{{ getFormatedDate(match.time/1000,'dddd') }}
{{ match.home }} {{ match.visitor }}
{{ subgame.name }} {{ subgame.value }}

Igokea traži registrovanje ABA lige po sadašnjoj tabeli, Zadar da se takmičenje poništi

/ Izvor: mozzartsport.com
Komentari: 64
Klubovi sve glasnije izražavaju svoje stavove, ali su oni zasad oprečni
no_image.png

Trener Igokee Dragan Bajić nedavno je izašao u javnost sa idejom da se Partizan proglasi šampionom Jadranske lige i da se takmičenje registruje po sadašnjoj tabeli. Juče je kapiten Crvene zvezde Branko Lazić izneo stav da bi ABA liga trebalo da se poništi i da je takav scenario "najpravedniji". Međutim, već sada je jasno da se pitanje konačnog raspleta regionalnog takmičenja neće rešiti još neko vreme. Jer, klubovi nemaju jedinstven stav...

Krka i Primorska uglas: Da se ova sezona ABA lige zaključi sad

Ono što je Dragan Bajić izjavio, njegov klub je to preneo u formu pisma upućenog na adresu sedišta Jadranske lige. Prvi čovek kluba iz Aleksandrovca Igor Dodik objasnio je u pismu da “nije realno da se prvenstvo nastavi u julu i avgustu” i da bi šampionat trebalo da se završi s trenutnim stanjem na tabeli.
“Mi (KK Igokea) imamo stav da u ovoj teškoj situaciji za sve nas, kao i za celu Evropu i svet, nije realno da se prvenstvno nastavi u julu i avgustu. Jer ne možemo da znamo do kada će ovo stanje potrajati. A pošto trenutno nema uslova ni za kakav rad klubova, i samim tim bi morali da organizujemo dodatno vreme za nove pripreme da bi se igrači spremili da ponovo igraju. I po tome onda ne znamo ni kada bi mogli da započnemo narednu sezonu”, napisao je Dodik i izneo predlog kluba:
“Naš je predlog da, ukoliko se u narednih 10 do 15 dana situacija ne razjasni i u drugim takmičenjima, završimo ovu sezonu sa trenutnim stanjem na tabeli i bez odigravanja utakmica. Bez plej-ofa i baraža. Da ispadne trenutno poslednje ekipa iz ABA 1 i plasira se prva ekipa iz ABA 2 u ABA 1”.

Bajić: Za šampione proglasiti Partizan i Igokeu

Lazić: Najpoštenije je da se sezona poništi

To bi u ovom slučaju bio čačanski Borac, dok bi u niži rang otišao zadar zbog najslabijeg skora u krugu.
“Ovaj stav zauzimamo isključivo zbog teške situacije u kojoj smo se svi prvi put zadesili i da svi mi (klubovi) probamo da smanjimo troškove koliko je to moguće i da uspemo čim budemo u prilici da organizujemo ligu da funkcioniše normalno i pripremimo se za novu sezonu”.

Pismo je u sedište Jadranske lige poslala i uprava Zadra, kojoj trenutno visi teg iznad glave i preti da klub iz hrvatske luke pošalje u niži rang. Iz dvorane Krešimir Ćosić stiže jasan stav da bi ova sezona ABA lige trebalo da se – poništi.
“Naš stav je da bilo kakav nastavak nema smisla, što zbog opšte situacije kojoj se ne nazire kraj, što zbog nemogućnosti treniranja. Igrači ne treniraju već 15 dana, neće ni sledećih 30, dvorana je zatvorena, a strani igrači su otišli. Ekipa nije više homogena, da ne govorimo da je i psihičko i fizičko stanje igrača na vrlo niskom nivou”, piše u pismu iz Zadra.

Klub najavljuje da će rasformirati trenutni roster u narednih nekoliko dana.
“Nismo ni za opciju naknadnih odigravanja utakmica u julu i avgustu, jer tada nema ni rostera. I da ga ima, pitanje je regularsnosti jer sastavi ne mogu biti isti kao što su bili pre poslednjeg kola. Troškovi trenutno samo rastu i mi smo na pragu toga da raspusimo celi roster u roku od nekoliko dana”.

Zadar daje i sledeći predlog – da se iz ABA 2 u viši rang prebace dva najbolje plasirana kluba. Odnosno – čačanski Borac i Split, koji ima bolju koš razliku u međusobnim duelima sa skopskim MZT.
“Naš stav je da se sezona poništi i sve vrati na početak u istom sastavu klubova ili da se liga proširi za dva kluba iz ABA 2. S obzirom da ni ABA 2 liga nije regularno završena, čak ne postoji obaveza ni prema jednom klubu iz tog ranga da bude promovisan u ABA 1”.

Iz Zadra takođe poručuju da je zdravlje svih učesnika takmičenja na prvom mestu i da o košarci nema govora sada. Međutim, od ostalih se traži jedinstven stav po pitanju ugovora igrača…
“Voleli bismo da svi klubovi zauzmu stav oko ugovora igrača, do kada ih platiti, šta napraviti s istim? Naš je stav da se igračima zaključe plate zaključno s krajem marta, a da poslednje tri plate ne mogu da prođu. Ali, kako to rešiti? Da li je to suspenzija ugovora za ovu sezonu (za one koji imaju višegodišnji ugovor), odnosno sporazumni raskid za jednogodišnje ugovore”, pitaju se iz Zadra.

Ovo je, čini se, tek početak svih peripetija...

Foto: MN press

Najnovije vesti


×