{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Itudisov intervju o trenerskom poslu, Dudi, Žocu, balkanskom mentalitetu

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 6
Uvek je „zašto“ pre onog „kako“
Itudisov intervju o trenerskom poslu, Dudi, Žocu, balkanskom mentalitetu

U danima kada nema košarkaških događaja dobro je uvek ući malo u teoriju same igre, a to je učinio Dimitris Itudis koji je za Eurohups pričao o trenerskom pozivu. Tu se dotakao mnogih tema, ali i kolega poput Dušana Ivkovića ili Željka Obradovića.

Mnogi veruju da se košarka mnogo promenila u Evropi poslednjih godina i da je sada mnogo veći fokus na atleticizmu i individualnom talentu. Da li je sada trenerima teže da drže sve pod kontrolom, da li igračima mora da se ostavlja više prostora?
"Jako dobro pitanje, dobra tema. To može da bude intervju za sebe. Treneri u košarci imaju veći uticaj nego u drugim sportovima. Zbog uključenosti u igru, to košarka dozvoljava. Imamo tajm-aute, izmene. To je jedan deo. Drugi deo je kako se košarka razvija. Bio sam nedavno u Beogradu sa Dudom Ivkovićem i razgovarali smo o toj temi. Činjenica je da kroz 30 sekundi trener kontroliše igru kroz napad, ne kroz odbranu. Tako imate šansu da imate sporiji tempo. Tako da oni treneri koji prave izmene kroz odbranu, to teže mogu da čine. Trener mora da bude spreman da uradi kroz odbranu i napad i da se prilagodi kvalitetu  svog tima".

Nastavio je Itudis da obrazlaže promene u košarci...
"Činjenica da po evropskim pravilima posle ofanzivnog skoka imate 14 sekundi i uticaj NBA lige, sada raste sposobnost igrača da pronađu rešenja u četiri ili pet sekundi. Zato se posebno posle skokova u napadu mnogi timovi odlučuju da izbace loptu i idu na šut za tri poena. Igra se ili postavka ili izolacija, nekada i na niskom postu".

Atleticizam i individualna igra se nikada nisu više potencirali, zato se i rad sa igračima menja.
"Igrači sada rade mnogo više sa težinama, rade na eksplozivnošću, na snazi. Zato se sa tegovima radi stalno, čak i u maloj meri pre običnih treninga. Idemo ka tome. Ovako ili onako. Sposobne i snažne atlete su danas jako bitne. Oni menjaju igru".

Kako se igra menja, moraju da se menjaju i treneri. Kaže Itudis da mu je potrebniji drugačiji sistem akcija i igre nego pre.
"Potreban mi je drugačiji paket nego ranije, igra se razvija pa moraju i treneri. Oni to moraju da orate. U stvarnosti treneri žele da imaju punu kontrolu nad porukama koje šalju igračima. Igrača ne sme da plaši da bi ovaj radio kako trener želi. Suština je da mu objasniš - zašto. Zašto nešto mora da uradi. Znači uvek prvo ide „zašto“ pa onda „kako“.

Pitanje je da li bi Itudis postao ovo što jeste da je ostao i dalje pomoćnik Želja Obradovića u Panatinaikosu sve do danas. Deluje po odgovoru da mu nije krivo što tih 13 godina nije bio  prvi trener.
"Istorija je takva da nosim mnogo uspešnih godina i zadovoljstva rada koje sam imao u Panatinaikosu sa Željkom Obradovićem. Moj doprinos je bio važan, nisam bio neko ko je govorio samo "da". Bio sam osoba sa mišljenjem i to dugujem Željku. Imao je veličinu da vidi da može nešto da izvuče iz svojih saradnika. Lider treba da inspiriše druge da pružaju, da približava ljude istoj ideji i objasni im zašto nešto treba da urade. Možete da imate neku kompaniju gde ljudi rade po 10 sati i zadovoljni su. Jer su oko iste ideje. Mi smo to imali u Panatinaikosu 13 godina. Znali smo zašto to sve radimo".

Objašnjava aktuelni prvak Evrope sa CSKA da nisu sve sezone neuspešne, iako bi to rezultat mogao da kaže.
"Nisu sve naše sezone bile uspešne. Nekada se nemaju rezultati, ali se gradi tim. Zato je za mene sezona u kojoj smo izgubili na Fajnal foru u Beogradu bila dobra. Jako dobra trenerska sezona. Napravili smo iskorak. To pokušavam da uverim sve igrače. U balkanskim zemljama, i ja kao Balkanac, kao Grk, imamo mnogo  uspona i padova. Kada pobedimo onda smo uzdignuti, kada izgubimo ne želimo da vidimo nikoga. Najbolje je balansirati. Zadovoljan sam kao trener i čovek što imam prijatelje sa kojima mogu o svemu da razgovaram“.

Malo o aktuelnim temama. Šta misli o ovoj sezoni CSKA?
"Prošla sezona je bila zlatna godina, kako je i tim nazvao. Ipak,iz različitih razloga, igrači su otišli i morli smo da zamenimo krativne i važne igrače za kratak period. To su igrači koji mogu da kreiraju prilike i za sebe i za druge. To nije lako posebno  posle povrede Klajburna koji može da igra na više pozicija. Naučili smo da igramo bez njega"

Dodaje Itudis sa nikada nije do kraja ni zadovoljan ni nezadovoljan, kao i da je ovaj period za CSKA donekle tranzicioni jer se u timu prave konekcije i igračke i ljudske.
"Naravno to nije lako, ne događa se preko noći. Tim mora da trpi udare, da gubi, da pobeđuje, da stvara karakter i veze. Posebno je to komplikovano u situaciji kada moraš da pobeđuješ i kada si prvak Evrope i braniš titulu".

FOTO: Star Sport

×