{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Jokić: Prestigao sam Džordana? Lepo... Gde su Džokerove granice i koliko su daleko Medžik, Rasel, Robertson...

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 21
Srpski centar nemilosrdno krči put ka tituli najboljeg Evropljanina u istoriji NBA lige
no_image.png

Nikola Jokić nastavlja da pomera granice i da krči put ka epitetu najboljeg evropskog igrača u NBA ligi! Njegov Denver noćas se dobrano namučio sa Finiks Sansima (108:107), ali sve što je Džoker radio delovalo je tako lagano... Na kraju, bez obzira što ga šut nije najbolje služio (iz igre 8/18), uspeo je da dođe do 29. tripl-dabla u ligaškom delu sezone. 

Sjajna brojka kojoj Amerikanci dodatno daju na značaju jer je Jokić njome uspeo da preskoči najvećeg igrača svih vremena Majkla Džordana. MJ ostao je na 28... Zluradi će komentarisati da Srbin nikako ne može u istu rečenicu sa Džordanom, te da se košarka iz devedesetih ne može meriti sa današnjom (u smislu čvrstine i ozbiljnosti, pre svega u ligaškom delu sezone), ali to svakako ne umanjuje Jokićevo dostignuće. 

Posle noćašnjih 23+14+12 gorostas iz Sombora odgovarao je na pitanja novinara s urođenenom nonšalancijom. Nije se previše uzbudio čak ni kada mu je rečeno da je po broju tripl-dablova pretekao Džordana...
"Zaista? Lepo. Nadam se da ću ga prestići i po broju titula. To bi tek bilo lepo", kazao je Jokić.

Majkl Džordan spada u red najtrofejnijih igrača u istoriji lige sa šest prstenova. Prvi je, međutim, osvojio tek u 28. godini. Jokiću su tek 24. S te strane gledano, Nikola ni u tom segmentu ne zaostaje. Šansa postoji...
"Tripl-dablovi suštinski nisu bitni. Lepo je, naravno, kada imate tako dobar učinak, ali meni to zaista ništa ne znači"

Džamal Mari, saigrač Nikole Jokića, s velikim poštovanjem gleda na sve što srpski as radi. 
"Neverovatno! I deluje da bi tako mogao svake druge večeri. To nije ništa novo za njega, Džoker će nastaviti da napreduje na toj rang listi igrača sa najviše tripl-dablova", oduševljen je Mari.

DENVER OSVAJA NBA - KVOTA 20,00

A kad smo već kod brojeva da se prisetimo ko je na vrhu te liste. Bez premca svakako - Oskar Robertson, velika zvezda Sinsinatija i Milvoki Baksa iz šezdesetih i sedamdesetih godina. On je čak 181 put popunio tri statističke kolone dvocifrenim brojkama. Stotku su prebacili još Rasel Vestbruk (138), Medžik Džonson (138) i Džejson Kid (107). Svi ostali deluju dostižno za Jokića kroz nekoliko godina, ukoliko nastavi u ovom ritmu. Lebron je na zalasku karijere i sakupio je 81 tripl-dabl, slede Vilt Čemberlen (78), Lari Bird (59), bivši igrač Denvera iz osamdesetih Fet Lever (43), Džejms Harden (42), Bob Kozi (33), Radžon Rondo (32), Džon Havliček (31)... Poslednja trojica, izvesno je, biće iza Jokića već kroz nekoliko meseci, što će značiti njegov ulazak u TOP 10.

Poređenja radi, Nikola Jokić je prošle sezone zabeležio 12 tripl-dablova u ligaškom delu sezone. Ako bi u narednih osam do deset godina - koliko bi trebalo da igra na vrhunskom nivou, najmanje - zadržao sličan učinak, očito je, smeši mu su i veličanstveni "klub 100".

A to znači samo jedno - pijedestal i kruna jednog od najboljih igrača svih vremena.

Napomenimo još da među centrima i krilnim centrima Jokić ima samo još jedan izazov. Vilt Čemberlen (78) jedini ima više tripl-dablova od našeg asa u "njegovoj" konkurenciji, među teškašima. Iza su odavno ostale legende poput Abdul Džabara, Bila Rasela, Hakima Olajdžuvona, Dejvida Robinsona, Kevina Garneta, Krisa Vebera...

 

Najnovije vesti


×