28
Novi selektor Srbije objasnio kako će pratiti igrače i šta se dešava sa Kaminskim
Kokoškov vodi reprezentaciju i u kvalifikacijama: Moj uslov je ceo paket! NBA primarni posao, Srbija zadovoljstvo

Prva dilema je bila da li će ga Sakramento uopšte pustiti. Druga je sadržana u pitanju hoće li mu dozvoliti da bude odustan tokom kvalifikacija za Prvenstvo Evrope. A Igor Kokošov je obe rešio u korist reprezentacije Srbije i biće na usluzi državnom timu za obe akcije u prvoj polovini 2020. godine.

Novi selektor jasno je stavio do znanja da mu je uprava Kingsa odobrila da sedi na klupi Plavih usred NBA sezone, kad se otvore takozvani „prozori“ i našem timu budu potrebna sva raspoloživa sredstva, da se ne bi tražili privremeno rešenje za početak eliminacionih borbi na putu ka EP.
To je bila glavna začkoljica, nešto oko čega smo se dogovarali, moj uslov je bio da ja prihvatim ceo paket obaveza, da ne budem selektivan kao selektor, da preuzmem samo neka, nazovi, velika takmičenja. Tu su kvalifikacije za Olimpijske igre i svi se nadamo sam turnir, ali moj uslov je bio da radim sve, pa i „prozore“, što nije bilo lako. Iskoristili smo informacije nekih drugih timova, situaciju Serđa Skariola, koji je svetski prvak i u NBA, i u FIBA takmičenju. Kao pomoćnik je malo drugačija situacija i to je bila olakšavajuća okolnost“, obrazložio je Igor Kokoškov u intervjuu za Glas Amerike.

Naravno, na početku mandata neće biti u prilici da sastavi poimence najjači tim.
Dobro znamo javno mnjenje, navijači nacionalne selekcije znaju da postoje lige koje ne mogu da daju igrače, to su NBA i Evroliga. Oslonićemo se na one koji su slobodni, zdravi, voljni da pomognu i to je šansa za neke mlade košarkaše da se nametnu i pokažu kako imaju potencijal i talent za buduće akcije, ali februar je prva“.

Ugovor koji ima sa Sakramentom i dalje je na snazi. S tim što će pararelno voditi reprezentaciju i biti saradnik Luka Voltona.
Nemam dilemu. Moj primarni posao je u NBA, a moje zadovoljstvo je rad sa nacionalnom selekcijom. Tako da to iziskuje više vremena, više sati, ali svestan sam šta me očekuje, to nije nešto što prvi put radim, imam iskustavo od poslednjih deset godina u radu sa nekim drugim reprezentacijama. To je glomazan posao i nisam imao dilemu da li želim da garadim, nego jednostavno - preuzimaš obavezu da to radiš na valjan i profesionalan način. Očekujem i znam koliko posla je potrebno da se uradi“.

Jedna od prednosti u novog stratega Srbije je što će imati na oku sve reprezentativce iz NBA lige. Na oku su mu Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica sa kojima sarađuje u Sakramentu, te Memfisov Marko Gudurić, Denverov Nikola Jokić i Dalasov Boban Marjanović. Na njih svakako ne može da računa do predolimpijskog turnira čiji će domaćin biti Beograd.
Uvek se vidimo i pre i posle utakmice kad igramo protiv timova u kojima su potencijalni reprezentativci Srbije. Imamo dvojicu reprezentativaca u Kingsima, to olakšava, ali ne favorizujemo nijednu ligu. Ova je najbolja na svetu, ali pratimo i Evroligu i ostale, poput ABA lige i tako dalje… Svi potencijalni reprezentativci će biti razmatrani, gledani, praćeni i sigurno da ćemo donositi neke odluke kako sezona odmiče“.

Na kraju krajeva, vremena su se promenila. Selektor može i sa drugog kraja planete da stekne detaljan uvidu u formu pojedinaca.
Ovo je 21. vek, vek tehnologije, u neposrednom smo kontaktu, dnevnoj komunikaciji, pogotovo kad se postavljaju neke stvari i osnova u pravljenju globalnog spiska, koji već postoji i koji bi trebalo da se doradi, a živa je stvar. Stalno se dodaju novi igrači, neki napuštaju, neki su najavili odlazak iz reprezentacije. Tako da komunikacija će biti stalna, praćenje igrača će biti takođe, naravno kroz utakmice, koje se postavljaju na sajtovima, znači to nije problem“, uverava Igor Kokoškov.

DRUGI BI IZAŠLI NA BALKON DA SU PETI NA SVETU

Osvrnuo se novi selektor Srbije i na razočaravajući učinak na Mundobasketu u Kini:
Neke druge reprezentacije bi verovatno imale paradu i izlazak na balkon kad bi bili peti na svetu, ali to nisu standardi stare jugoslovenske reprezentacije i srpske reprezentacije danas. Naši standardi su malo drugačiji, tako da su i očekivanja malo veća i to je nešto što su prošle generacije uspostavile kao realnost. To se od nas očekuje, to je velika čast, ali i velika obaveza. Očekuje se mnogo, očekivanja su realna i nema ništa između. Mogu da postoje situacije, problemi, ali su očekivanja i rezultati jasno definisani“.

ZVAĆEMO KAMINSKOG DA VIDIMO KOLIKO JE REALNO

Šuška se da bi Frenk Kaminski, američki krilni centar srpskog porekla, mogao da bude jedan od igrača koje će Igor Kokoškov pozvati u reprezentaciju Srbije, ali realizacija tog posla je, izgleda, na dugačkom štapu.
Dosadan sam za medije, zaista se ne bavim ekskluzivama. To je stvar mog vaspitanja, sportskog i privatnog. Nažalost, nekad jedna poluinformacija može da bude mnogo važnija od istine. Kaminski? Ne znam situaciju, to je jedno od pitanja koje mi je postavljeno u relativno dugom intervjuu, izvučeno je iz konteksta kao ekskluziva i bombastičan naslov. A odgovor je, rekao bih  da svako ko ima zvanično zakonsko pravo, ko ima srpski pasoš, dobar je košarkaš, ima talenta i kvalitet, potencijalni je reprezentativac. Mi nemamo nikakav zvaničan kontakt sa Kaminskim, imamo našeg trenera Darka Rajakovića u Finiksu i on će verovatno uspostaviti kontakt, da vidimo gde je, šta je, ali to je u ovom trenutku apstraktno. U jednom trenutku ćemo napraviti inicijalni kontakt i videti koliko je realno. Naš stav je da svako ko ima talent, potencijal, zaslužuje, srpski je državljan, jeste potencijalni srpski reprezentativac“, pojasnio je za Glas Amerike Igor Kokoškov.

Pogledajte nove epizodu serije Ekipizza...

FOTO: MN Press, Reuters

Najnovije vesti


×