{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Intervju Nikole Kalinića: Iznenađen sam poput svih, možda smo mislili „lako ćemo do finala“

/ Izvor: mozzartsport
Komentari: 43
O Mundobasketu, Argentini, Luisu Skoli, društvenim mrežama, četvrtoj sezoni u Fenerbahčeu
Intervju Nikole Kalinića: Iznenađen sam poput svih, možda smo mislili „lako ćemo do finala“

Retko se oglašava Nikola Kalinić. Zato, kad nešto kaže – pamti se. Bez obzira da li je reč o košarkaškim ili vansportskim temama, ražalovani srpski reprezentativac i te kako zna da izazove pažnju. Između ostalog i zbog toga što ne govori šablonski, ne uvija reči u obladne, nego je direktan i precizan. Kao kad basketara "cepa" mrežicu.

Sad, da li će se to nekome dopastili ne ne drugi je padež, tek as Fenerbahčea se u intervjuu za turski Trendbasket dotakao mnogih tema, počev od Mundobakseta na kome nije igrao, završno sa očekivanjima u tek započetoj sezoni pod palicom Željka Obradovića. Poznajući njegov temperament verovatno bi prozborio koju u uvredama dela navijača Crvene zvezde na meču drugog evroligaškog kola, međutim, kako je intervju rađen 23. septembra – a tek danas je ugledao svetlost dana – ostaje nam samo da čekamo.

Dotad, nekoliko vrlo zanimljivih opaski Kalinića. Na primer, kako je podneo ranu eliminaciju Srbije, ali i Sjedinjenih Američkih Država, iz borbe za medalju na Prvenstu sveta u Kini, na kome nije učestvovao odlukom doskorašnjeg selektora Aleksandra Đorđevića.
"Bio sam iznenađen, poput svih drugih. Pomenute dve reprezentacije su važile za najveće favorite na Mundobasketu, ali njihovi porazi omogućili su nam da uvidimo i koliko su dobre ostale selekcije iz Evrope i ostatka sveta. Valja isto tako istaći da je nekada trenutak važniji od kvaliteta, da li imaš samopozdanja, da li se osećaš dobro... Svaki minut je važan, svaki sekund", priča Kalinić.

Poput mnogih ljubitelja igre pod obručima i njega je impresionirao put Gaučosa do finala, iako su na njemu eliminisali našu reprezenatciju.
"Način na koji je Argentina igrala protiv Srbije podsetio me je na izdanja našeg državnog tima na Mundobasketu 2014. Igrali smo svoju igru, šutirali sa dosta samopouzdanja, bez mnogo briga ili razmišljanja. Isto to važi i za Španiju, još jednom je pokazala koliko je kvalitetna. Jeste to što smo rani ispali bilo veliko iznenađenje, ali ne znam uzrok. Možda su i SAD i Srbija smatrali da će im put do finala biti lak, možda su previše mislili o tom finalu".

Ostajemo još na terenu Mundobasketa i neizostavnom Luisu Skoli, čija druga mladost je vodila Južnoamerikance do srebrne medalje.
"Neverovatan je Skola. Trebalo bi da bude uzor svakom od nas. Ceo svet je video kako je odigrao turnir u Kini. Kad sam počeo da se bavim košarkom 2002, već je bio jedno od velikih imena. Sada smo u 2019, a on je i dalje tu. Zaista je veliki uzor".

Novinar se pita da li bi Nikola jednog dana voleo da bude poput Skole.
"Ne verujem... Mislim da u tim godinama neću imati dodirnih tačaka sa košarkom, ha-ha-ha... Mada, ko zna. Ne zna se šta sutra nosi. Ako me igranje košarke zadovoljava onda – zašto da ne? Mada, iz sadašnje perspektive, ne verujem da ću biti kao Skola".

Autor intervjua Buse Nur Kuče propustio je priliku da od Nikole Kalinića sazna kako se osećao što nije bio deo držvnog tima. Možda to Turcima nije interesantna tema, ali ona o korišćenju društvenih mreža svakako jeste, te je naredna tema povezana sa činjenicom da se košarkašk Fenerbahčea pritajio na Tviteru i Instagramu, iako je ranije na oba mesta bio prilično aktivan.
"Postoji dosta drugih stvari kojima može čovek da se bavi umesto da koristi društvene mreže. Pokušavam da se što je više moguće udaljim od njih. Nastojim da više razgovaram sa prijateljima, čitam knjige, šetam, gledam serije i filmove, idem na večere, treniram... To je sve mnogo bolje nego društvene mreže. One mogu da budu moćne kad se ispravno koriste, ali i da uzrokuju mnogo loših stvari, pod uslovom da se ne koriste neadekvatno. To bi stručni ljudi bolje objasnili, ali svakako traćimo vreme, dolazi do depresije, nervoze… Vreme je najvažnija stvar koju imamo, a trošimo ga".

Sagovornik konstatuje da je takav zaokret potozivno delovao na momka iz Subotice.
"Tačno tako. Sve što mi se dešava pokušavam da tumačim na pozitivan način. U svakom slučaju, ili je dobro ili je nešto što ti omogućava da učiš, usavršavaš se".

Na klupskom planu, Fenerbahče nije baš sjajno počeo sezonu. Ima dva poraza u Evroligi, ali i ogroman prostor da se poboljša, jer lošije od prikazanog u Štark areni, u četvrtak veče, teško da može. Osim toga, tim Željka Obradovića pretrpeo je dosta kadrovskih promena, pa dok se svi uklope...
"Bićemo ove sezone više atletski tim. Dosta će nam na tom polju doneti novajlije. A i kretivnost će se sigurno poboljšati. Možemo da imamo više opcija u napadu. Konkretno, mrzim da igram protiv igrača kao što je Nando de Kolo, a on je toliko dobar košarkaš da će biti sjajno pojačanje za Fener. Nadam se da će se što pre prilagoditi Feneru kao timu i životu u Istanbulu, kako bismo mogli da koristimo nagu koju je pokazivao tokom pet godina u CSKA. Isto tako, Derik Vilijams je sjajan igrač, igroa je u NBA, poseduje visoku košarkašku inteligenciju i možemo samo da se okoristimo njegovim potpisom. Istio tako, Berkaj će uneti svežu krv u rotaciju i biće sve bolje nego lane".

Verovatno i sam Nikola Kalinić. Na kraju krajeva, ovo mu je četvrta sezona u Istanbulu.
"Čini mi se da svake sezone želim iste stvari. Želim da osvojim sve što je moguće sa Fenerbahčeom, istio tako da nastavim da unapređujem igru stepen po stepen. Pokušaću da budem bolji u svakom aspektu, u razumevanju same igre, u veštinama sa loptom, procentu šuta... Sve su to ciljevi koje postavljam pred sebe svake sezone, male stvari koje čine život svakog igrača", dodao je u razgovoru za Trendbasket srpski košarkaš.

Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

FOTO: Star sport

Najnovije vesti


×